Vins catalans en llauna

El vi en llauna arriba a Catalunya

De la ma d'Aluvinum Wines, empresa penedesenca, neix la marca de vins catalans en llauna Glass Canned Wines

5 vins blancs de menys de 6€ que trobareu al supermercat i heu de tastar

| 15/02/2021 a les 18:12h
Especial: lectura obligatòria
Arxivat a: Actualitat, Vins catalans en llauna
Joan Anton Romero, creador d'Aluvinum Wines
Joan Anton Romero, creador d'Aluvinum Wines
El vi en llauna comença a marcar tendència als Estats Units. Tot i només tenir un 0,2% del mercat -dades del 2019-, els creixements són molt grans els últims anys. Aluvinum Wines, una empresa penedesenca, començarà a comercialitzar, a partir del mes de març, una gamma de 2 vins i dos escumosos enllaunats. Un projecte innovador en l'embalatge que podria marcar tendència també a Catalunya.

Joan Anton Romero, creador d'Aluvinum Wines i la seva marca Glass Canned Wines, és de Sant Sadurní i porta el món del vi a l'ADN. Quan va acabar els estudis va posar-se a treballar en temes de marketing per finalment acabar, on sempre havia volgut ser, al sector del vi. El 2018, estudiant a Santa Clara - Estats Units - va visitar un celler i va veure una taula amb tres americans bevent amb llauna. "A l'apropar-me vaig veure que a la llauna posava "Chardonnay" i vaig quedar totalment al·lucinat". El Joan Anton m'explica que les tendències sempre tenen el mateix recorregut, "passen de costa est a oest dels Estats Units, i després arriben a Europa. Als Estats Units, del 2017 al 2018 va haver-hi un creixement del 49% i del 2018 al 2019 un 163%. I així i tot només és un 0,2% del volum del mercat".

Sergi Cortés: Del vi enllaunat fa anys que se'n parla...

Joan Anton Romero: Sí. A Catalunya hi ha algunes empreses que ja ho fan. Molt poques però, i totes amigues nostres. La veritat és que som conscients de la disrupció que comporta consumir vins amb llauna com a embalatge. De fet sabem que estem intentant crear una tendència, però estem segurs que el consum de vi enllaunat serà un dels creixements més trencadors els pròxims anys. De totes maneres no venim a substituir l'ampolla, ni de bon tros, venim a proposar una nova manera de consumir vi. En el fons és una manera més de promocionar-lo, i això és bo pel sector. Hem d'entendre llauna com un embalatge, només això, jo sóc sommelier i m'encanta obrir ampolles. Tampoc estem en contra de la copa, creiem que és el recipient perfecte per prendre qualsevol vi.

Jo, com a consumidor, tendeixo a pensar que un vi possiblement perd propietats organolèptiques dins una llauna...

No, de cap manera. Les aromes i els sabors no canvien. Hem fet molts estudis al laboratori i tastos a cegues i ningú és capaç de saber si el vi que hi ha a la copa prové d'una ampolla o de la nostra llauna.

A quin públic van aquests vins? A priori podríem pensar que va destinat a un públic més jove?

No. Evidentment als joves els hi posem més fàcil; concerts, pícnics, festes, muntanya, "xiringuitos" a la platja... La llauna facilita molt el transport i, per tant, el consum. Però també anem al públic de 35 a 55 anys, perquè pots tenir 2 llaunes al calaix de la verdura, una de vi blanc i una de vi negre, per obrir-les amb la teva dona a l'arribar a casa de treballar. Tu prefereixes vi blanc, i la teva dona negre. Problema resolt. Amb ampolles això no ho pots fer. Però no només això, hi ha gent gran que li costa transportar ampolles perquè pesen, o obrir-les amb un tirabuixó. Tot això ho resol la llauna. Per tant entenem que el públic és molt transversal.

El "Bag in Box" també permet no haver d'obrir ampolles...

Sí, però des del meu punt de vista té dos "problemes"; ocupa massa espai a la nevera i té una imatge massa industrial. I, repeteixo, jo beuré un chardonnay i la meva dona una garnatxa negra perquè ella és més de vins negres.
Sí, però pot ser que el consumidor no accepti un envàs, que tot i ser innovador pel vi, no deixa de ser una llauna...

La llauna de cervesa -quina llàstima ser un país tan cerveser- conviu amb l'ampolla de vidre, sigui quinto, mitjana o de litre. Perquè nosaltres no? El vi té molts moments de consum, l'ampolla i la llauna poden conviure perfectament i ser complementaris. És més, aspirem a crear tendència i apropar gent al consum del vi. Gent que acabarà consumint llaunes, però també ampolles.

Cavas Hill, el 2008, va treure al mercat una gamma de vi en llauna...

Correcte. Van fer 300.000 llaunes de blanc i negre. Quan Ruiz Mateos va adquirir l'empresa es va acabar el projecte. Les 300.000 llaunes, però, van volar. Nosaltres no volem parlar de xifres tot i que tenim diferents escenaris preparats. Esperem que la gent ho vagi assimilant a poc a poc i tenim molts mercats exteriors on també podem vendre.

Parla'm del vi que "enllauneu"...

D'entrada, enllaunem vins de proximitat i sempre de qualitat, perquè l'experiència d'usuari ha de ser bona. El consumidor ha d'obrir la llauna i que a dins hi hagi un bon vi. Parlem d'una gamma inicial de vins joves; un blanc de chardonnay, xarel·lo i muscat. El xarel·lo ens dóna el cos, el chardonnay ens l'arrodoneix en boca i el muscat aporta el punt aromàtic. Vins senzills, però de qualitat. També fem un rosat de merlot i ull de llebre i un cabernet amb merlot i ull de llebre.
També tenim un blanc i un rosat, gasificats. Són escumosos pels que ens agraden les bombolles, amb la diferència -òbvia- que hi ha entre un vi amb carbònic afegit i un Cava, Corpinnat o Clàssic Penedès. Són, evidentment, productes molt diferents.

Quina producció féu i a quin preu es vendrà cada llauna?

N'estem produint 100.000, a un preu d'entre 2 i 2,50 euros -tots els vins surten al mercat amb el mateix preu-. Té una certa complicació enllaunar vins amb les màximes garanties de respecte per les seves aromes i el seu sabor. Quan s'obre el vi, ha de ser organolèpticament igual que abans d'envasar-lo. I perquè així sigui hem de recobrir la llauna amb un polímer que aïlla el producte perquè no hi hagi cap migració d'aromes ni sabors. Un polímer que s'ajusta de manera diferent segons el vi que hi posem dins.

Quina vida té un vi amb llauna?

Recomanem un any, són tots vins joves.

Per acabar, on comprarem llaunes Glass?

Sortim ara a principis de març amb els dos escumosos, el vi blanc i el vi negre. I el rosat està previst pel maig. Els vins es podran comprar al sector HORECA, a diversos supermercats, a botigues de proximitat, pastisseries...

Molta sort, us seguirem de prop!

Gràcies!

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 1 comentari
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

COMENTARIS

Mentida! Fa un any que existeix... Això sona a propaganda més que a notícia...
Josep Anton Claveria, 16/02/2021 a les 12:04
+12
-4
Fa aproximadament un any que existeix un vi en llauna a Catalunya, que a més és excel·lent i ecològic d'una gent que treballa super bé!

Drink Zeena
De tot l'equip!, 16/02/2021 a les 15:20
+11
-0
Gràcies per promoure projectes com els nostres! Creiem fermament en el canvi positiu que suposa la incorporació de la llauna dins l'univers del vi del nostre país. Des de Zeena portem ja un any en marxa i els resultats han estat altament gratificants. El consumidor ha de tenir sempre la llibertat de triar, i la llauna és una opció més que s'ofereix per tots aquells que busquin gaudir del vi de qualitat de forma fàcil i sostenible.


Ja fa bastants anys a EEUU
Quirze, 16/02/2021 a les 16:23
+1
-0
Com diuen anteriorment ja fa anys a Catalunya i a Espanya,al tinc coneguts de restaurants a nyc i boston que en serveixen i en venen per endur-se'n
No es novetat
jo soc pages
Anònim, 16/02/2021 a les 20:05
+1
-2
Primer preguntaria qui coneix vins naturals
Llaunes
Anònim, 18/02/2021 a les 07:53
+0
-0
Just el que necessita el planeta. Mes llaunes.
origen del vi?
anònima, 18/02/2021 a les 12:42
+0
-0
Qui origen té el raïm i el vi aquest? les llaunes són de 330ml o les petites de 250?
akgú ha vist una ampolla (o llauna ) de vi penjant d'un cep?
anònima, 18/02/2021 a les 12:44
+0
-0
vi natrural? de raïms als ceps sí, però d'ampolles de vi, cap ni una....el vi no és natural, el fa de manera voluntària algun ésser humà. Prou de postureig.
Vi en llauna
AnònimGemma, 18/02/2021 a les 20:41
+2
-0
Jo només he provat el vi en llauna de Zeena I confesso que em va sorprender moltíssim.
És super no I a més a més ecològic !
El Zeena es molt bo
Ramonet, 19/02/2021 a les 13:05
+0
-0
Jo sóc consumidor del vi Zeena i és molt bo a un preu molt correcte per la qualitat del vi. El vi és català igual que la empresa que hi ha al darrera. Aquest vi te gairebé un any, o sigui que el vi amb llauna ja fa dies que ha arribat a Catalunya

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros ha radiografiat els escumosos espanyols per publicar a la revista Decanter
Imatge il·lustrativa
Aquesta setmana us proposem un vi blanc del Massís del Garraf, un negre empordanès i un cava de Sant Martí Sarroca
Imatge il·lustrativa
El gran contrast tèrmic entre dia i nit i el clima continental li aporten més intensitat de sabor, aroma i fruita.
Imatge il·lustrativa
Després de ser embotellats, romandran un mínim de 6 mesos al celler per aconseguir un afinament òptim