entrevista

Valentí Roqueta; "El consumidor ha de saber que té a l’abast productes de proximitat i que li arriben a casa amb totes les garanties de seguretat"

Entrevistem a Valentí Roqueta, president de l'Associació Vinícola Catalana

Sergi de Meià: "Només amb producte local tindrem sobirania alimentària, combatem el canvi climàtic i la gran agroindústria que ens manipula"

| 23/11/2020 a les 18:17h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Entrevistes, Valentí Roqueta, Cartaví
Valentí Roqueta, president de l'AVC
Valentí Roqueta, president de l'AVC
Organitzats per l'Associació Vinícola Catalana (AVC)els Premis Cartavi tenen com a principal objectiu distingir els restaurants catalans que realitzen dia a dia una tasca en defensa i promoció dels vins emparats en qualsevol de les 11 denominacions d’origen catalanes. Entrevistem al president de l'Associació Vinícola Catalana, Valentí Roqueta.

Com a president de l'Associació Vinícola Catalana, com veu la situació actual dels cellers?

La situació és complicada, perquè tots els cellers s'estan veient afectats en major o menor mesura. El que si està molt clar que tenir els bars i restaurants tancats ha agreujat encara més la situació econòmica.
 
I quines inquietuds traslladen els cellers a l'associació?

La incertesa de quant de temps pot durar aquesta situació ja és una inquietud en si. El tema de l’enoturisme amb les últimes restriccions s’ha vist agreujat i els cellers han de fer ús de la imaginació per poder seguir explicant els seus vins, la filosofia i la història dels seus cellers, sobretot sempre pensant en la seguretat tant dels qui hi treballen com dels qui visiten les bodegues.

Des de l'associació, què s'està fent? Quins projectes s'han pogut dur a terme, o es podran dur a terme?

Ara mateix estem preparant diferent webinars de temes com formacions, transformació digital, venda online, etc. que considerem de vital importància per als cellers. Estem en contacte també amb els gremis d’hostaleria per organitzar una sèrie de seminaris de formació per ajudar-los a rellançar el negoci així que puguin obrir.
 
Creu que els canvis en els hàbits de consum com la compra per Internet o el consum a casa, han vingut per quedar-se?

Si, estic segur que han vingut per quedar-se. Aquesta pandèmia ens ha obligat a accelerar una tendència que veiem que s’anava produint. Ha precipitat la introducció d’alguns cellers a la creació d’una botiga online. És important que el consumidor sàpiga que té a l’abast productes de proximitat i que li poden fer arribar a casa amb totes les garanties de seguretat.

Creu que el sector HORECA s'hauria d'haver tancat tant com s'ha fet?

Des del nostre punt de vista tancar l’hostaleria abans d’aplicar altres mesures ha estat desproporcionat. Ha agreujat la situació econòmica que estem patint. Una part important del sector del vi té com a origen del seu negoci la restauració i l'hostaleria, som companys de viatge. És necessari trobar l’equilibri entre salut i economia.
 
La campanya de Nadal està perduda? O hi haurà consum a les llars i lots d'empresa?

Els cellers estem treballant molt per no perdre la campanya de Nadal. Confiem que la situació de la pandèmia estarà més controlada i la restauració pugui treballar fort.
 
Quan hi haurà nova edició dels Premis Cartaví tenint en compte la situació? Hi haurà alguna modificació en el format?

Ara per ara la nova edició dels Premis Cartaví està pendent de les restriccions sanitàries. En aquest moment els restaurants estan pensant en sobreviure i a l’AVC estem preparant formacions específiques per ells com dèiem abans, aprofitant aquest tancament obligatori.

A causa de la vinculació que té el vi amb la gastronomia, des de l’AVC s’ha pensat fer algun tipus d’acció per donar suport a la restauració?

Si, per descomptat. Estem preparant una sèrie d’accions en col·laboració amb els gremis d’hostaleria per potenciar la restauració.
 
Alguna recomanació pel sector del vi, que ho està passant tan malament?

Des de l’AVC estem treballant en tota mena d’accions que aviat us podrem explicar. Estem a la disposició de tots els cellers catalans per ajudar-los per intentar solucionar allò que els preocupa. Ara més que mai hem de fer pinya per trobar solucions a les dificultats que ens estem trobant i les que puguin venir. I molt important, tenir gran confiança en el futur. El vi com aliment mediterrani continuarà formant part prioritària com ho ha fet sempre de la nostra manera de viure i compartir els bons moments gastronòmics i socials.
 
Un desig pel 2021?

Que el món hagi aprés a diferenciar millor lo important del que és accessori.
 

EL PERFIL

Un llibre: "Com sobreviure intel·lectualment al segle XXI" de Leonardo Castellani

Una pel·lícula: un bon "western"

El seu plat preferit: mongetes amb botifarra

Un restaurant: acollidor amb cuina de producte local

Un vi català que t'emocioni: a Catalunya tenim la sort de tenir tanta diversitat de bons vins que segur trobarem aquell ideal pel moment emotiu que vulguem compartir.

Una varietat de raïm: Picapoll

Acaba la frase als vins catalans els falta... una bona estratègia comuna de promoció per tenir el reconeixement que mereixen.

Amb el suport de:  
 

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 1 comentari
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
El celler reafirma així la seva aposta pels Grans Reserves ecològics | Singular amplia la gamma dels monovarietals com Milesimé, Milesimé Rosé i Blanc de Noirs
Imatge il·lustrativa
Aquesta setmana us proposem un vi blanc de xarel·lo, un negre de carinyena i un cava rosat de Pinot Noir.
Imatge il·lustrativa
Jordi Bes
L'Incavi promou un llibre d'una vintena de pàgines amb continguts sobre servei i vi català destinat als restaurants sense sommelier | Algunes veus qüestionen la idoneïtat d'haver-lo publicat en un moment de "subsistència" dels restaurants per la pandèmia i d'altres reclamen més esforços formatius
Imatge il·lustrativa
En el seu camí cap a la sostenibilitat i la lluita pel canvi climàtic, el celler del Vendell ha aconseguit proveir-se únicament d'energia verda el passat 2020.