verema 2020 a Catalunya

Una anyada inoblidable i de supervivència: així seran els vins del 2020

Una collita marcada pel coronavirus i el míldiu, un fong que fins i tot ha fet renunciar a l'elaboració d'alguns vins, si bé això no ha estat tot, com testimonia Sara Pérez: "Hem perdut la collita per les conviccions"

El raïm veremat és de qualitat i els romanents de vi que quedaven per vendre poden compensar en part les pèrdues causades pel fong: "Si havia de passar, que sigui aquest any"

Els presidents de les 11 denominacions d'origen catalanes analitzen el sector

| 18/09/2020 a les 08:28h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Actualitat, verema 2020
Raïm de Mas Martinet afectat pel Míldiu
Raïm de Mas Martinet afectat pel Míldiu | Mas Martinet
Amb la verema iniciada (o fins i tot ja acabada) en molts indrets, arriba el moment de fer balanç i d'entreveure alguns dels trets que tindran els vins del 2020. Els enòlegs s'encarreguen del procés d'elaboració i tenen l'habilitat de saber anticipar com evolucionarà un vi quan encara està en forma de raïm a la vinya o amb prou feines encara és most, però per molt experimentat que se sigui ha resultat ser un any molt complicat per a tothom. Al camp, per les pluges, que han facilitat l'expansió del míldiu (un fong que ha estat especialment virulent amb la vinya ecològica i que ha fet que hi hagi qui ho ha perdut tot o gairebé), a més de fenòmens meteorològics inoportuns (gelades o pedregades). Tot això s'afegeix a un any marcat per la pandèmia del coronavirus, que ha trastocat les vendes i molts plans dels cellers. Amb tot, si cal definir l'anyada 2020 en poques paraules, es podria dir que és l'anyada del desconcert i d'alguns aprenentatges, i que de ben segur que es retindrà a la memòria durant llarg temps.

Paco de la Rosa: A Torelló aquest any hem decidit no elaborar Corpinnats de llarga criança.

"Serà una anyada per recordar i emmarcar", assenteix el copropietari, director tècnic i enòleg de Torelló, Paco de la Rosa. Aquest celler elabora vins amb el distintiu de la Denominació d'Origen (DO) Penedès i escumosos sota el de la marca col·lectiva Corpinnat, però enguany ha pres una decisió que és fruit de temps difícils. "A Torelló hem decidit no elaborar Corpinnats de llarga criança", revela De la Rosa a Cupatges. El motiu d'entrada és que en aquest celler, que treballa amb viticultura ecològica, gairebé el 100% del raïm és propi (tan sols en compren a un parell de finques veïnes), i han perdut entre el 50% i el 55% a causa del míldiu. La resta està sa i en molt bon estat, si bé han detectat en els mostos alguns elements que han fet renunciar enguany a elaborar els escumosos de llarga criança, com una presència elevada d'àcid màlic i un desequilibri entre el PH i l'acidesa.
 

Merlot de la verema de Torelló. Foto: Torelló


Els elaboradors de Corpinnat acostumen a recalcar la posada en valor que han fet dels escumosos de llarga criança com un dels elements que els diferencia de la DO Cava. Per a elaborar-los s'utilitza el raïm més seleccionat, així que enguany els millors grans que s'hagin salvat del míldiu també es destinaran als escumosos més joves que elaboren (tenen una criança per sobre dels 18 mesos en el cas de Corpinnat) i a la resta de vins del celler que duen el segell de la DO Penedès (en aquest cas De la Rosa vol assegurar-se que pot garantir almenys el que fa cada any: que la nova anyada arriba puntualment l'1 de febrer a les cartes dels restaurants). Afegeix que la caiguda de vendes pel tancament dels restaurants s'ha vist parcialment compensada per l'exportació i les vendes en grans superfícies, però això no impedeix que en el celler tinguin un excedent de la collita del 2019 al qual donaran sortida a doll.

L'existència d'excedents és un mal que s'arrossega en el sector vinícola, especialment enguany i per al cava. Pensant en clau de sector, De la Rosa subratlla que la caiguda de la collita pel míldiu al final no és la pitjor notícia "dintre de totes les desgràcies" que s'han produït aquest 2020. "Si a sobre tinguéssim una collita en quantitat alta seria un problema afegit", argumenta. En tot cas els efectes del coronavirus i la pèrdua de raïm a causa del fong han estat un cop dur en molts indrets, com ara per a l'enòloga Sara Pérez. Relata que en el celler Mas Martinet (DOQ Priorat) aquesta verema de 22 hectàrees només n'han obtingut entre el 10% i el 12% dels 73.000 quilos que van collir en el 2019. L'expectativa inicial era que podrien arribar als 80.000 quilos.

Sara Pérez: "Hem perdut la collita per les conviccions"

El raïm que s'ha veremat ha donat el millor de si, amb alts valors de nitrogen (cosa que facilita la fermentació), generositat aromàtica i una salinitat que Pérez confessa que li és difícil d'explicar si s'até a l'historial d'aquestes finques. En tot cas l'enòloga recalca que "el raïm d'aquest any porta inherent un instint de supervivència i de superació", i darrere de tot el que s'ha perdut hi ha un cúmul d'aprenentatges. Explica que aquest 2020 "ha plogut com mai" (fins ara han caigut uns 600 litres quan l'any passat n'eren 190 per aquestes dates) i, malgrat que al principi de cada anyada dibuixen diversos escenaris, aquest no estava contemplat.

Sara Pérez: Més que perdre la collita pel míldiu, possiblement l'hem perdut per les conviccions. Em vaig negar a treballar amb coure.

Alhora ha decidit mantenir-se fidel als seus "pilars filosòfics", que inclou tenir cura de les persones, la vinya i el medi, i això vol dir estar molt a sobre del camp, però evitar utilitzar coure (que s'utilitza per afrontar el míldiu) i optar per altres tractaments amb plantes. "Més que perdre la collita pel míldiu, possiblement l'hem perdut per les conviccions. Em vaig negar a treballar amb coure", detalla.
 

Taula de selecció de raïms de Torelló. Foto: Torelló


L'enòloga admet que ha rebut "un cop" a una creença que ella tenia. Es deia: "Jo mai més amb l'equilibri que hem pogut crear a les vinyes podré perdre una collita, i una collita no la puc perdre perquè no puc sobreviure". Les coses, però, no han estat ben bé així en aquest 2020, com ella mateixa continua explicant: "Sí que hem perdut la collita en termes econòmics i de quantitats, però evidentment podrem sobreviure". Així que en l'any del coronavirus aquest ha estat "un dels aprenentatges més bonics" que han pogut tenir, confessa. Primer el temporal Glòria, després la covid-19 i el confinament, i finalment el míldiu, han representat un cop "que ha fet trontollar creences molt arrelades", però considera que ho han sabut veure i superar. D'una banda, no han prescindit de ningú de l'equip i, de l'altra, admet que van reaccionar tard pensant-se que no hi hauria tanta pluja, però a partir d'ara és un escenari que, si bé no hauria de repetir-se, també estarà sobre la taula per si cal anticipar-s'hi.

Tomàs Cusiné, sobre la vinya: "Com més a sobre, millor"

Malgrat tot, en aquests temps no sempre és fàcil treure'n aprenentatges clars. Tomàs Cusiné, que presideix la Denominació d'Origen (DO) Costers de Segre i està al capdavant dels cellers del grup Cusiné, també ha tingut sorpreses. "He trobat parcel·les que no hi ha ni un raïm i parcel·les que hi és tot", afirma, però el patró desconcerta. En zones de muntanya ben airejades hi ha hagut afectació pel míldiu, mentre que no en d'altres més fondes, on a priori semblaria que poden ser més proclius a la humitat (i per tant a facilitar el desenvolupament del fong). Una possible explicació és que s'ha vist menys afectat allà on s'ha aplicat els tractaments necessaris, independentment de la situació de la vinya. "Com més a sobre s'ha estat, s'ha controlat millor", detalla. En general xifra en un 30% la pèrdua de raïm per les malalties (míldiu i cendrosa). Del que ha quedat (el míldiu no afecta la qualitat del raïm no afectat), vaticina que per als negres pot ser un any bo, amb color i bona maduració de les pells. "Crec que serà una qualitat força alta", afegeix.

Ho ratifica també el president de l'Associació Catalana d'Enòlegs-Col·legi d'Enòlegs i Enòlogues de Catalunya (ACE-CEEC), Joan Miquel Canals. "El raïm afectat per míldiu no ha progressat, però el que no s'ha vist afectat pel míldiu la qualitat és bona", afirma. Si és primerenc com enguany asseca el fruit, afectat, però la resta prospera. En tot cas la collita s'ha vist minvada (Canals recorda que pot ser en un 50%), i subratlla que "la quantitat afecta la butxaca", la qual ja està ben tocada des de fa mesos. Al principi de l'estiu la Federación Española del Vino (FEV) va fer un qüestionari entre els cellers i el resultat és que la facturació durant el primer semestre s'ha reduït una mitjana del 38,7%. A això cal afegir-hi que s'ha hagut  d'invertir més en l'aplicació de més tractaments al camp i l'existència de més estocs acumulats de vi per vendre, però Canals també és del parer que el fet que hi hagi menys collita enguany no és tan perjudicial com ho seria en un altre, almenys per als cellers. "Imagina't menys demanda i collita molt gran. Això és el que es preveia inicialment", rememora. A principis d'any s'havia previst fins a 50 milions de quilos de raïm d'excedent.
 

Veremant en caixes a Torelló. Foto: TorellóCanals no amaga la seva preocupació per l'efecte de la reducció de la collita sobre els cellers. "Un pagès del Penedès que té 200 hectàrees de terra, que ha collit la meitat de l'any passat i que viu d'això, això és greu", adverteix, precisant que l'al·lusió que fa a les 200 hectàrees és per dir una quantitat significativa. El viticultor Joan Pascual en treballa 40 d'hectàrees ecològiques (algunes encara en conversió) al Penedès. En algunes zones ha caigut una pedregada que ha fet la guitza en plena verema, però el que preocupa de debò ha estat el míldiu.

Aquest pagès diu que no havia vist mai res igual i en el seu cas considera que no ha pogut aprendre per prevenir de cara al futur (costa de veure un patró, però apunta que potser és qüestió d'aplicar quan toca els tractaments a tota la vinya), però precisa: "No sóc dels més desastrosos". Ho diu tant per l'afectació que ha patit del fong com pel fet que té la propietat de la majoria de terres i no ha d'entregar una part fixa de la collita al propietari. En tot cas, lamenta que algú com ell que hi ha perdut a mitges no té dret a accedir a les ajudes previstes, i alhora reclama a l'administració que sigui transparent sobre l'atorgament dels diners d'altres mesures aplicades per ajudar el sector, com els de la poda en verd.

Joan Pascual, viticultor: "Tant de bo la gent ens ajudi"

Pascual és vocal en el consell de la DO Cava en representació de l'Associació de Viticultors del Penedès, i testimonia com ningú les dificultats que passen els pagesos que venen el raïm. Enguany s'hi afegeix la incertesa. Grans empreses com Freixenet i Jaume Serra el paguen de nou aquest any a partir de només 30 cèntims el quilo, mentre que a l'abril cellers més petits van comunicar als proveïdors viticultors que no els comprarien raïm, però han perdut bona part de la collita pel míldiu i a última hora han hagut de recórrer a aquells mateixos pagesos que inicialment havien descartat per tenir raïm suficient per als vins o escumosos.

Així que Pascual també és de l'opinió que millor que l'any del míldiu hagi estat aquest. "Si havia de passar mai, prefereixo que sigui aquest any", afirma, però fa la seva particular carta als reis. "Només demano una cosa: que el temps l'any que ve ens ajudi i que es vengui molt de cava. Tant de bo la gent ens ajudi, i que vagi al restaurant, o que se'l begui també a casa", demana, i avisa, referint-se a la vinya que en aquest moment de l'any encara tenyeix de verd tants camps de Catalunya: "Si no hi som nosaltres, això no hi serà".

Cusiné detalla que en el seu cas han mantingut preus als pagesos als quals compren raïm. Els abonen entre 60 cèntims i un euro el quilo per finques amb baixos rendiments. "La filosofia és que paguem un preu digne perquè els pagesos s'hi puguin guanyar la vida", detalla. Ara és l'hora de seguir remant entre la incertesa (el següent pas serà veure com funciona la campanya de Nadal, potser la més important de l'any, especialment per als escumosos), però Cusiné diu que les coses van millor del que s'havia imaginat quan va esclatar la crisi del coronavirus. "Quan va començar aquesta pel·lícula pensàvem que moriríem tots", recalca, però es mostra optimista: "El sector està tocat, però aguantarem".

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
El Principia Mathematica del celler Alemany i Corrio és el "best overall" d'una llista de 10 grans vins blancs on també apareix, en la novena posició, l'Auzells de Tomàs Cusiné
Imatge il·lustrativa
“Avui sí que soc capaç de denunciar-ho i de dir prou”, comenta en un vídeo a Twitter.
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés
Després de 13 anys de criança, Llopart treu al mercat un escumós de xarel·lo de vinya molt vella (del 1935) a un preu de 125 euros.
Imatge d'una anterior edició de ProWein
Imatge d'una anterior edició de ProWein | ProWein Düsseldorf
Prowein Dusseldorf canvia les dates del certàmen i progama la fira els mateixos dies que la London Wine Fair, que ha emès un comunicat titllant el canvi "d'atac frontal".
Imatge il·lustrativa
Foto: Acadèmia de Poda
Xavier Bassa
El Xavier Bassa ens explica què és la biodinàmica i ens recomana cinc vins elaborats sota aquests preceptes.
Imatge il·lustrativa
El vi, de la DO Montsant, és un dels vins "temptadors" per sota dels 20 dòlars que el crític Eric Asimov recomana