Enlaire Vins

“Quan tot s’enlaira...”

Lluís Raventós, d'Enlaire Vins: “Vam començar a fer vi per beure amb els col·legues perquè teníem vinya i el 2016 vam decidir amb la Mar muntar el celler”

​Dignitat, sinceritat i sostenibilitat al vi

| 20/04/2021 a les 08:42h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Cellers, Xarel·lo Penedès, Enlaire Vins
Mar Capdevila i Lluís Raventós, d'Enlaire Vins
Mar Capdevila i Lluís Raventós, d'Enlaire Vins | Ruth Troyano
“El repte és posar a cada ampolla l’essència del que som”, diu Mar Capdevila. “Treballem amb cura les vinyes per obtenir un bon raïm, indispensable per aconseguir un vi viu i franc”, afegeix Lluís Raventós. Hi ha risc, passió, atreviment, sinceritat i naturalitat, en tots dos i en el projecte del qual en són l’ànima: Enlaire Vins a Costers d’Ordal, al Penedès.

Són viticultors i bateguen al ritme lent i sempre sorprenent de la natura. “Vam començar a fer vi per beure amb els col·legues perquè teníem vinya i el 2016 vam decidir amb la Mar muntar el celler”, explica Lluís Raventós. Va ser un any de poca producció, però de raïm excel·lent i des d’aleshores fins avui formen part d’una colla de viticultors empeltats a trossets de terra excepcionals, que estan dibuixant un nou Penedès enològic. “Vaig fer el curs de sommelier al CETT i vaig deixar tastar el primer vi a l’Enric Soler. Ens va dir que endavant, que allò evolucionaria molt bé”. I les seves paraules els van esperonar. Van passar de cuidar amb excel·lència la vinya i el raïm a fer-ne vi. I, en paral·lel a l’aventura vitivinícola, cultiven presseguers d’Ordal per complementar l’economia i regalar el paladar a qui els tasta.
 

Foto: Ruth Troyano


Ens trobem un dia de cel enterbolit i fina boira de finals de febrer, però a última hora de la tarda el sol despunta per mostrar la dimensió del paisatge que abraça la Masia Cal Gori, a Subirats, que és on viuen. Es dissipen els núvols en el moment del comiat, a la tarda, però des de primera hora s’intueix que el paisatge que encercla el mas, és captivador. El silenci del camp, la frondositat del bosc, la quietud de les feixes i el blau del Mediterrani que imaginem al fons ens acompanyen. Caminem corriol amunt per endinsar-nos en el patrimoni natural que cultiven ells dos, artesans del vi: ceps vells, oliveres, marges i construccions de pedra seca i noms carismàtics per a les vinyes que recorden el rabassaire que les va cuidar. Van començar amb 7 hectàrees i ara ja en sumen 20. Han passat de les 1.200 ampolles de 2016 a les 7.500 de l’última campanya. Però no els mou el volum sinó la qualitat i l’expressió dels vins que embotellen. Els presseguers estan a punt de florir i l’esclat de color promet en una vall lluminosa on conviuen cultius saludables i saborosos.
 
Mentre recorrem el paisatge que té d’epicentre el mas, la mirada de tots dos s’entreté a explicar i resseguir la història de cada parcel·la, reconeixent els esforços i les il·lusions dipositades, les vivències i l’experiència acumulada. A Enlaire Vins cultiven majoritàriament varietats autòctones: xarel·lo, parellada, macabeu, garnatxa, monestrell i només 1 hectàrea de merlot. A les vinyes s’hi endevina un treball precís i acurat. Són de cultiu ecològic. Fins ara, amb ells dos havia estat suficient per treballar-les totes, però el nombre d’hectàrees que abracen demana a crits ser un més. “Ens agradaria compartir-ho amb una tercera persona que respires la nostra mateixa filosofia”, sospira Mar Capdevila. Perquè la voluntat d’Enlaire Vins és que els vins siguin francs, que parlin del caràcter varietal, de la sostenibilitat, de les mans que els bressolen, però essencialment que siguin un reflex del sòl que els sustenta. “El sommelier Roger Viusà, quan els va tastar el monestrell de 2017, recalcava el seu caràcter calcari”, explica Lluís Raventós.
 
“Ens agrada poder intervenir en totes les fases, des de la vinya fins a l’embotellat i per això fem produccions molt limitades. El treball conscient amb varietats autòctones i agricultura ecològica, permet sentir-nos part d’un ecosistema equilibrat”. Ho escriuen a la seva pàgina web i queda demostrat que és així quan se’ls visita. Viuen en harmonia entre vinyes plantades en feixes petites, enlairades, algunes, fins a 380 metres. El raïm es vinifica a la masia Cal Gori, un espai amb anys d’història on antigament també s’hi va fer vi. “Posem les condicions perquè el raïm es transformi en vi observant i respectant tot el procés”, adverteixen. Al celler hi conviuen els dipòsits petits d’inox, l’àmfora de Carles Llarch i una bóta de castanyer nova. L’enòleg Joan Munné és amic i col·labora des dels inicis en aquest projecte de mirada ampla i de vincle estret amb la terra que està sempre en constant evolució, provant de ressaltar la verticalitat i l’amplitud dels vins. Van començar amb ancestrals quan encara no hi havia la febre d’ara, però també vinifiquen vins tranquils.
 
Blanc de Nit. 100% Xarel·lo
 
“La història d’aquest vi és una història de festa, d’amistat, d’una nit d’estiu, de retrobament amb la terra, de satisfacció de la feina feta al llarg de l’any. Les corrues de frontals s’enfilen muntanya amunt, buscant les millors parcel·les, els més petits dins el remolc, expectants i il·lusionats. Aquest és l’inici d’aquest vi, una nit especial, que té la voluntat de transformar-se en un xarel·lo complex que expliqui d’on prové. Any rere any, de testimoni: la lluna”
 

Xiu Xiu. Ancestral natural 100% Xarel·lo
 
“A cau d'orella, el xiu-xiu de les bombolles d'aquest vi escumós, us parla d'una varietat arrelada a la terra, de la finca i de les seves vinyes velles, de les petites feixes on estan plantades, d'una manera de ser i d'entendre la viticultura. La nostra manera més sincera i respectuosa d'elaborar el vi”
 
Tots dos són vins que conviden a beure i a conversar. Àgils, frescos, amb diferents capes on entretenir-s’hi. I encara més al Tirabuixó 2019, un macabeu de vinya vella, amb molts matisos i caràcter, profund i rústic, que tastem després de dinar, enmig d’un diàleg apassionant. Hi són Joan Munné i Àlex Peris, amics, veïns i companys de tast i vida. Peris diu: “Representen el respecte cap a l’herència. El que han fet a Costers d’Ordal és fer de guardians de l’espai. Està cuidat al màxim”. I mirant-se’ls, etziba: “Han sabut aprofitar el llegat i és un dels projectes més engrescadors del Penedès. Sou uns somiadors que viviu el vostre somni... Certa enveja us tinc. M’agradaria que el Penedès fossin un conjunt de masos que es portessin bé i que guardessin les terres”.
 

Foto: Ruth Troyano


A Enlaire Vins saben que les bases per enlairar-se ja estan fixades. Ara inicien un camí ascendent per trobar l’encaix amb algú que pugui sumar-se al projecte i compartir les tasques de vinya i celler. I pensen, sobretot, a acollir persones. “Volem obrir la porta de la Masia Cal Gori a petits esdeveniments amb els quals ens sentim còmodes. Oferir espais i estones de plaer, menjant préssec, bevent copes de vi i contemplant postes de sol”, diu Mar Capdevila. “En un any de pandèmia com aquest hem après que no pots viure d’una sola cosa, per això volem apostar per un mosaic de cultius, però també explorar el turisme rural, introduir el ramat a les vinyes, fer formatge... I seguir cuidant les oliveres”, avança el Lluís. Somnis senzills, després d’arrelar-se. Com diu la lletra de Txarango: “Quan tot s'enlaira/ Toco els somnis de puntetes”.

Contingut relacionat

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 1 comentari
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros ha radiografiat els escumosos espanyols per publicar a la revista Decanter
Imatge il·lustrativa
Freixenet fa el salt al mercat del vi amb la seva nova Col·lecció de Vins Freixenet | Els nous productes ja estan disponibles en supermercats i hostaleria
Imatge il·lustrativa
Vive4all
El celler del Penedès ofereix visites adaptades a tots els públics i apropa el seu model d’enoturisme responsable i sostenible a persones amb discapacitats físiques i visuals.
Imatge il·lustrativa
"La Fredat 2016 té un perfil una mica menys assolellat, més fresc i àcid, que permet portar la confitura de les seves fruites amb lleugeresa", explica la Estefanía Garcés, sommelier.