La comarca del Priorat

Roda al món i torna al... (I)

Article d'opinió de Josep Pelegrín, Millor Sommelier de Catalunya els anys 2014 i 2015

Mejor Sumiller de España 2016

Format a l’Escola Joviat, de Manresa, on actualment treballa de professor d’hoteleria i coordinant el Diploma de Sommelier, ha passat per restaurants com elBulli i per botigues especialitzades com el Petit Celler.

| 07/10/2020 a les 08:12h
Especial: lectura obligatòria
Arxivat a: Opinió, DOQ Priorat, Josep Pelegrín

Començaré aquestes línies deixant anar una obvietat: el món és molt gran. I quan parlem de vins, evidentment, també. I això implica que, en l’actualitat, es poden trobar vins molt interessants arreu del planeta.
 
Part de la feina dels que ens dediquem d’una manera o altra al món del vi, és conèixer tots aquests vins, totes aquestes realitats i estils, maneres de fer, tendències vinícoles i enològiques. Paisatges, varietats, recipients i materials de fermentació. Conèixer-les ens és imprescindible. Aquesta curiositat és (i ha de ser) fonamental per a tot professional del servei, encara més quan et decantes pel servei de vins. I, en certa manera, també és bo que els aficionats al vi la tinguin. Primer de tot per ampliar el propi coneixement, però sobretot i parlant ja dels cambrers de vins, per poder aconsellar i tractar al nostre client com es mereix. I quina és la millor manera de conèixer món? Doncs viatjant.
 
I és quan viatges que coneixes altres realitats i maneres de fer. Quan coneixes a fons la cultura i les tradicions de cadascun dels indrets que visites. I què és el vi sinó cultura i tradició? No és, doncs, una excepció que la millor manera de conèixer a fons una regió elaboradora és visitant-la.

El que ens perdem moltes vegades per no valorar prou el que tenim tant a prop de casa!

El què passa és que, moltes vegades, poses els ulls en indrets tan interessants com llunyans. I és llavors quan t’oblides que al costadet de casa tens paratges igualment únics. Però la majoria de vegades com que precisament els tens tant a tocar, els deixes pel final. Els poses al final de la llarga llista de llocs interessants a ser visitats. Vas postposant la visita a aquests indrets perquè penses: «això amb un cap de setmana i un cop de cotxe ja ho tinc!».
 

Cartoixa d'Scala Dei


I van passant els anys i t’adones que has voltat per més de tres continents, visitant cellers, vinyes i vinyaires. Que has conegut «in situ» projectes engrescadors i potents a més països dels que mai haguessis imaginat. Que has perdut el compte dels vins tastats, de les sorpreses i joies descobertes i del coneixement adquirit i compartit. I llavors, un bon dia, fent una visita a un bon amic, obres els ulls i reacciones. El que ens perdem moltes vegades per no valorar prou el que tenim tant a prop de casa!
 
I fruit d’aquest sentiment, en part de culpa, m’he proposat fer una sèrie d’escrits en els que intentaré recordar i fer una mica de repàs d’alguns d’aquests llocs tan meravellosos que tenim a casa nostra. I el títol d’aquests escrits serà: Roda al món i torna al...
 
I en aquest primer text voldria parlar-vos, redescobrir-vos, voldria «tornar» a un indret que és realment únic al món. Únic pel seu paisatge, per la seva gent i, evidentment, pels vins que s’hi han fet, s’hi fan i s’hi faran. Estic parlant del Priorat. I és, per cert, l’indret que em va fer obrir els ulls i posar-me a escriure!
 
La primera grandesa del Priorat és que en una sola comarca trobem dues denominacions d’origen -Montsant i Priorat- que, si bé és cert que mantenen certes similituds lògiques, són ben diferents entre elles. Dues denominacions que comparteixen comarca i varietats, però poca cosa més. Primer punt a favor, doncs, la possibilitat de conèixer més d’una regió sense bellugar-te massa de lloc.
 
La segona seria, evidentment, la història. I és que es tracta d’una comarca amb una història vitivinícola impressionant. Història que ens ha deixat moltes joies patrimonials. Visita obligada: Escaladei. No pots marxar del Priorat sense haver passejat per aquest autèntic monument i el seu entorn. Realment sense fer massa esforç fas un viatge en el temps i t’imagines uns quants segles enrere, fent exercicis espirituals a les seves cel·les, envoltat de silenci i pau. I olor a vinya i a most, quan tocava.
 
La tercera singularitat que ens ofereix aquest racó de món seria la seva gent. De tracte obert i amable. Als cellers, als restaurants, als hostals... Fan honor a la paraula amfitrió. A més, gent molt professional i formada, cosa que, desgraciadament, no és el més habitual (això ja donarà per fer un altre escrit, no patiu...).
 
I podria seguir durant molta estona però corro el risc que no em llegeixi ni la meva família! He deixat pel final un dels punts que, per mi, és més important i diferenciador d’aquesta comarca: el paisatge.
 
En aquesta escapada que hi vaig fer fa no massa, tot conduint d’un poble a l’altre, hi va haver un moment que vaig haver de parar el cotxe al voral de la carretera. I és que el paisatge era tant impressionant que vam haver de parar i gaudir-lo. Aturar-te un moment per gaudir del que t’envolta és un exercici que hauríem de fer més sovint... Indefinible. Els que no hi hagueu anat, no podeu seguir perdent la ocasió de contemplar aquelles vinyes penjades dels vessants, descrivint unes corbes infinites, gairebé inabastables als ulls.
 

Pissarra típica -llicorella- dels sòls del Priorat. 


I evidentment que parlaré dels seus vins! Fruit d’una magnífica feina i una aposta clara (i valenta en el seu dia) per les varietats pròpies. Varietats sàvies, que fa un grapat d’anys que hi són, arrelades a aquest paisatge, abrigades dels freds i acostumades a les calors d’aquest indret. Unes varietats que arriben a expressar-se de la millor manera quan les mans dels qui les reben saben el que es fan. Vins amb una personalitat única al món, que fa que quan els tastes, els reconeguis. I això és molt important. Vins amb ànima i personalitat pròpia. Molt fàcil de dir, però alhora tant difícil de trobar...
 
Per cert, gràcies Joan Ignasi per enriquir-me l’ànima cada cop que xerrem una estona (no tan sovint com voldríem...) i per fer d’amfitrió a la teva terra. Tot un plaer!!
 

També us pot interessar

Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla?
Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla? | Pixabay
Laura Conde | 1 comentari
Cinc propostes ideals per acompanyar una beguda versàtil i gastronòmica com el cava.
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció de 10 vins que demostren el gran potencial del vi cooperatiu català.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés | 1 comentari
Encetem una proposta setmanal on entrevistarem els restaurants guanyadors de l'última edició del Cartaví | Sergi de Meià, del restaurant Sergi de Meià, ens explica l'actualitat i com veu el futur post Covid-19.

COMENTARIS

Aquí tenim bons vins!
Ricard Zamora Isanda, 08/10/2020 a les 16:34
+1
-0
Molt bona iniciativa d'un referent en la sumilleria que quedant-se a casa descobreix meravelles ben a prop. Ànims!

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

 
Imatge il·lustrativa
Joan Nebot
Un homenatge al fundador del celler que va triar el Penedès per a elaborar vins del màxim nivell
DO Terra Alta
DO Terra Alta | Cedida
La suma de les diferents garnatxes representa el 52% del total de la producció.
Imatge il·lustrativa
Recepta del cicle de receptes amb la DO Catalunya | Partim d'un vi negre amb criança de la DO Catalunya per fer un bikini de galta de porc
Imatge il·lustrativa
La plataforma Filmin ofereix 21 títols per poder gaudir d’un tast del festival des de casa