Vi de Barcelona

Ja és possible plantar un cep a l'única vinya de Barcelona

“Plantem un cep a Barcelona, arrelem a Collserola” és el nom de la campanya de micromecenatge del celler L'Olivera que preveu replantar una hectàrea a la finca de la masia Can Calopa, l’única vinya de la ciutat

La masia de Can Calopa, el projecte social de viticultura de Barcelona

| 08/03/2021 a les 10:04h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Actualitat, Vi de Barcelona
Imatge il·lustrativa
“Plantem un cep a Barcelona, arrelem a Collserola” és el nom de la campanya de micromecenatge que L’Olivera ha engegat a la plataforma de crowdfunding Goteo.org per a finançar la recuperació de la vinya a la finca de Can Calopa, a Collserola, que és actualment l’única vinya de la ciutat de Barcelona. D’aquí en surt també l’únic vi de la ciutat, el Vinyes de Barcelona, un vi que reivindica l’activitat agrícola lligada a les grans ciutats. El projecte de recuperació de la vinya preveu la replantació progressiva de les 3,5 hectàrees de la finca, que ja es va iniciar l’any passat amb la plantació de 0,4 hectàrees i que ha de continuar aquest any amb una nova fase d’una hectàrea més.

En total, la campanya de microfinançament preveu cobrir les despeses d’aquesta plantació, assolint un import mínim i indispensable de 16.000 euros (en la primera fase de la campanya) i fins arribar a 24.000 euros (en la segona fase, que inclou feines addicionals). L’objectiu és doble: d’una banda, la necessitat de fer productiva aquesta vinya substituint les varietats que l’Ajuntament de Barcelona va plantar l’any 2001 (Agiorgitiko, Aglianico, Sangiovese) per varietats autòctones i mediterrànies, després de constatar que aquestes varietats no s’han adaptat a les condicions de la finca.

Només així el projecte podrà esdevenir sostenible a llarg termini, arrelat al territori i que contribueixi a la transformació agroecològica del parc de Collserola, així com a la preservació del paisatge i del patrimoni històric.

D’altra banda, i com a conseqüència, amb la nova plantació es donarà continuïtat a l’aposta per aquest projecte cooperatiu d’agricultura social que actualment genera oportunitats laborals per a gairebé una vintena de joves amb dificultats i en risc d’exclusió social que viuen i treballen a la finca.
 

Així doncs, des del punt de vista productiu, la nova plantació permetrà augmentar la producció actual -uns 3000 quilos de raïm-, fins als 10.000 quilos. Aquest augment permetria generar nous llocs de treball per a joves amb dificultats i en risc d’exclusió social.

Amb aquest doble objectiu el celler inicia aquesta campanya de micromecenatge coincidint també amb els 10 anys de trajectòria de la Cooperativa L’Olivera al capdavant d’aquest projecte agrícola a Barcelona, un projecte que entomava L’Olivera el 2010 reproduint el model d’agricultura social que ja té a Vallbona de les Monges, a l’Urgell, on va néixer l’any 1974.


El vi blanc de Barcelona

Després de 10 anys d'un projecte que va culminar amb la creació del vi negre de la ciutat de Barcelona, les noves plantacions s'obriran camí en varietats blanques amb l'objectiu d'elaborar el vi blanc de la ciutat. És per això que

Així, des de L’Olivera han iniciat una recerca històrica per tal d’esbrinar quines varietats hi havia plantades a la zona antigament i recuperar-les per tal d’elaborar el nou Vinyes de Barcelona blanc. La recerca encara està en procés però des del celler avançen que algunes varietats en estudi serien el Xarel·lo o Pansalet, el Sumoll de gra petit o el Picapoll. ​

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 1 comentari
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros ha radiografiat els escumosos espanyols per publicar a la revista Decanter
Visita al nou terreny de la Torre Lluvià
Visita al nou terreny de la Torre Lluvià | AjM
Aquest divendres s'han explicat les diferents varietats que hi ha plantades i s'han donat a conèixer els projectes de futur
Presentació de la campanya de la DO Pla de Bages i la restauració
Presentació de la campanya de la DO Pla de Bages i la restauració | Proper.cat
Els clients que demanin vins del territori als restaurants podran obtenir obsequis
Imatge il·lustrativa
Des del passat Nadal, el celler Empordàlia col·labora amb la Fundació Arrels per donar suport als seus usuaris i iniciatives.