vins catalans

​Dignitat, sinceritat i sostenibilitat al vi

“No tenim vinya pròpia però el nostre projecte vol donar valor als pagesos que treballen molt bé la seva..."

El vi que matisa L’entesa

| 13/04/2021 a les 07:53h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Cellers, novetats de vins catalans, Vinya Marcelino
Joan Munné i Àlex Peris amb el seu xarel·lo Vinya Marcelino
Joan Munné i Àlex Peris amb el seu xarel·lo Vinya Marcelino
“El vi és defensor del paisatge i de la biodiversitat”. Ho diu amb assertivitat i convenciment Joan Munné, sommelier i enòleg a Raventós i Blanc. Fa dos anys va guanyar amb Àlex Peris, gerent d’Olives Blai Peris, la final de la 12a edició del Premi Vila Viniteca de Tast per parelles, un dels certàmens més ben dotats i reconeguts d’Europa. Era la quarta vegada que hi participava, però la primera amb Peris. S’hi van apuntar in extremis, però la seva relació d’amistat (i confiança) l’havien covat des de petits, a Sant Pere de Riudebitlles. Compartien la voluntat de divertir-se i passar-ho bé, al concurs. Anar-hi sense pressions és segurament un avantatge. Les habilitats de tast contrastades els van fer guanyadors d’una edició que se celebrava a Madrid. Coneguda la victòria, Peris va dir en una entrevista: “Jo soc un afortunat i ell és un crack, en això del vi”.
 
Des del primer moment van tenir clar que els 30.000 euros del premi els invertirien a “celebrar-ho amb els companys de tast de l’Aula del Vi, amb amics i amb la gent del poble”. I així ho van fer.  I aviat va començar a rondar-los la idea de fer un vi. “Volia que fos sincer, honest i objectiu”, explica Munné. “Realment el que ens va fer decidir a fer-lo va ser que dos mesos després del premi jo, que m’havia comprat un patinet elèctric, vaig caure i vaig perdre l’olfacte i el gust”, revela Peris. I afegeix: “Llavors el Joan va accedir finalment, per animar-me. Era una forma més de celebrar i compartir el premi”. “Però també volíem donar-li un sentit més profund, de sinceritat, de sostenibilitat. Volem donar valor a la pagesia i a l’origen”, reconeix Joan Munné.

Joan Munné: “Al final, el que volem és demostrar que el raïm es pot pagar bé, sense fer vins cars”.

Sota el paraigües “Munné Peris Vinicultors” han elaborat per segona anyada consecutiva un xarel·lo fermentat amb pells de la vinya Marcelino que cultiven els viticultors Mar Capdevila i Lluís Raventós d’Enlaire Vins, el celler on vinifiquen i amb qui els uneix una amistat estreta i còmplice. “No tenim vinya pròpia però el nostre projecte vol donar valor als pagesos que treballen molt bé la seva pròpia. No anem a buscar la finca de l’Ermita (El Priorat), però sí que volem donar alternatives als pagesos, perquè no malvenguin el seu raïm. Volem donar valor al seu treball”, diu Peris. La fal·lera per fer vins sincers no s’aturarà amb Vinya Marcelino, que és el nom del primer, però sempre estarà condicionada a trobar finques parcel·les especials per elaborar vins amb una filosofia molt precisa. Joan Munné ho té clar: “Al final, el que volem és demostrar que el raïm es pot pagar bé, sense fer vins cars”. 
 
Tots dos son conscients que al Penedès hi ha vinyes especials oblidades. Fent la sobretaula, a Enlaire Vins, repassen noms propis que han començat a escriure una nova pàgina a la regió, basada en la consciència, la dignitat del pagès i la regeneració de la terra. “Tenim mestres. Hi ha gent que se la va jugar i son referents i ens ajuden, com Enric Bartra, Josep Queralt, Joan Rubió, la gent de Pardas, Mas Candí... Al 2000 eren molt pocs, però en poc temps ja en som molts. Venim d’una herència que era vendre’s el raïm i no s’arribava a la visió de què s’estava perdent valor”, reflexiona en veu alta Joan Munné. L’enòleg segueix dissertant: “Tenim confiança, ens truquem, hi ha espais de trobada. Som gent de ment oberta, constructiva i propositiva”. Després dels elogis a un Penedès que despunta i arrela del qual en formen part, tastar Vinya Marcelino és contrastar la sinceritat de la filosofia que cultiven. Però a més a més és un xarel·lo franc i honest, d’una delicadesa salvatge, vertical per l’acidesa però profund per les capes. I amb tocs salins i minerals que l’embolcallen. A l’etiqueta hi diu: “Conreat per Lluís Raventós i Mar Capdevila. Vi honest de raïm blanc”. És l’anyada 2019 i bevem l‘ampolla número 335 de 786 unitats. Ho completen amb “Un premi vinificat per Àlex Peris i Joan Munné. Vins lliures de certificacions”. Al tap de suro, una llicència que homenatja l’origen: “xarel·lo d’Ordal”. El nom del vi és del rabasser que va portar durant anys la vinya. 
 

Encara no l’han donat a tastar a Quim Vila, propietari de Vila Viniteca, però potser ho podran fer en mà si arriba una nova edició del concurs del Premi Tast per parelles que aquest any s’hauria de tornar a celebrar a Madrid. Pendents de si ho permet la pandèmia, en Joan ja avança: “Presentar-se al concurs és una formació dins d’un hobby. Perquè a l’Aula de Vi del Penedès ens entrenem amb el tast”.

Vinya Marcelino es pot comprar directament als seus productors o es pot demanar en restaurants del Penedès que tenen una sensibilitat especial pel vi. I a banda d’embotellar la dignitat del pagès, aquest vi que neix d’un premi inesperat és una defensa clara del paisatge. L’enòleg Joan Munné explica que “la Mediterrània és la zona treballada per l’home amb més biodiversitat del món, comparable amb l’Amazones”. I creu que la viticultura ha modelat per a bé el paisatge, creant mosaics i posant de manifest les virtuts de la terra cultivada. “Tapem les ampolles amb cera d’abella 100%, d’abelles del Penedès. Busquem la sostenibilitat en el vidre que és poc pesat, no fem servir contraetiqueta, la caixa de cartró és senzilla i hem triat suro català per aquesta segona anyada”, afegeix Àlex Peris. “Som en un sector amb una administració europea que ha subvencionat arrancar vinya vella, quan el que hauria de fer és subvencionar la defensa del paisatge i la qualitat. No hi ha subvencions per refer marges de pedra seca ni per mantenir la vinya vella...”, es lamenta Munné.
 
El 7 d’abril de 2019, van celebrar amb un grup d’amics pocs dies després de guanyar el 12è Premi de Vila Viniteca al restaurant 8 cadires d’Igualada. Amb ells van tastar alguns dels vins de la final, d’edició molt limitada. “No tinc un vi fetitxe, però des del premi em puc permetre tastar vins de pressupost més elevat en el dia a dia”, diu amb humilitat Àlex Peris. “Prefereixo tastar més vins de 20 euros que un de molt car. Però he mirat de buscar algun Pierre Overnoy a preu raonable i no l’he trobat encara”, comenta Munné quan se’ls demana quin autoregal en forma de vi es van fer després de guanyar el concurs.

Mentre busquen, tasten, proven i treballen en projectes paral·lels, ja pensen a fer créixer, sostingudament, el seu propi, que serà sempre de petits volums. “D’aquesta verema, la 2021, tindrem un escumós i un negre de garnatxa, sumoll i trepat”, diu l’Àlex. Vins de finques cultivades per pagesos perquè “la feina que tenim entre mans és donar valor a la terra on tenim les arrels”, avança Munné. Si hi ha la possibilitat, no descarten fer vi en una altra regió que no sigui el Penedès, per bé que el prioritzaran sempre. “Hi ha molt a fer i molt de camí a recórrer. Que els joves vegin com tornem el valor al raïm és important”, sentenciarà Munné. I les seves paraules son mirall del que fan els seus amics viticultors d’Enlaire Vins. “Son uns somiadors que viuen el seu somni. Certa enveja els tinc. Han sabut aprofitar el llegat familiar i és un dels projectes més engrescadors del Penedès”, diu Álex Peris. Hi aprofundirem en un proper article

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 2 comentaris
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros ha radiografiat els escumosos espanyols per publicar a la revista Decanter
Imatge il·lustrativa
Aquesta setmana us proposem un vi blanc de la Terra Alta, i un vi rosat i un vi negre del Montsant
Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Setmana del Vi Català torna el pròxim octubre | El Showroom del Vi Català se celebrarà a Fira Barcelona, en el marc del Gastronomic Forum
El Clos Ancestral 2019 s'elabora amb ull de llebre, garnatxa i moneu
El Clos Ancestral 2019 s'elabora amb ull de llebre, garnatxa i moneu
Sergi Cortés
El Clos Ancestral 2019 és un vi negre ecològic que prové del Castell de la Bleda, un enclavament amb 2500 anys d’història vitivinícola