escumosos catalans

Quines són les principals diferències entre els escumosos catalans Cava, Corpinnat i Clàssic Penedès?

Cava, Corpinnat i Clàssic Penedès són tres denominacions per anomenar escumosos catalans, amb reglaments i zones d'elaboració diferenciades

Vegem-ne les principals diferències

| 03/05/2021 a les 09:38h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Actualitat, escumosos catalans, diferències entre corpinnat i clàssic penedès, Diferències entre cava i corpinnat
Imatge il·lustrativa
Quico Ortega
El món dels escumosos és molt més complex del que la major part de gent creu. Les diferències entre un estil o un altre van més enllà de la bàsica creença generalitzada que el xampany és més fi que el cava i que aquest és (presumptament) més assequible. Això no són res més que prejudicis dictats per les xifres del seu cost, mai per la seva veritable qualitat.

No tot és qüestió de diners. També intervenen factors com el gaudi, els propis de gustos, el moment... Us recomanem experimentar i, sota el marc d'un mínim coneixement gastronòmic, valorar les bombolles i l'autenticitat de cada estil.

Diferències entre un Cava, un Corpinnat i un Clàssic Penedès? 

A continuació, desenvolupem els requisits que han de complir els vins per a pertànyer a un grup o un altre:

Clàssic Penedès

Vigent des del 2014, comprèn aquells escumosos elaborats dins de la D.O. Penedès. Clàssic Penedès permet elaborar vins pel mètode tradicional i també pel mètode ancestral (escumosos amb una sola fermentació). 

Una de les diferències més significatives entre els escumosos és el temps mínim de criança que han de complir, establert per cada reglament i estil d'escumós. La criança dels Clàssic Penedès ha de ser mínim de 15 mesos, són vins escumosos completament ecològics i, com el seu propi nom indica, el seu origen ha de ser el Penedès.

Els cellers que elaboren Clàssic Penedès aposten per varietats de raïm tradicionals, siguin o no autòctones, com per exemple la varietat chardonnay. L'objectiu del consell regulador, però, és utilitzar majoritàriament raïms autòctons. Per tant, avui dia trobem majoritàriament elaboracions tradicionals amb xarel·lo, macabeu, parellada... però també amb pinots o chardonnay. El reglament és obert en aquest aspecte i no reflecteix varietats permeses o prohibides.

Corpinnat

Paraula composta per dos conceptes: COR el significat del qual és cor; i PINNAT, referint-se al Penedès. Es tracta d'una Marca Col·lectiva de la Unió Europea creada amb la finalitat de distingir els vins escumosos elaborats en el cor del Penedès, donant així valor a la identitat del territori. Elaborats a partir de raïm 100% ecològic, recol·lectat a mà i vinificat íntegrament a la propietat. Actualment 10 empreses integren Corpinnat: Llopart, Gramona, Nadal, Sabaté i Coca, Torelló, Recaredo, Huguet de Can Feixes, Júlia Bernet, Mas Candí i Can Descregut.
 

La criança mínima dels Corpinnat és de 18 mesos, encara que podem trobar fàcilment vins amb criances més llargues. De fet, gairebé un 65% dels seus escumosos tenen criances entre 30 i 60 mesos, i gairebé un 20% passen dels 60 mesos.

Estan elaborats mitjançant el mètode tradicional de segona fermentació en ampolla, tot i que es preveu, a partir de la propera verema, incorporar escumosos ancestrals sempre que compleixin tots els requisits del reglament: 18 mesos de criança, les varietats permeses, el raïm propi, etc.

Les varietats han de ser històriques del Penedès en un 90%; xarel·lo, macabeu, parellada, malvasia o subirat parent (blanques); monestrell, garnatxa i sumoll (negres). Les autoritzades en un màxim del 10% són chardonnay (blanca); pinot noir, trepat (negres).

D.O. Cava

És una denominació d'origen situada en set Comunitats Autònomes: Aragó, Catalunya, Navarra, La Rioja, País Basc, Extremadura i València.

Al contrari del que sol pensar-se, no es tracta d'un estil d'elaboració únicament català. Si bé és cert que Comtats de Barcelona (regió productora que representa geogràficament Catalunya) és la zona elaboradora de cava que concentra més del 95% de la producció. Sant Sadurní d'Anoia és el seu municipi més destacat, per això és considerat com la “capital del cava”.

La criança mínima pels caves és de 9 mesos. Encara que depenent de si és Reserva, Gran Reserva o Cava de Paratge Qualificat, pot arribar a un mínim de 36 mesos. El mètode d'elaboració ha de ser tradicional o també anomenat Champenoise (segona fermentació en ampolla). Les varietats permeses són: Macabeu, xarel·lo, parellada, malvasia (subirat parent), chardonnay, garnatxa negra, monestrell, pinot noir i trepat.
 

Cal dir, però, que cada viticultor té el seu propi estil, i això crea un ventall de possibilitats en contínua evolució, on sempre hi haurà una gran varietat d'escumosos amb diferents matisos i resultats. I això és la gràcia del vi, en aquest cas amb bombolles, que representa un món que no deixa de canviar i en el qual no deixem d'aprendre. L'oferta de vins escumosos catalans és prou àmplia per satisfer tots els paladars i totes les butxaques.

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 2 comentaris
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros ha radiografiat els escumosos espanyols per publicar a la revista Decanter
Imatge il·lustrativa
Al 55è concurs Tastavins DO Penedès s'han presentat 149 mostres de 48 cellers | Us llistem els vins premiats posant el focus en els 7 vins amb la categoria Or
Imatge il·lustrativa
Aquesta setmana us proposem un vi blanc de la Terra Alta, i un vi rosat i un vi negre del Montsant
Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Setmana del Vi Català torna el pròxim octubre | El Showroom del Vi Català se celebrarà a Fira Barcelona, en el marc del Gastronomic Forum