Advertisement

dades 2020 dels vins catalans

Dades del vi català 2020; De cada 10 ampolles de vi consumit a Catalunya, més de 4 han sigut de DO catalanes

El canal Alimentació creix un 13% però no compensa el 40% de caiguda a l'hostaleria i restauració

Pel que fa la verema, s’ha collit un 27,6% menys de raïm a causa principalment del míldiu.

El paisatge determina les aromes del vi?

| 10/03/2021 a les 11:59h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Mercats, dades dels vins catalans
Imatge il·lustrativa
El vi català amb DO continua sent l’opció preferent pels consumidors catalans, que també incrementa el seu valor. Aquesta és una de les conclusions que s’extreuen de les dades de 2020 que l’Institut Català de la Vinya i el Vi ha fet públiques avui, en roda de premsa. “El pes dels vins de les DO catalanes a Catalunya s’ha mantingut amb una quota semblant a la del 2019, amb un 41,5%, fet que confirma la tendència continuada a l’alça d’aquests darrers anys”, ha explicat el director general de l’INCAVI, Salvador Puig. 

Ha augmentat un 13% la venda de vins amb DO en el canal Alimentació per les restriccions de la pandèmia, però l'increment no ha compensat la davallada del canal de l’Hosteleria, que ha estat del 40%.

En els darrers 10 anys, la tendència ha estat a l’alça, amb un increment de fins a 14 punts: el consum al 2010 era de 27,8% i, ara, del 41,5%. Al 2020, doncs, de cada 10 ampolles de vi que es consumien a Catalunya, més de 4 eren d’alguna DO catalana. Però a més del volum, també incrementa el valor del vi català a Catalunya.

Evolució de la quota de volum i valor de les Denominacions d’Origen catalanes (dades de desembre 2019 a novembre 2020)
 

L’afectació del COVID en els canals hostaleria i alimentació

A Catalunya, l’any 2020 s’ha venut un 10,5% menys de vi respecte el 2019, una davallada que no ha estat tan acusada pel que fa el vi amb DO, que ha estat del 8% -el vi sense DO ha dismunuit un15,5%-.
Per altra banda, s'ha consumit més a casa a causa de la pandèmia i les restriccions, fet que ha provocat un augment de la venda de vins amb DO en el canal Alimentació un 13%. Un increment que no ha compensat, però, la davallada del canal de l’Hosteleria, que ha estat del 40%.
 
Com ha explicat el director general de l’INCAVI, Salvador Puig, “el canal de l’Hostaleria ha passat de ser el destí del 40% dels vins catalans amb DO a ser el del 26%, una xifra que desitgem que es recuperi aviat ja que restaurants, bars i hotels són els principals clients de molts cellers del nostre país”. Pel que fa el consum de vi a la llar, Puig ha remarcat que “esperem que aquest increment es consolidi i es mantingui també, un cop els restaurants tornin a operar amb normalitat”. 

La quota de mercat de les DO’s catalanes

D’entre les Denominacions d’Origen catalanes, la DO Catalunya té el 15,6 de quota del mercat català, seguida per la DO Penedès amb un 8,4 i la DO Terra Alta, amb un 6,3. Respecte l’any anterior, la DO Penedès és la que representa un major creixement tant en volum com en valor als dos canals. 


La verema 2020, un 27,6% menor que la del 2019

L’any 2020 es van collir un total de 311 milions de kg de raïm, una davallada del 27,6% respecte la campanya anterior per la gran afectació de fongs a la vinya per culpa de les pluges. El míldiu va afectar principalment al conreu ecològic i, concretament la reducció en aquest tipus de cultiu ha estat del 40%. 

Puig ha recordat que des del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, amb col·laboració amb l’INCAVI, es van aconseguir desplegar diferents ajuts per pal·liar els efectes econòmics d’aquestes crisis. En total, es van destinar 15 milions d’euros en ajuts per diferents mesures, com l’ajut pel míldiu, l’emmagatzematge, destil·lació i most concentrat rectificat; així com per la campanya de comunicació del vi català amb; un 64% dels quals van provenir de la Generalitat de Catalunya i la resta de l’estat. 

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 1 comentari
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

COMENTARIS

VINS AFRANCESATS
Manuel Durán Samaranch, 18/03/2021 a les 17:12
+0
-0
Si sols el 41,5% es vi català que es digui que la preferencia es per el vi català no es veritat.
Gran part del vi produit a Catalunya no es vi català ja que es produeix amb varietats franceses!!!

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros ha radiografiat els escumosos espanyols per publicar a la revista Decanter
Imatge il·lustrativa
L’Olivera iniciarà la replantació de la vinya aquest abril amb la mirada posada en recuperar varietats blanques tradicionals de la zona, segons apunten diferents estudis històrics
Imatge il·lustrativa
Aquesta setmana us proposem un vi blanc, un vi negre i un cava rosat, tots tres vins del Penedès
What the Food s'estrena! Primer vídeo d'aquest nou canal de gastronomia