entrevista

Albert Domingo, de Ca l'Agustina de Preixens: "La política ens tanca, i hem de conviure amb això"

Proposta setmanal on entrevistarem els restaurants guanyadors de l'última edició del Cartaví

Entrevistem a l'Albert Domingo de Ca l'Agustina, de Preixens (Lleida).

Aina Seriñana, del restaurant Es Baluard de Cadaqués: "La resposta dels clients ha estat al·lucinant, com mai"

| 19/10/2020 a les 08:13h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Gastronomia, Cartaví, Albert Domingo, de Ca l'Agustina de Preixens, Ca l'Agustina
Ca l'Agustina, a Preixens
Ca l'Agustina, a Preixens
Organitzats per l'Associació Vinícola Catalana (AVC)els Premis Cartavi tenen com a principal objectiu distingir els restaurants catalans que realitzen dia a dia una tasca en defensa i promoció dels vins emparats en qualsevol de les 11 denominacions d’origen catalanes. Entrevistem a l'Albert Domingo, propietari de l'Hotel rural Ca l'Agustina de Preixens (Lleida).
 
Ca l'Agustina no és un restaurant convencional... 

Nosaltres som un hotel petit on fem sopars i esmorzars per oferir servei. La idea era fer pa amb tomàquet i embotit, però per necessitat hem hagut de fer una carta. Ca l'Agustina té 4 habitacions per 12 comensals només.

Un tracte molt personal...

Exacte, és un dels nostres valors afegits. La idea era treballar molt el producte però hem acabat veient que la gent valora molt més el tracte personal i l'atenció. Pots oferir molt bon producte  però si al darrere no hi ha tracte i servei, no et serveix de res.
 

Quin tipus de cuina feu?

Apostem per fer cuina tradicional, amb bon producte. Treballar-lo només l'essencial per no desvirtuar-lo. Tenim sis primers i sis segons on hi ha una mica de tot; carns i peixos, sobretot d'interior, com bacallà o anxova en salaó. També cuinem pasta, i sempre procurem que hi hagi opcions vegetarianes.

Cuina de ponent?

Exacte. I vins de ponent. La gent ve aquí i "descobreix" ponent. La gent que va a l'Empordà no ho descobreix, ja ho coneix, i va a gaudir-ho. Aquí la gent ve a descobrir-ho, i després ho gaudeix. Amb les activitats, amb la cuina, amb els vins.

Quins vins teniu?

Vam fer una carta amb l'ajuda de l'Eva Bonet, del celler Comalats, on la premissa principal fos promocionar els cellers petits de la nostra zona. Vam buscar el seu millor vi, no el més car, sinó el més únic. Des dels més fàcils de beure fins als més complexos. Tenim vins del Pallars, del Segrià, de la Vall de Corb... Tota la DO la tenim representada. També tenim vins de les denominacions d'origen annexes; DOQ Priorat, DO Montsant, DO Conca de Barberà... Sobretot buscant les varietats tradicionals de la zona i més diferencials. 

Una bona carta, per això el 2018 guanyeu el Cartaví...

És una carta de vins molt treballada. La veritat és que quan vam rebre el Cartaví vam començar a rebre trucades de gent que volia venir al restaurant, i és clar, només donem menjar a la gent allotjada a l'Hotel. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Molt contents de rebre el premi @cartavipremis en categoria C a la província de Lleida. (Menú fins a 20 Euros). Agrair especialment a @evabo86 la seva implicació en el projecte, sense ella tot això no seria possible. Un equip que treballa des del primer instant amb totes les productores i productors de vins del nostre entorn, uns productes de proximitat i màxima qualitat. @celler_boldu_viticultors @masramoneda @comalats @cal_cabo_celler @terrerdepallars @masblanchijove @tomascusine #vinyalhereu @lagravera @castelldencus @carlaniaceller @closgalena @canserraexibis @rosadebcn @celler_matallonga @olivera_coop @rubiodesols @succesvinicola #valldebaldomar @agustitorellomatacava @celleranalec #cartavi #premiscartavi #vinscatalans #wine #slowine #km0 #sumiller #lanoguera

Una publicación compartida de Hotel Rural Ca l'Agustina (@calagustina) el


Com esteu vivint els confinaments i els tancaments obligats de l'Hotel?

A nosaltres ens van tancar al març i no vam obrir fins al 15 de juny. Fins Sant Joan. Amb serveis mínims no podem sobreviure a Ca l'Agustina. No surten els números. Els primers 15 dies vam funcionar raonablement bé, amb ocupacions del 60% i 70%. Després vam tenir rebrot a Lleida. Malauradament, els tancaments no són selectius. Nosaltres som a una hora de la capital en cotxe, Lleida és molt més que "Lleida ciutat". Sembla que quan passes de la Panadella i Igualada amunt ja tot és Lleida. És com si a algú de Blanes li diuen que és com un de Castelldefels. Amb el confinament de Lleida vam tornar a quedar a zero. En tres dies ens anul·laven 150 reserves. Per sort, a finals de juliol Lleida va millorar i a l'agost hem salvat els mobles. 

I ara us tornen a tancar, diuen que 15 dies...

Aquest cop de moment no, els hotels podem seguir treballant i oferint els nostres serveis de restauració als clients que s'allotgen. Ho estem vivint amb gran incertesa, perquè encara que la normativa ens permeti seguir treballant, si els restaurants estan tancats, molta gent deixa de sortir a fer turisme. Podem dir que la política ens tanca, i hem de conviure amb això. 
Inculquen la por a la gent, que ve preguntant per la neteja. Nosaltres ja ho teníem tot net abans del Covid-19. Després et preguntaven si els cobraries la cancel·lació en cas de tancament obligat. No podem fer res, em quedo amb la frase que ens diuen els clients quan marxen: "Quan torni a haver-hi confinament intentarem venir abans perquè ens tanquin aquí".

Sempre pagueu els mateixos...


Sí. Els restaurants, els hotels, i de retruc el sector del vi. Els distribuïdors no paren de trucar. Nosaltres no tenim un sol distribuïdor, treballem amb varis per arribar a tots els cellers. Tenen molts estocs que no poden treure. I ens truquen per fer-nos promocions perquè omplim el celler. Nosaltres no treballem amb cellers grans però m'imagino que les promocions seran molt agressives. 

Com reaccionen els vostres clients davant de la carta de vins amb cellers petits i poc coneguts?

Algú el penalitza que no tinguis marques grans. Però els obligues a descobrir noves propostes i després t'ho agraeixen. Alguns tornen només per comprar vins d'aquests, que ens diuen que els costen de trobar.

Parla'ns del vostre tipus de client...

El 30% o el 40% dels clients són estrangers, a l'estiu sobretot. Bàsicament d'Europa del Nord. Un client que valora molt el producte. I la resta de l'any el 90% és gent catalana i de la resta de l'Estat. Algunes persones ens demanen Rioja i Rivera Duero, a Ca l'Agustina no en tenim, la DO Costers del Segre és molt gran i té subzones molt diferenciades, podem oferir vins per tots els gustos.

Quin tipus de client demana aquests vins? Riojas i Riberas?

No té a veure amb l'origen del client, jo diria que té més a veure amb la informació que tenen sobre el món del vi.

L'edat creus que influeix?

Jo crec que no. Com et dic, influencia el coneixement. Hi ha gent jove que en coneix, i gent gran que també. Però tenim de tot.

Algun exemple curiós?

Sí, tenim un francès que no treballa al món del vi, que ha tastat tots els vins de la carta. Sovint ve a buscar vins aquí perquè diu que a França no els troba.

Voldria saber quins vins!

Per exemple, el Sòls Xarel, de Rubió de Sòls. O el Formiga del Priorat.
Heu notat canvis en els hàbits de consum, des de la Covid-19?

Hem notat canvis en el comportament. D'ençà que la gent s'allotja aquí, prefereix fer els àpats aquí. Els esmorzars i els sopars han augmentat. També és veritat que la gent crec que està més sensibilitzada en anar a llocs petits, amb més proximitat... Nosaltres ja des de fa quatre anys, des que vam obrir, apostem per la proximitat i això no és un tema Covid-19, és des de sempre en el nostre cas. No hem notat canvis en el consum perquè ja consumien abans aquest producte pròxim del pagès; els formatges que tenim són del formatger artesà i ecològic d'Agramunt, els embotits d'Artesa, etcètera. Això la gent ho valora.

Esperem que pugueu obrir ben aviat. Molta sort.
 

EL PERFIL

Un cantant: Andrea Motis.

Una pel·lícula: Una mente maravillosa.

El teu plat preferit: Un bon caldo de l'àvia fet a foc lent.

Algú que admiris i amb qui aniries a sopar: Amb tothom que trobes pel camí i que lluita i passa grans adversitats.

Algún cuiner referent: La meva àvia Pilar, que sabia tots els secrets de la cuina.

Un vi tranquil català que t'emocioni: El Missenyora de la Cooperativa de l'Olivera em va canviar la percepció dels vins blancs.
 
Un escumós: L'Analec, de la Vall del riu Corb. Costers del Segre.
Acaba la frase: Als vins catalans els falta... Creure-s'ho.
Amb el suport de:  
 

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 2 comentaris
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros ha radiografiat els escumosos espanyols per publicar a la revista Decanter
Leo i Roc Gramona
Leo i Roc Gramona | Ruth Troyano
Ruth Troyano
Roc i Leo Gramona elaboren vins parcel·laris a Enclòs de Peralba, un celler nou a recer de Gramona en què volen recuperar la memòria de l’elaboració de vins tranquils del Penedès
Caves rosats de Vilarnau reposant als pupitres.
Caves rosats de Vilarnau reposant als pupitres. | Quico Ortega
El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació ha concedit el "Premi Aliments d'Espanya al Millor Vi" de 2021 al cava Vilarnau Ecològic Brut Rosat Reserva.
Imatge il·lustrativa
Jordi Bes
Recuperem un article d'en Jordi Bes de l'agost passat perquè ho descobriu tot sobre els vins ideals per tancar un bon àpat