Romina Ribera guanya la VII Beca Emili Giralt i Raventós - Cultures del Vi

El projecte guanyador és "El vi i el monaquisme femení en l'edat mitjana en territori català: el cas del monestir de Sant Daniel de Girona"

Enguany s'han presentat set projectes d'arreu de Catalunya

La dotació econòmica de la beca és de 3.000 euros.

| 21/12/2020 a les 11:41h
Especial: lectura obligatòria
Arxivat a: Per aprendre'n, monaquisme femení en l'edat mitjana, VII Beca Emili Giralt i Raventós - Cultures del Vi, Romina Ribera
Romina Ribera amb el president del Vinseum, Joan Tarrada.
Romina Ribera amb el president del Vinseum, Joan Tarrada. | Vinseum
Van ser els monestirs benedictins els únics missioners repobladors? I únics responsables de l'ampliació dels cultius i l'expansió de la vinya? Com diu la Romina Ribera al seu blog de Glops d'Història, aquest és un dels "mantres" més repetits a Internet.

El seu projecte "El vi i el monaquisme femení en l'edat mitjana en territori català: el cas del monestir de Sant Daniel de Girona", preten estudiar el paper d'aquests monestirs femenins en la història de la vinya i el vi en època medieval a partir de l’estudi de la documentació conservada al monestir de Sant Daniel de Girona. El projecte, que s’haurà de dur a terme durant un any, consistirà primer en l’estudi de tot el material ja publicat sobre monaquisme femení, ja sigui en àmbit català, espanyol i en menor mesura europeu. I posteriorment se centrarà en la consulta de les fonts primàries de l’arxiu documental del monestir de Sant Daniel de Girona.

La recerca hauria de permetre refutar o validar si el silenci historiogràfic vers el paper del monaquisme femení en la història de la vitivinicultura medieval en context català, es deu al fet que aquests monestirs, per raó de la seva natura, no van en cap mesura intervenir en la dinamització social i econòmica que si s'atribueix als monestirs masculins. O si la manca de notícies sobre la relació entre el monacat femení i el vi és fruit de l’endèmica manca d’estudis en clau de gènere i de la manca d’investigadors i investigadores que hagin tractat aquesta temàtica amb la voluntat d'integrar-la.

La Beca Emili Giralt i Raventós-Cultures del Vi -que enguany ha celebrat la setena edició-, és un certamen impulsat des de VINSEUM - Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, amb l’objectiu d’estimular recerques sobre temes relacionats amb la viticultura i la vinicultura des de la perspectiva de les ciències socials i humanes. 

La dotació de la beca ha sigut de 3.000€ gràcies al patrocini de Fundació Privada Mútua Catalana, en una edició on s'han presentat set projectes diferents d'arreu de Catalunya.


El jurat de la VII Beca Emili Giralt Raventós ha estat integrat pels següents membres:
Sr. Ramon Marrugat Cuyàs, filòleg i membre del Patronat de la Fundació Privada Mútua Catalana, actuant com a president del jurat;
Sr. Gabriel Jover Avella, professor d’Història i Institucions Econòmiques a la Universitat de Girona i membre del Centre de Recerca d’Història Rural.
Sra. Anna Isabel Serra Masdeu, professora del Departament d’Història i Història de l’Art a la Universitat Rovira i Virgili.
Sr. Josep Colomé Ferrer, professor del Departament d’Història Econòmica, Institucions, Política i Economia Mundial a la Universitat de Barcelona.
Sr. Carles Salazar Carrasco, professor del Departament d’Història de l’Art i Història Social a la Universitat de Lleida

Aquest treball busca posar llum sobre el paper de les dones en aquells anys que la historiografia ha considerat crucials per la construcció de la tradició vitivinícola del país tot fent una aproximació a l’estat de la qüestió. També té la voluntat de posar de manifest la manca d'estudis sobre el rol de les dones en la història de la vitivinicultura en territori català, circumscrit al paper dels monaquisme femení, i a la informació que se'n pot extreure si s'analitzen les fonts primàries sota aquesta mirada.


Sobre l'autora

Romina Ribera Marigó (Girona, 1983), és llicenciada en Història per la Universitat de Girona i graduada en Arqueologia per la Università di Roma La Sapienza. També és titulada en sommelieria per la Universitat de Girona. Des de 2017 dirigeix Glops d’història. Arqueologia paisatge i vi, un projecte de difusió de la història del vi català a través de l’enoturisme i l’organització d'esdeveniments. 
 

En els darrers anys ha treballat en l’organització de diferents actes vinculats al patrimoni i el vi tant per ajuntaments com per entitats i empreses com per exemple Vespres de vi al monestir de Sant Quirze de Colera, Bibendum capvespres de vi a Empúries, Tast històric de la ruta del vi de l'Empordà o Vilajuïga, passat jueu entre vinyes. Conferència i tast de vi de productes del territori. També ha estat codirectora i autora de la Guia  de  vins  de  Catalunya 2020.

És autora de diversos articles relacionats amb el patrimoni i el vi com Ho tornarem a fer: petita història del vi novell.(2019), Vi d’àmfora (2019) Monjos cellerers sommeliers i postveritat: Ramon Pere de Noves el monjo de Sant Pere de Rodes que mai va existir (2019), Excavacions arqueològiques al centre històric de Verges (2012-213): resultats preliminars(2014) o El centre històric de Verges , resultats preliminars  d’un any i mig d’excavació arqueològica (2014).

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 1 comentari
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
El celler reafirma així la seva aposta pels Grans Reserves ecològics | Singular amplia la gamma dels monovarietals com Milesimé, Milesimé Rosé i Blanc de Noirs
Imatge il·lustrativa
Aquesta setmana us proposem un vi blanc de xarel·lo, un negre de carinyena i un cava rosat de Pinot Noir.
Imatge il·lustrativa
Jordi Bes
L'Incavi promou un llibre d'una vintena de pàgines amb continguts sobre servei i vi català destinat als restaurants sense sommelier | Algunes veus qüestionen la idoneïtat d'haver-lo publicat en un moment de "subsistència" dels restaurants per la pandèmia i d'altres reclamen més esforços formatius
Imatge il·lustrativa
En el seu camí cap a la sostenibilitat i la lluita pel canvi climàtic, el celler del Vendell ha aconseguit proveir-se únicament d'energia verda el passat 2020.