Advertisement

vins i llibres

El vi que matisa L’entesa

“Que beguin vi, que comprin llibres i que consumeixin cultura és un somni fet realitat”. És un club de lectura que incita a consumir ferotgement cultura, però amb temps per mastegar-la i digerir-la.

​D’espigolar i de confessar-se

| 23/03/2021 a les 07:01h
Especial: lectura obligatòria
Arxivat a: Per aprendre'n, vins i llibres, literatura i vi
Vins i llibres es donen cita a L'avinentesa
Vins i llibres es donen cita a L'avinentesa | Emma Espejo
“Som la resistència”, comparteixen les germanes Anna i Maria Vallès. A la cuina de Mas Palou, mentre la mare, Adelina Beneit, s’avé amb als fogons, expliquen amb entusiasme com va néixer L’avinentesa, un club de lectura revelador que encén el turisme sostenible, conscient i regeneratiu que volen al mas. Però que lliga essencialment amb la seva manera de ser i de viure la vida: “Vam pensar que si només venien els amics, ja era una excusa muntar-lo”, afirmen. Al Pla del Penedès, a recer de sorolls i mimetitzant-se amb el ritme tendre de la natura, no paren de bullir idees. Son dones creatives, amb habitació pròpia, que acompanyen l’aventura de l’hereu, pare i marit, Santi Vallès, de cultivar les 70 hectàrees de vinya que els envolten i que esperen un anyada més amable que l’anterior. La història de Mas Palou es remunta al segle XIV, però no és fins el 1996 que esdevé allotjament rural. La masia és l’herència d’un llinatge familiar que ve de lluny. És imponent i manté l’estètica noble que li pertoca, però és plena de matisos on s’hi endevina l’esperit restaurador i decoratiu de l’Adelina. L’hospitalitat és la millor benvinguda. 

“Estàvem confinades a Mas Palou. Vam veure que l’interès per llegir era creixent durant la pandèmia. Ens preocupava d’altra banda que la gent no begués vi i també com aniria la campanya amb tot plegat i el míldiu a la vinya després”, explica l’Anna Vallès que treballa en una editorial. “És cert que ja hi ha clubs de lectura, però son vitalicis, amb una mitjana d’edat alta i costa d’entrar-hi”, remata la Maria, qui després de temps viatjant i treballant a l’estranger, ara gestiona el turisme a Mas Palou. Son les primeres setmanes de pandèmia. 2020. Tothom teletreballant, però elles pensen en com fer els dies més suportables, sense turistes ni activitat, al mas. “No existiríem sense aquest univers, sense el vi ni sense el territori. Volem que se’n parli bé, del Penedès, i que hi hagi sempre la voluntat de tornar-hi”, expliquen les germanes. I en un dinar familiar, reunides amb els pares, es van obligar a no alçar-se de la taula fins trobar nom a una activitat nova que vinculés llibres i vins. De L’entesa inicial es va passar a L’avinentesa, incorporant vi a la paraula. El vi que encén les taules com va escriure el poeta Vicent Andrés-Estellés.
 

Foto: Emma Espejo


“Mas Palou: allotjament rural per a lletraferits”, titula la periodista Carmina Balaguer en un article que els va fer per al National Geographic el passat mes de novembre. Ara, ella, també participa al club de lectura. Ja hi ha la vuitena edició convocada i les germanes Vallès Beneit coincideixen a dir que “no ens hauríem imaginat ser on som ara”. Formalment, al web, expliquen que L’avinentesa és “un projecte de difusió cultural. Específicament, de difusió de les lletres i el vi. Llegim, bevem, mengem, parlem i encoratgem tothom a fer-ho. Un cop al mes organitzem trobades a Mas Palou al voltant d'un llibre escollit entre totxs els interessats i un vi maridat especialment per a l'ocasió”. I afegeixen: “Reivindiquem el llibre més enllà de la lectura individual; reivindiquem el vi més enllà de l'àpat i la celebració. El vi, com el llibre, és cultura”. Amb aquest convenciment i mirant de contactar primer amics i coneguts, van iniciar el club de lectura que els ha portat fins a les portes de la primavera. “Ens han arribat a dir més d’una vegada que el club de lectura és teràpia”, comenta la Maria. “Hi ha una mescla de professions, d’edats i de procedències molt interessant… Acabem parlant de tot menys del llibre, que també. Te’n vas amb nous estímuls i havent conegut a gent nova”, afegeix l’Anna.

La dinàmica de la trobada és senzilla, però amaga una arquitectura logística, digital i cultural complexa. “Proposem 4-5 llibres que ens agradaria llegir a través d’Instagram i els sotmetem a votació entre els assistents. A casa també els llegim els 4. Com que els grups han de ser reduïts per les restriccions del Covid-19, fem tres sessions, dues de matí i una de tarda. I busquem un vi que sigui harmònic amb la història”, explica l’Anna, que és qui coordina l’activitat. Ella que es dedica al món editorial té clar que les lectures proposades seran sempre “textos amb amor. Volem que siguin llibres d’editorials petites i diferents a cada edició, escrits o traduïts al català a ser possible”, comenta. De fet, ja han compartit lectura i debat de títols deliciosos com Coconut, Els argonautes, El club dels sibarites, L’adversari, El consentiment i Panza de burro. “Hi trobem mares i filles, tietes i nebodes, amigues, persones que venen soles i pocs homes, un llibreter i un historiador…”, diu l’Anna, lamentant-se. La Maria reflexiona al voltant del gènere als clubs de lectura: “Has de tenir ganes de dedicar temps a activitats a priori no productives i estar disposat a escoltar”.
 

Foto: Emma Espejo


La selecció dels vins és cosa de les dues germanes, però la Maria que és sommelier hi té un paper decisiu. Sempre hi ha un lligam estret amb algun dels aspectes de la lectura. A vegades el vincle és fruit d’un impuls, d’altres d’una recerca més profunda. I sempre que poden miren de trobar-se amb l’elaborador al celler per impregnar-se del seu relat i després traslladar-lo als assistents del club. Més d’un s’ha interessat per assistir a la trobada i ha tingut curiositat per llegir el llibre amb què es compartiria el seu vi.

A Mas Palou, tanquen cercles. “Ens connecten la sensibilitat i les arts; fer vi també és això”, diu la Maria. “A Coconut, on la protagonista és africana però vol ser blanca, vam triar el Xic Vermell d’Agustí Torelló Mata; Els argonautes és un assaig d’autobiografia feminista molt intens i vam triar Maria Rión, un dels vins del projecte VRIACC d’Albet i Noya que es comercialitza sobretot a l’estranger, El club dels sibarites amb el Rosae de Rimarts va funcionar molt bé i els fumats del cava van sorprendre molt”, explica l’Anna. I assemblatges així per a cadascuna de les edicions. “Ens agrada cuinar i L’avinentesa és l’excusa”, diu la mare, l’Adelina, que prepara un assortit de coques, una d’elles amb calçots, que son temporada, i també una quiche d’espinacs de l’hort. 

“Que beguin vi, que comprin llibres i que consumeixin cultura és un somni fet realitat”, sospira la Maria. Es una activitat que cura cos i ànima. A finals de març hi ha un especial de novel·la negra i a l’abril, el club de lectura regular. “No pensàvem sobreviure tants mesos”, insisteix l’Anna. Però el club de lectura no para de generar interès i s’ha convertit en la punta de llança per descobrir Mas Palou. A la setena edició, comparteixen taula a l’aire lliure una filòloga i fotògrafa, una periodista, una ballarina i actriu, una biòloga, una arquitecta… “Estem abonats a l’hedonisme”, solta amb un somriure l’Anna Vallès davant de la taula enrajolada de colors, plena de llibres, un e-book, vi i gastronomia.
 

Foto: Emma Espejo


Conversaran sobre El pes de la neu d’Edicions del Periscopi i el vi per al tast és el Riesling de Batlliu de Sort. Connotacions fredes per a un debat apassionant, on es repassen fragments del llibre que els participants enllacen a cada moment amb l’actualitat i amb les seves experiències vitals: la pandèmia, l’autosuficiència, la cuina i les conserves, el medi ambient i les energies renovables, la vida al camp, el minimalisme, les missions espacials... I a cada debat sorgeixen un tou de pel·lícules, sèries, llibres i exposicions que l’Anna anota i envia als assistents a mode de resum de la trobada. És un club de lectura que incita a consumir ferotgement cultura, però amb temps per mastegar-la i digerir-la.

“Estem pensant en altres vies per fer arribar la cultura a més gent”, avança l’Anna. Mentre rumien el com, de moment han decidit embotellar l’oli d’oliva verge extra Mas Palou: “El fèiem cada any per a consum propi, de les nostres oliveres d’arbequina, i durant el confinament van prendre la decisió d’envasar-ho”, explica la Maria. És una manera de viatjar a Mas Palou a través del gust, sense moure’s de casa ara que les restriccions ho posen difícil per anar-hi. Qui sap si, en el futur, també hi haurà un vi. O algun lletraferit que vulgui cosir una història amb el rerefons del club de lectura L’avinentesa. El premi de novel·la curta Celler de Lletres que convoca anualment la Biblioteca de Sant Sadurní d’Anoia, ho posa fàcil.   

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 1 comentari
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros ha radiografiat els escumosos espanyols per publicar a la revista Decanter
Imatge il·lustrativa
L’Olivera iniciarà la replantació de la vinya aquest abril amb la mirada posada en recuperar varietats blanques tradicionals de la zona, segons apunten diferents estudis històrics
Imatge il·lustrativa
Aquesta setmana us proposem un vi blanc, un vi negre i un cava rosat, tots tres vins del Penedès
What the Food s'estrena! Primer vídeo d'aquest nou canal de gastronomia