llibres i vins per SantJordi

​12 llibres (de vins) i 12 vins per Sant Jordi

12 llibres vinícoles per aquest Sant Jordi maridats amb vins escollits per a cada lectura

Per Sigrid Guillem

| 21/04/2021 a les 07:16h
Especial: lectura obligatòria
Arxivat a: Els vins de la setmana, llibres per Sant Jordi, vins per Sant Jordi
Imatge il·lustrativa
Per Sant Jordi, el llibre, la rosa i el vi. Us proposem una selecció de novetats editorials de diferents gèneres però amb el vi d’eix temàtic. Incloem suggeriments de vins i escumosos per acompanyar cada llibre. La rosa, l’escolliu vosaltres.
 
VI, HISTÒRIA I ASSAIG
 
1 - Jordi Esteve i Clara Isamat, Antics cellers de l’Albera (Brau)
18 euros. La publicació també es pot descarregar al web de la DO Empordà.

Llibre de recerca de l'enòleg i sommelier Jordi Esteve (Rim, Vins i vinyes), i de la fotògrafa i sommelier Clara Isamat (“Vinos compartidos”), que documenta setze antics cellers construïts en cases particulars a diferents municipis de la Serra de l'Albera, a l'Alt Empordà. L'estudi s'ha elaborat durant els últims dos anys gràcies al finançament de la beca Eduard Puig Vayreda, que promou projectes d'investigació inèdits al voltant de la vinya i del vi de l'Empordà.
 

Dels setze cellers inventariats, n'hi ha sis que encara fan vi i la majoria formen part del Consell Regulador de la DO Empordà: Martí i Fabra, Castelló Murphy, Bodegas Trobat, Pujol Cargol, Can Torres-Celler La Gutina i Santamaria.

En paraules dels seus autors, "La beca Eduard Puig Vayreda ens ha donat l'oportunitat de buscar, investigar, documentar i preservar, tresors ocults en els baixos de les cases dels pobles de l'Albera, que són patrimoni vitivinícola de l'Empordà. Un patrimoni ocult, que per tenir-ho tan a prop, no s'ha valorat i no se li ha donat suficient importància. També hem parlat amb els nostres avis, que són memòria històrica i una part molt important del treball. Gràcies a ells i elles, hem pogut recuperar el patrimoni oral".

En aquest sentit, una part igualment important que recull el treball és el glossari de lèxic rural i tradicional. També, la documentació gràfica històrica i actual d’aquests cellers. En definitiva, una obra de gran valor testimonial i sociològic que permet preservar la memòria històrica d’aquest patrimoni vitivinícola.
 
Un vi: Ambre, Celler la Gutina (Empordà, sense DO)
Vi dolç amb criança de quaranta-vuit mesos
Varietat: Garnatxa Roja
Viticultura ecològica
Producció molt limitada: 150 ampolles l’any

La Clara Isamat i el Jordi Esteve ens recomanen aquest vi que recupera la memòria de l’Albera amb una elaboració molt antiga: “El Joan Carles i la Bàrbara han recuperat la manera tradicional de fer garnatxa dolça, el vi bullit. S’elabora amb perols, fent bullir el most fins a reduir-lo a la meitat per obtenir el sucre residual, i afegint-hi most fresc del mateix any. Juntament amb el vi ranci, el bullit constituïa el vi de guarda de les cases i es bevia en ocasions especials. Són els grans vins de guarda que es feien a l’Empordà. Ja que els vins de l’any eren de consum diari i també es venien durant l’any –venien raïm i most.”
 
2 - Plini el Vell, El llibre del vi.

Traducció i pròleg de Mònica Miró (Godall Edicions) 11,90 € 
Es tracta del llibre XIV de la Història Natural, l’obra enciclopèdica magna de Plini el Vell (Gai Plini Segon 24 dC- 79 dC). Aquest és el volum que va dedicar a la vinya i al vi, escrit fa gairebé dos mil anys i que ha estat traduït per primera vegada al català. Plini el Vell documenta tot el saber del seu temps sobre la vinya, la viticultura i el most obtingut de la fermentació del raïm. En paraules de la traductora de l’obra, la filòloga Mònica Miró (Barcelona, 1969), “aquesta obra descobreix els secrets i els atributs del vi i de la vinya, una planta ancestral que impregna l’imaginari dels pobles banyats per la Mediterrània: varietats i gèneres, processos per elaborar begudes alcohòliques, formes habituals de conservar-les i envasar-les, i altres qüestions tècniques i pràctiques, amb el contrapunt també d’un conjunt d’anècdotes que hi estan vinculades i que ens revelen aspectes de la vida privada i pública del món romà de vegades sorprenentment semblants als nostres”.
Un vi: Rosa d’Àmfora, Vinyes d’Olivardots (DO Empordà)
Vi rosat elaborat amb àmfora
Varietat: Carinyena Roja
Viticultura ecològica sota els principis de la biodinàmica
Producció limitada: 2.200 ampolles
Un vi molt personal que ens remet a la mediterrània i a la nostra tradició vinícola amb arrels gregues i romanes. Està elaborat amb l’autòctona Carinyena Roja i utilitzant àmfores. El raïm és de vinya vella (vuitanta anys). Per a la seva elaboració la Carme Casacuberta i la Carlota Pena fan servir àmfores de terrissa de 1.000L: el raïm hi macera primer amb les pells durant sis dies, fermenta i fa una criança de quatre mesos.
 
3 - Josep Munté, Espais de la Batalla de l’Ebre al Priorat (Publicacions URV)
20 Euros
 
Una aproximació diferent del paisatge vinícola del Priorat i probablement desconegut per molts. L’historiador Josep Munté recull en aquest llibre 105 fitxes de vestigis existents al Priorat vinculats a la Batalla de l’Ebre (juliol-novembre de 1938). El Priorat va ser un lloc estratègic per a la Batalla de l’Ebre. La proximitat a la línia del front, la bona xarxa de comunicació i l’orografia van ser clau perquè la comarca es convertís en la rereguarda republicana més propera al camp de batalla. “Aquest volum recull espais de memòria dels vint-i-tres pobles de la comarca ordenats per la població on pertany l’espai i en què s’identifica el tipus d’espai tractat, l’estat en què es troba, la valoració de l’accés, la informació històrica, la localització segons les coordenades GPS i s’acompanya amb unes fotografies per tal de facilitar-ne la identificació al visitant”. Josep Munté va obtenir la beca Rachel Ritchie de l’Associació ‘No Jubilem la Memòria’ per fer aquest treball de recerca.
 
 
Un vi: Vins de la memòria Plom 2019 (DOQ Priorat)
Vi negre d’un sol bocoi de castanyer de 650 L. Vinificació i posterior afinament de dotze mesos amb les mares en la mateixa bota de castanyer.
Varietat: Garnatxa negra
Viticultura biodinàmica
Producció molt limitada: 785 ampolles
 
Plom 2019 és l’últim vi a sortir al mercat de la Col·lecció ‘Vins de la Memòria’, el projecte personal del sommelier Xavi Nolla en memòria del seu avi, soldat de la Batalla de l’Ebre, i a tots els que com ell van patir els estralls de la Guerra Civil.
Llegim a la descripció del Plom: “Un vi de qualitat excepcional que reclama el lloc i l’espai, el temps i la memòria d’un indret castigat pel dolor d’ahir i que avui volem transformar en vida i esperança”.

Plom és un varietal de Garnatxa negra de la vinya Camí de les Aubagues de Bellmunt del Priorat, “la cara més fresca, àmplia i mediterrània del Priorat”. Una vinya a tocar de la mina de Bellmunt. Rep el nom en al·lusió a les mines de plom de la comarca, que com la de Bellmunt, van ser el motor principal de l’economia de la zona en plena crisi de la fil·loxera. Durant la Guerra Civil, se’n va extreure 10.000 tones per la fabricació de munició republicana. I el castellet de la mina de Bellmunt –expliquen en la fitxa del vi- es va utilitzar com a torre de vigilància aèria de la DECA.
 
4 - Laura Saula, Terra de Dones. Pageses de Catalunya (Fonoll)
15 euros
 
La periodista Laura Saula (Barcelona, 1986) retrata en aquest llibre a vuit dones pageses de diverses generacions i d'arreu de Catalunya, des de les Terres de l'Ebre fins a l'Alt Pirineu. A través dels seus testimonis, entenem la seva visió del món, les seves inquietuds, la cultura de l'esforç i del treball físic. Però el llibre va més enllà, visibilitza el paper de la dona en el món rural, però també ens recorda la necessitat de recuperar el vincle amb la terra com a paisatge humà que defineix un país -“és inviable un món on ningú cuidi la terra” escriu l’autora-.
 

La vinya i la viticultura estan representats pel testimoni de l’enòloga, viticultora i cellerera Judit Sogas, que dirigeix el seu celler Rubió de Sòls al municipi del Montsec, a la Noguera. Allà, en un paratge natural als afores del poble mil·lenari de Rubió de Baix, ha arrelat el que és el seu projecte de vida. I on ha descobert el seu sentiment de dona pagesa. Treballa la vinya de forma ecològica i amb el compromís de preservar el paratge únic en el qual s’integra. On ja no hi havia vinya, va plantar i recuperar la varietat de raïm xarel·lo de la qual elabora els seus vins ecològics SolsXarel (DO Costers del Segre).
Un obra de lectura amena, però profunda, escrita amb un estil molt personal que enganxa des del principi. Tot plegat il·lustrat amb fotografies de Jordi Borràs.
 
Un vi: FlorXarel 2019 (DO Costers del Segre)
Vi dolç
Varietat: Xarel·lo
Viticultura ecològica
Producció limitada: 300 ampolles
 
Un vi dolç de Xarel·lo de perfil clàssic elaborat de manera artesanal. Judit Sogas recupera un vi clàssic català. Només hi ha l’anyada 2019 disponible, la primera i l’única que ha tret en el mercat, ja que està concebut per ser elaborat només en anyades especials. El nom i l’etiqueta del vi identifiquen a una planta local, la “Delphinium bolosii”, que fa una flor amb penjolls i que l’elaboradora identifica com “una flor amb forma de raïms”, la qual va inspirar el nom del vi, FlorXarel.

Com explica la Judit Sogas, “Flor del Xarel és el most flor del raïm de Xarel·lo, sense fermentació biològica, afegit alcohol vínic i guardat dins la bota, fent un repòs absolut. En el moment d’embotellar, està decantat per la mateixa guarda, i s’embotella naturalment sense cap afegit. Tot el procés, també l’etiquetatge, es fa a mà”.
 
Per Sant Jordi, l’elaboradora ha preparat un estoig especial per regalar que inclou el llibre i una ampolla del Flor Xarel (disponible a la seva pàgina web).
 
5 - Lluís Romero, Vins autòctons (Cossetània)
21,50
 
L’últim llibre del filòleg i sommelier Lluís Romero (1974) és una immersió a la cultura del vi catalana a partir de les varietats de raïm autòctones, que l’autor defineix de tradicionals i d’històriques pel seu valor identitari. Amb una voluntat divulgadora, i en clau amena i entenedora a tothom, el també viticultor descriu les particularitats de vint-i-sis varietats de raïm acceptades i deu d’experimentals o minoritàries. En fa una aproximació històrica i descripció acurada -origen del nom, característiques de la planta i el seu comportament a la vinya-, i explica els trets organolèptics que cada varietat aporta en el vi. Romero presenta també una acurada selecció de més de tres-cents vins monovarietals de cellers catalans: vins autòctons, elaborats a partir de les varietats tradicionals presentades.
Romero és autor també de Grans vins a petits preus (2015), Vins secrets de Catalunya (2016), Grans vins a petits preus 2018 (2017) i Els millors vins dolços de Catalunya (2019), tots publicats a Cossetània.
 

Un vi: Clos dels Cims Blanc (sense DO)
Anyades: 2018, 2019 i 2020
Varietats: cupatge de diferents varietats sense identificar
Producció molt limitada: 100 -150 ampolles (segons anyada)
 
Lluís Romero també estudia les varietats tradicionals des de la seva vinya - jardí, una vinya vella de seixanta anys al Montseny on hi ha plantades unes dotze varietats de raïm sense identificar, blanques i negres, entre arbres fruiters com avellaners, oliveres o figueres. D’aquesta vinya neix aquest vi brisat que us proposem, una microvinificació de cent a cent cinquanta ampolles l’any. Un autèntic vi de garatge que Lluís Romero elabora amb un parell d’amics.
 
VI I LITERATURA
 
6 - Miquel Martín i Serra, Vinyoli trasbalsa la bellesa com el vi (Vibop Edicions)
12 Euros


L’escriptor i filòsof Miquel Martín (Begur, 1969) ha estudiat a fons l’obra de Joan Vinyoli, sobre el qual ha dut a terme una llarga activitat divulgativa. L’obra poètica de Vinyoli és plena de referències sobre el món del vi que Miquel Martín recull en aquest llibre de petit format: les vinyes, la verema, les bótes i les copes, els cellers i les tavernes… Extraiem del pròleg: “L’univers metafòric i simbòlic del vi serveix a Vinyoli per endinsar-se, com deia ell mateix, en el “domini màgic” de la paraula i provar de revelar-nos alguns secrets i misteris de l’existència. Vinyoli celebra la vida alhora que escorcolla els replecs més foscos de l’ànima. El vi i tot el que l’envolta ens acosten, doncs, amb imatges potentíssimes i amb una força insospitada, als moments de “permanència feliç” on habita el “real poètic””.
Aquest llibre és el número 13 de la Col·lecció Envinats. Us recomanem totes els llibres d’aquesta col·lecció de l’editorial Vibop. Són llibres de petit format, plaquettes, que relacionen el vi amb la cultura i la creació, i abasten diferents gèneres.
 

Dins el gènere literari, no us perdeu també el número anterior Alcohols (número 12) de Núria Martínez-Vernis i Martí Sales. Els autors creen dos poemes llargs i fragmentats al voltant de l’alcohol, i sobre el beure i el fet creatiu. Alhora, inclouen poemes i fragments en prosa d’altres autors. I ho fan des de la paraula dita, perquè Alcohols és un espectacle.
I, com a assaig, Bodegons amb ampolla de vi d’Eduard Puig i Vayreda.

Conté tres conferències que el reputat enòleg, humanista i president de l’INCAVI, Eduard Puig i Vayreda (Figueres, 1942-2018), va impartir a la dècada dels anys vuitanta. La primera, “Dues visions de l’Empordà: un vi honest, una cuina directa”, pronunciada el 1984 al Celler Català de Barcelona. La segona, “Els vins de postres catalans”, és una conferència del 1983 a la llibreria Look de Barcelona, amb motiu de la III Mostra dels Vins de Catalunya. Tanca “Cuina i vi en la nostra tradició cultural” del 1987 impartida al Col·legi Oficial de Metges de Girona. Aquest llibre és el número 9 de la col·lecció Envinats.
 
Un vi: Alella Vinícola Marfil Generós Sec Solera 1976 (DO Alella)
Singular expressió de la Pansa Blanca en forma de vi generós. La criança és de tipus oxidativa, de “soleres i criaderes” garantint la regularitat organolèptica amb el pas del temps.
Varietat: Pansa Blanca
Viticultura ecològica
Producció molt limitada

La periodista, fundadora i editora de Vibop Edicions Montserrat Serra ens recomana un vi tan arrelat a la nostra cultura i paisatge com és el ranci per acompanyar Vinyoli trasbalsa la bellesa com el vi. Concretament, aquest d’estil Ranci Sec que s’elabora a la seva terra, Alella, i que recupera una tradició centenària. El Marfil Generós és un vi elaborat a Alella Vinícola des de principis del segle XX i que va donar molt de nom al celler cooperatiu. Era conegut per tothom amb el nom de “gualda”, color de la càpsula de l’ampolla original. Aquest vi es va deixar d’elaborar a la dècada dels setanta, però els actuals propietaris l’han recuperat. La solera d’aquest vi prové de l’any 1976. Actualment les bótes de la “solera” són 100% d’aquell any i destaca la concentració de tots els seus components deguda al pas del temps. S’embotellen anualment molt poques ampolles per garantir la qualitat, l’excepcionalitat i l’envelliment idoni del vi. L’embotellament es fa directament de les “soleres”, sense cap tipus de clarificació o tractament en fred que pugui alterar-ne les característiques organolèptiques.
 
7 - Lola Palau, Dies de roses i vi (Edicions de l’Albí)
18 Euros

Catorze contes inspirats en les varietats de raïm de la DO Pla de Bages. Lola Palau és el nom d’un col·lectiu d’escriptors d’aquest territori, que han volgut fer un homenatge a la vinya i el vi i a la gent que el fa. I, per extensió, un reconeixement a un territori i un paisatge amb el qual s’identifiquen. El col·lectiu ha comptat amb la col·laboració de l’enòleg Joan Soler, president de la DO Pla de Bages, que ha elaborat unes “Notes de tast”, que s’inclouen al final de volum. El llibre conté relats de: Llorenç Capdevila, David Clusellas, Imma Cortina, Jordi Cussà, Pilar Duocastella, Jordi Estrada, Pep Garcia, M. Dolors Guàrdia, Jaume Huch (autor i editor), Zulima Martínez, Xavier Mas Craviotto, Joan Pinyol, Miracle Sala i Josep Maria Solà.
 
 
Dos vins. Per acompanyar aquest llibre ens ha semblat oportú recomanar un vi de varietat autòctona recuperada i un de cooperativa, recordant el moviment cooperatiu que al Bages va ser decisiu per mantenir la vinya a principis del segle XX. La Cooperativa d’Artés va ser una de les grans impulsores de la constitució de la Denominació d’Origen Pla de Bages l’any 1995. De fet, és amb la configuració de la DO que el Celler Cooperatiu d'Artés inicia una nova etapa amb l’elaboració de vins de qualitat sota la marca Artium (nom romà d’Artés). També va tenir un paper clau en la preservació del raïm picapoll, la varietat adaptada a la zona. Per la seva banda, Ramon Roqueta a través d’Abadal va tenir també una influència decisiva, en impulsar les primeres iniciatives per obtenir la Denominació d’Origen Pla de Bages.
 
Abadal Mandó, Cellers Abadal (DO Pla de Bages)
Vi negre monovarietal amb una criança de dotze mesos en bota (40%) i àmfora (60%)
Varietat: Mandó
Viticultura sostenible amb pràctiques ecològiques
Producció limitada
Abadal Mandó, un tribut al Bages i al seu paisatge a través de la varietat recuperada Mandó. De marcada identitat varietal, és un vi golós i fresc, amb molta extracció de fruita, aromes a sotabosc i fons especiat. Un vi representatiu del compromís per preservar el llegat vinícola a través de la investigació i la recuperació de varietats autòctones del Bages que lidera el celler Abadal des dels seus orígens, i que va iniciar amb la varietat Picapoll.
 
Artium Picapoll fermentat en bota 2019, Celler Cooperatiu d’Artés
Vi fermentat en bota i amb una petita criança de tres mesos.
Varietat: Picapoll
Viticultura convencional
El picapoll és la varietat estrella de la cooperativa Artium, varietat que van començar a comercialitzar com a vi varietal l'any 1955, sent el primer celler a embotellar vi de picapoll amb criança en bota de roure.
 
8 - Rosa M. Prat i Balaguer, Terra de vinyes (Saldonar)
17,00 euros

Paisatge i món rural. Rosa M. Prat ens endinsa amb detall al món de les vinyes, els cellers i les empreses del cava, i tracta amb precisió les vicissituds i el sofriment de les persones emigrades els anys cinquanta i seixanta. Transcrivim del pròleg: “Teresa Serra, vídua d’un soldat de la Lleva del Biberó desaparegut a la Guerra Civil, ha de lluitar per la supervivència en plena postguerra. Abandona el seu poble a les Terres de l’Ebre amb la seva filla i la seva mare al darrere i forma una nova família amb un emigrant cordovès. S’estableixen al Penedès, a Sant Sadurní d’Anoia, on treballen i viuen en unes condicions difícils. L’amistat i la solidaritat que hi troben, però, els ajuden a tirar endavant”. Aquesta obra va rebre el VI premi de novel·la curta ‘Celler de Lletres’ 2020.
 

Un escumós: Llopart Microcosmos Rosé (Corpinnat)
Escumós rosat Brut Nature Reserva (criança mínima de vint-i-quatre mesos)
Varietats: 85% Pinot Noir i 15% Monestrell
Viticultura ecològica
 
Aquest escumós trencador i de personalitat singular, ens ha semblat perfecte per acompanyar un Sant Jordi amb la història personal de la protagonista del llibre, que s’estableix a Sant Sadurní d’Anoia, a tocar de Subirats on es troba l’Heretat Llopart. Elaborat seguint el Mètode Tradicional, és un Corpinnat que sintetitza l’univers Llopart: vincle a la terra, complexitat expressiva, precisió i elegància. Un Cava que és un relat en si mateix, el de la nissaga Llopart, amb vinyes al Penedès des del 1385 i elaboradora d’escumosos en la seva propietat des del 1887. Voluntat innovadora i compromís amb la tradició.
 
EN LLENGUA ESTRANGERA

9 - Simon J. Woolf, “The amber revolution: How the World Learned to Love Orange Wine

30 Euros
 
Un llibre imprescindible per tots els inquiets del món del vi i especialment interessats en el vi brisat. El premiat i reputat expert en orange wine (“skin-contact”, “amber wine”) o vi brisat, l’escriptor i periodista Simon J. Woolf, ha invertit sis anys a documentar-se, fent recerca i tastant molts vins, per publicar el seu segon llibre,"Amber Revolution: How the World Learned to Love Orange Wine"-i que podem traduir com “La Revolució Ambre: com el món va aprendre a entusiasmar-se amb l’Orange Wine”. Publicat en llengua anglesa, és el primer llibre que abraça la història completa sobre aquest tipus de vi i el seu procés tradicional d’elaboració (vi blanc elaborat com un vi negre).

És una història d’identitat perduda, de la lluita per la supervivència d’enòlegs pioners, que va des del Caucas fins a l’Adriàtic, aprofundint en els vins elaborats a Eslovènia, Geòrgia i el Nord d’Itàlia. Inclou els perfils de cent vuitanta dels més reputats elaboradors de vint països de tot el món i està acuradament documentat amb tota la informació que el lector necessita per  trobar els millors vins brisats en tot el món, juntament amb consells sobre com gaudir-los, combinar-los i conservar-los. Magníficament il·lustrat amb més de cent cinquanta fotografies fetes especialment pel llibre, Amber Revolution és una obra de referència essencial per tot wine lover, sommelier o elaborador que s’estimi el vi brisat.

Un Vi: l’Incorrecte, Celler Sant Romà 2019 (DO Tarragona)
Vi brisat, el més rebel d’Eduard Sanromà. Sense sulfits afegits.
Varietat: Parellada
Viticultura ecològica
 
Hem d’acompanyar aquest llibre, és clar, amb un vi brisat. A Catalunya trobem molts exemples de gran qualitat d’aquest tipus de vi trencador i d’elaboració ancestral. Hem triat aquest brisat de l’enòleg Eduard Sanromà perquè representa molt bé aquests vins blancs amb ànima de negre. Incorrectes perquè trenquen la norma enològica d’elaboració tècnica d’un vi blanc. L’Eduard Sanromà busca rebatre-la amb aquest vi per demostrar que sí que es pot fer “tot el que no s’ha de fer: un varietal de Parellada brisada, elaborat a partir de la  fermentació amb les pells -una part amb rapa- amb llevats salvatges a temperatura controlada en dipòsits d’acer inoxidable. I posterior a la fermentació, dos mesos sobre lies”. El vi brisat recupera una forma tradicional d’elaborar vi, menys intervencionista i que dona vins d’aromes i sabors més purs, que ens remeten al passat i al seu origen.
 
10 - Dan Keeling i Mark Andrew, The Noble Rot Book: Wine from Another Galaxy: Sex & Drugs & Pinot Noir: The Rotters' Guide to the World of Wine”
32 Euros

A “Wine from Another Galaxy” pretén aproximar el món del vi d’una manera propera i didàctica, divertida i desmitificant molts clixés del sector que sovint frenen el consumidor a gaudir-ne. D’una manera original, els autors introdueixen al lector en conceptes bàsics sobre el vi i en la seva elaboració, idees sobre com tastar-lo i parlar-ne sense por, i fer que la seva elecció en un restaurant o una botiga no sigui un malson. A partir d’aquí, condueixen al lector a un viatge a la cultura del vi europea, donant a conèixer a personalitats del món del vi i descobrint l’origen dels seus vins favorits. De fet, abans d’escriure el llibre, Dan Keeling i Mark Andrew han estat molts anys visitant elaboradors, uns més coneguts que altres, des dels pensadors originals del moviment del vi natural fins a les finques icòniques de Borgonya i Bordeus. Aquesta és una guia alternativa, molt original, accessible i democràtica sobre el vi. En gaudireu.
 
 
Un vi: Raventós Textures de Pedra 2016 (Conca del Riu Anoia)
Escumós Blanc de Negres amb una criança mínima en ampolla de quaranta-vuit mesos. Sense licor d’expedició.
Varietats: 50% Xarel·lo vermell, 25% Bastard negre i 25% Sumoll.
Viticultura biodinàmica
Producció: 11.200 ampolles
 
El viatge pel món del vi europeu de Dan Keeling i Mark Andrew inclou la finca de Raventós i Blanc al Penedès. Podríem recomanar aquí qualsevol dels singulars escumosos de terrer de Raventós i Blanc, però hem escollit aquest com a descoberta, amb el factor sorpresa que també acompanya la lectura d’un bon llibre que t’enganxa de principi a final. Intensitat, concentració i estructura. Amb Textures de Pedra descobrim un cupatge atípic de tres varietats locals negres: Xarel·lo vermell, Bastard negre i Sumoll. El nom d’aquest Blanc de Noirs remet al sòl pedregós en el qual creixen aquestes varietats mediterrànies, a la dita ‘Vinya més Alta’, al cim del Turó del Serral, l’altitud màxima de la finca. Com a dada interessant, dir que la Bastard negre (vinya en vas de 1974) és una varietat autòctona atípica que fins al 2015 al celler tenien identificada com a Monestrell. Com indiquen des de Raventós i Blanc, “en tast, aquesta varietat és rústica i d'alta acidesa, molt ben adaptada a la nostra zona, i aporta a Textures de Pedra força i potència, a més de densitat i textura en boca, reforçant-ne el to daurat i donant-li volum i tensió”.
 
PER A AMATEURS
 
11 - Àngel García Petit, Els millors vins del món (Cossetània)
22,50 Euros

Llibre pòstum de l’enòleg i articulista dedicat al món del vi, Àngel García Petit (Barcelona, 1954 – Sabadell, 2019). En aquest volum, l’autor ens proposa cent seixanta-dos vins escollits i quinze que qualifica d’excel·lents. Com va deixar escrit al pròleg, “Si algú té interès o curiositat a donar un cop d’ull als vins que s’elaboren arreu del món i vol tenir unes petites nocions sobre les zones vinícoles mundials, ha triat el llibre adequat. Però si el que vol és aprofundir en el coneixement dels vins que es fan en un lloc o altre del nostre planeta, em desplau dir-li que aquest llibre està pensat per a les persones que, sent consumidores de vi, volen anar una mica més enllà dels vins amb els quals ja estan habituats i volen descobrir alguna pinzellada de l’enologia que es fa en altres contrades més llunyanes o menys conegudes. És, doncs, un llibre destinat especialment al consumidor motivat, no al professional”.
 
 
Un vi: Plana d’En Jan Insòlit Rosat (DO Penedès)
Vi rosat
Varietat: Garnatxa negra
Viticultura ecològica
Producció molt limitada: 970 ampolles
 
Podríem (o hauríem) d’incloure aquí un dels vins que ens proposa l’Àngel Garcia, però ens ha cridat de seguida el projecte de microvinificacions de Joan Marrugat. Actualment, el celler més petit de la DO Penedès. Decididament un vi, i un projecte, destinat al consumidor de vi inquiet i motivat -que diria l’Àngel Garcia; per a qui li agrada conèixer, aprendre i tastar vins diferents. Insòlits. Com aquest rosat de garnatxa negra d’una vinya vella en vas (1977) de només 0,43 hectàrees. Fruita vermella llaminera i fresca, elegant i persistent.

Joan Marrugat comença a elaborar els seus propis vins el 2017, recuperant el celler centenari del seu avi, del 1895, a Pacs del Penedès. Vins que ell mateix qualifica “d’autèntics i sobretot de pagès”. La seva filosofia, oferir vins honestos que expressen el caràcter del terrer a través de produccions limitades i de màxima qualitat. Viticultura orgànica, mínima intervenció i màxim respecte per l’entorn, varietats locals, verema manual i llevats indígenes. 
 
MENJAR I VI

12 - Xavier Ayala, Cuaderno práctico de maridaje. Aprende a combinar platos y vinos como un sommelier (RBA)

20 Euros

El sommelier i comunicador Xavier Ayala (Bistro, Mollerusa, i Vi per Vida), col·laborador de Cupatges, ha publicat recentment aquest llibre adreçat a tots aquells que gaudeixen del menjar i el vi, i la seva harmonia. Traduïm a Josep Roca, que escriu el pròleg:
“Amants de compartir bons moments entorn d’una taula: aquí teniu el vostre llibre. A més de ser una introducció a la cultura gastrovínica, aquestes pàgines revelaran els secrets del maridatge a través d’exemples que van des de la quotidiana truita de patates fins a un sofisticat colomí amb fruita vermella i regalèssia, passant per unes impressionants postres de xocolata.
 

Xavier Ayala ens convida a viatjar per les vinyes de tot el món per descobrir els millors vins per cada plat. Aquest sommelier, que defensa el gaudi del menjar i el vi en bona companyia, ha treballat a les sales dels millors restaurants de la mà de restauradors mítics com els germans Roca i Nandu Jubany”.
 
Un escumós: Mas Bertran Argila Rosé Brut Nature 2014 (Clàssic Penedès)
Escumós rosat Brut Nature, amb una criança mínima en ampolla de quaranta-dos mesos. Sense licor d’expedició.
Varietat: Sumoll
Viticultura ecològica
Producció limitada: 2.411
Escollim la versatilitat de les bombolles per acompanyar aquest llibre. Concretament, l’escumós rosat de Mas Bertran, perfecte per una Diada de Sant Jordi. Elaborat a partir de la varietat autòctona Sumoll, de vinyes velles de seixanta anys. Un escumós elegant i fresc, amb records a fruita vermella, de bombolla fina i cruixent.

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 1 comentari
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros ha radiografiat els escumosos espanyols per publicar a la revista Decanter
Imatge il·lustrativa
Freixenet fa el salt al mercat del vi amb la seva nova Col·lecció de Vins Freixenet | Els nous productes ja estan disponibles en supermercats i hostaleria
Imatge il·lustrativa
Vive4all
El celler del Penedès ofereix visites adaptades a tots els públics i apropa el seu model d’enoturisme responsable i sostenible a persones amb discapacitats físiques i visuals.
Imatge il·lustrativa
"La Fredat 2016 té un perfil una mica menys assolellat, més fresc i àcid, que permet portar la confitura de les seves fruites amb lleugeresa", explica la Estefanía Garcés, sommelier.