botigues de vins

Francesc Nicolás: "Hem muntat el bar à vins que nosaltres volíem visitar"

El cofundador del Vertigo Wine Bar explica com s'ho han fet per, en plena pandèmia, assumir un local de Barcelona en traspàs i transformar-ne la carta de vins

S'hi poden prendre les 350 referències que ja tenien en distribució i 40 de xerès a copes: "Excepte a Jerez, no crec que hi hagi enlloc a Espanya que tingui una oferta així"

Oriol Ripoll, Decántalo: «Fins ara les bodegues veien el canal online com un problema i no com una oportunitat»

| 24/09/2020 a les 07:49h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Entrevistes, Francesc Nicolás de vértigo, Vertigo Wine Bar
Francesc Nicolás al Vertigo Wine Bar.
Francesc Nicolás al Vertigo Wine Bar. | Jordi Bes
A la vida apareixen oportunitats que hi ha qui no deixa escapar i sap aprofitar. Malgrat estar en plena pandèmia del coronavirus, aquest agost del 2020 Barcelona ha vist renéixer un bar à vins. Darrere del projecte hi ha Francesc Nicolás (Terrassa, 1974), que s'ha aliat amb els també sommeliers Caroline Wästersved (havia estat la sommelier en cap del restaurant ABaC) i Marc Alonso. Junts han fundat el Vertigo Wine Bar en el carrer Santaló número 11 (pròxim a la plaça de Francesc Macià) del barri de Sant Gervasi-Galvany, el qual pren el relleu a l'Artem Wine Bar, un establiment que feia un any que estava en funcionament.

El Vertigo Wine Bar ofereix 350 vins en ampolla, 75 dels quals també en copa, i 40 Xerès en copa

Nicolás fa més d'una dècada que ha estat vinculat als vins naturals (ha estat treballant amb l'elaborador alacantí Rafa Bernabé i en l'àmbit de la distribució d'aquests vins). Amb els seus dos nous socis fa poc més d'un any que es van ajuntar per crear una nova distribuïdora (Vertigo Vinos de Altura) i han complert l'aniversari afegint-hi un bar on prendre vi i fer-hi un mos. A banda de vi i aigua, recalca que no tenen altres begudes, excepte una petita cafetera per a aquell client que després de sopar vol fer-se un cafè. Ara l'objectiu és consolidar tot el que els ha passat als tres socis en el darrer any, que no és poca cosa.
 
En poc més d'un any la seva vida ha canviat...

Jo venia de treballar d'una distribuïdora de vins, de la qual vaig plegar. Alguns cellers que jo distribuïa em van animar a arrencar una aventura nova. Vaig pensar en el Marc i la Caroline, vam fer un sopar per decidir si ho fèiem, i al final vam tirar endavant la nostra distribuïdora.

Quina és la filosofia de la distribuïdora?

Sobretot el que treballem són vins que a nosaltres ens emocionin, que hi hagi al darrere un discurs i que hi hagi viticultors, agricultores i veritat. Avui molta gent els hi diu vins de mínima intervenció. Uns són naturals, uns altres no, però com que tampoc hi ha una definició de vins naturals, diguem-ne que vins de mínima intervenció ens encaixa prou.

Tot anava bé i va arribar el confinament per frenar el virus. Què va passar llavors?

Que desapareix el mercat. Som una distribuïdora sobretot enfocada a la restauració, d'aquell tipus que vol oferir als seus clients vins xulos, de mínima intervenció, que siguin emocionants. La restauració gastronòmica ens vam trobar que de sobte va tancar.

L'únic que va quedar va ser Internet. Com es van adaptar?

Vam canviar la plataforma on teníem la botiga online per potenciar-la més, perquè teníem una botiga online que era quasi testimonial. Ens podem adaptar molt ràpid, i en pocs dies teníem la botiga a la nova botiga. La veritat és que va funcionar molt bé.
 

 

Ha canviat el perfil de comprador de vins per internet des de llavors?

El que hem notat és que, una vegada les botigues físiques han tornat a obrir, la demanda de vins online ha baixat. Per sort, perquè penso que és maco que la gent vagi a comprar a la botiga del barri, no tant a Internet.

Durant el confinament van detectar alguna preferència per part dels compradors?

La gent tirava molt per packs. Treballem amb 45 cellers en distribució. Buscar en un mar enorme de referències si són petits productors la gent no els coneixen i es trobaven més còmodes escollint packs. Per cada celler vam fer un pack, però després també un de blancs amb pells, un de blancs lleugers, el del Marc (que eren sis vins favorits seus), el de la Caroline i el meu. I vam fer un que es diu Fuck Coronavirus i es va vendre a saco.

"Hi ha gent que ve que no acaba d'entendre el que és un bar à vins perquè ens demanen un suc de taronja"

Amb quin criteri van fer el pack Fuck Coronavirus?

Com que la gent estava tancada a casa i sabíem que hi havia gent que estava perdent poder adquisitiu, perquè estava perdent la seva font d'ingressos, el que vam fer va ser agafar vins molt xulos i vam ajustar-ne molt el preu, de manera que la gent hagués de fer un esforç menys gran per tenir vins xulos a casa seva.

El confinament es va acabar i van fer el seu particular Fuck Coronavirus assumint un bar à vins...

Són casualitats que la vida posa en el teu camí. Era un client nostre que vam saber per les xarxes que tancava. Va ser una negociació com de 3 mesos que vam donar per impossible, perquè les condicions econòmiques eren inassumibles per a una empresa petita com nosaltres, però al final quan hi ha interès a arribar a un acord tothom dona una mica més del que li agradaria i ho vam acabar tancant. Va ser un gir copernicà. A nosaltres sempre ens havia fet il·lusió fer un bar à vins, però no ens ho plantejàvem en un horitzó immediat. La vida et posa les coses al davant i és un tren que o puges o el deixes passar.

El local té quadres d'Isa Martínez, l'antiga propietària...

És pintora. Com que va haver de cedir en certes coses, ens va demanar a canvi poder continuar exhibint els seus quadres durant una mica de temps i ho vam acceptar encantats.

 

Alguns dels vins que es troben al Vertigo Wine Bar. Foto: Jordi Bes


Què ha canviat en relació amb el local d'abans?

L'oferta de vins no té res a veure. Ara el que hi ha és tot el nostre catàleg de distribució a temperatura de servei per ampolles. Són uns 350 vins (la majoria catalans i de la resta de l'Estat). Tenim una selecció de 75 vins a copes del nostre catàleg, i una de Xerès que ja va per 40 referències a copes. Alguns d'ells són molt complicats de trobar.

L'oferta de vins de Xerès a copes és única (o gairebé) a Barcelona...

Amb tota la humilitat ho dic, excepte a Jerez, no crec que hi hagi enlloc a Espanya que tingui una oferta així. Tenim alguna referència de Xerès que no es troba en tota Espanya. És un seleccionador nord-americà que s'emporta coses per als Estats Units. Ve a Jerez i el que fa és la seva selecció de botes amb la seva marca i s'ho emporta, però deixa un cupo molt petit que compartim un dealer i jo. Aquí el que intentem és que hi hagi referències de Xerès que siguin l'hòstia i que siguin complicades de trobar, una mica el concepte d'unicorn o de joies.

Per què Xerès?

Nosaltres distribuïm 45 cellers i només un de Xerès, de moment, que és meravellós (Sacristía AB). Teníem clar que si anàvem mai a un bar à vins, ens agradaria molt que tingués una oferta de Xerès brutal. El que hem fet ha estat muntar el bar à vins que nosaltres volíem visitar.

El concepte bar à vins acosta el potencial client o pot haver-hi a qui li faci respecte?

Al final el concepte d'aquí a casa nostra és que és un bar à vins. Et puc dir que hi ha gent que ve que no acaba d'entendre el que és un bar à vins perquè ens demanen un suc de taronja. Aquí no servim cerveses, refrescos, cafè, destil·lats, combinats... això és un bar à vins pur i dur. Tenim això i tenim aigua per a qui no vulgui alcohol. Hi ha hagut un grapat de gent que els hi hem explicat quan estaven a la taula i han agafat i han marxat.

Potser també ha passat el contrari i hi ha hagut un grapat de gent que digui que li costa trobar bar à vins?

També ens trobem que hi ha molta gent que està encantada, i sobretot gent del sector. Estem molt contents que els nostres clients, que és la restauració més gastronòmica, estan venint molt. En el seu dia de festa aquí és fàcil trobar-te quatre o cinc taules de qualsevol restaurant amb estrella o sense estrella de Barcelona.

"Aquest octubre traiem al mercat dos vins, Cosmic Jive i The Freakiest Show. Són dos vins de l'Empordà que hem fet amb en Carles Xuriguera del celler Mas Patiràs".

Han fet un pas en plena pandèmia que mostra que es poden fer coses malgrat les dificultats...

Es poden fer coses, no és necessari tenir uns recursos financers desorbitats, però sí que s'han de tenir els necessaris i tenir el punt d'estar prou grillat per aventurar-te. Quan vam explicar que teníem el pla de fer això molta gent ens deia que estàvem completament torrats. Un mes i mig després, i pensa que ha sigut agost, pandèmia i amb la gent de vacances, nosaltres estem encantats.

Quins seran els pròxims passos?

Quan va començar la pandèmia, o sigui el març quan es va tancar tot, vam fer una llista de desitjos i ens vam dir que desitjàvem tenir un catàleg molt més complert, ser una empresa molt més robusta financerament i tenir un bar à vins. Durant el confinament vam tancar la distribució de 12 cellers nous quan el mercat estava tancat. El que volíem era tornar a sortir al mercat quan s'obrís sent molt més atractius com a distribuïdora que quan es va tancar. La llista de desitjos està tota tatxada i els següents passos és consolidar-ho tot.

També hem creat uns vins de marca pròpia de la manera com pensem que han de ser les marques pròpies: molt poca producció, vins especials i on surt tota la informació de l'elaborador. Aquest octubre traiem al mercat dos vins, Cosmic Jive i The Freakiest Show. Són dos vins de l'Empordà que hem fet amb en Carles Xuriguera del celler Mas Patiràs. Un és una carinyena de la mateixa vinya que barreja dues anyades diferents en dues elaboracions diferents (inox i tina de fang) i l'altre és una garnatxa negra fermentada en inoxidable i embotellada després d'un temps en inoxidable. Tots dos surten sota la marca paraigües Flashes, que és la nostra i on anirem fent col·laboracions amb diferents elaboradors.

Quina creu que serà l'evolució del vi català?

Si donem un cop d'ull als últims deu anys, el paper que ha jugat la Guia de Vins de Catalunya ha sigut clau. Ells han batallat molt pel tema de les varietats autòctones, i crec que des de fa un parell d'anys les estadístiques diuen que hi ha hagut molt d'èxit; pel consum del vi local, i les estadístiques també diuen que s'estan equiparant a les dues grans de fora, que són Rioja i Ribera; i vins més varietals i més purs, sense tant maquillatge de fusta i productes químics. Penso que la cosa ha d'anar per aquí.

Cap a on s'encaminarà el vi natural?

Ha sigut una contracultura meravellosa que ha fet que molta gent s'afegís al carro de beure vi. Com tota contracultura, una vegada s'estableix el que passarà és que anirà havent-hi com diferents branques. El concepte de vi natural no serà una cosa, sinó moltes.

Podria recomanar un vi?

La meva recomanació és un vi que es diu Mélange Bajo Velo, que és d'un celler (Recuero & Co) que té dues ubicacions, a Toledo i a la Sierra de Gata, a Extremadura. Amb Mélange barregen raïm de les dues denominacions d'origen separades per molts quilòmetres. És un elaborador de vins naturals i aquest és un vi blanc, que s'elabora en dipòsits de ciment, està criat sota vel de flor i es van fent saques com un Xerès, però ni és Xerès ni té les varietats dels xeressos. És una preciositat de vi natural.

Completi'm la frase: el vi serà... o no serà.

El vi serà pipí.

Pipí, per descomptat.

Un amic deia això: que estava estudiant química i que ara estava en l'assignatura de transformar el raïm en pipí.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
El Principia Mathematica del celler Alemany i Corrio és el "best overall" d'una llista de 10 grans vins blancs on també apareix, en la novena posició, l'Auzells de Tomàs Cusiné
Imatge il·lustrativa
“Avui sí que soc capaç de denunciar-ho i de dir prou”, comenta en un vídeo a Twitter.
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés
Després de 13 anys de criança, Llopart treu al mercat un escumós de xarel·lo de vinya molt vella (del 1935) a un preu de 125 euros.
Imatge il·lustrativa
Pixabay
Us proposem tres bons vins (i molt econòmics) per acompanyar barbacoes i trobades amb amics amb l'arribada del bon temps
Imatge il·lustrativa
Torna el COTA, el primer festival de vins d’altura a la Masia la Torreta de Mediona el pròxim dissabte 28 de maig de 12 h a 20 h.
L'estand de Catalunya en una edició anterior de Prowein
L'estand de Catalunya en una edició anterior de Prowein | Prodeca
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, mitjançant Prodeca, organitza la participació d'un centenar d'empreses i 4 associacions al certamen que tindrà lloc del 15 al 17 de maig a Düsseldorf