entrevista

Aina Seriñana, del restaurant Es Baluard de Cadaqués: "La resposta dels clients ha estat al·lucinant, com mai"

Proposta setmanal on entrevistarem els restaurants guanyadors de l'última edició del Cartaví

Aina Seriñana, del restaurant Es Baluard de Cadaqués, ens respon unes preguntes

Fran López, restaurant Villa Retiro: "els restaurants que donen una seguretat amb la Covid-19 treballaran de ben segur"

| 11/08/2020 a les 11:43h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Gastronomia, Cartaví, Restaurant Es Baluard
Organitzats per l'Associació Vinícola Catalana (AVC), els Premis Cartavi tenen com a principal objectiu distingir els restaurants catalans que realitzen dia a dia una tasca en defensa i promoció dels vins emparats en qualsevol de les 11 denominacions d’origen catalanes

Aina Seriñana és la propietària, juntament amb la seva família, del restaurant Es Baluard de Cadaqués. Representa la quarta generació del restaurant. Diu que d'ençà que té ús de raó, ha tastat vins a casa seva, però és clar, fins als divuit anys no va poder fer el curs de sommelier. La seva carta de vins és un espectacle de referències originals, diferents, curioses... Vins amb majúscules, de grans projectes, tant de l'Empordà com de fora i tots amb la distància del celler al restaurant indicada. Amb sensibilitat pels vins de proximitat.
 

Fa unes setmanes que heu obert... Com ha anat l'obertura?

Vam obrir el juny. Feia por obrir i no treballar i al contrari. La resposta dels clients ha estat al·lucinant, com mai. La gent està molt agraïda que estiguis treballant, que els obris casa teva. Tot i que les condicions no són les més òptimes, són més aviat complicades, la gent està responent molt bé. Sincerament, no ens podem queixar.

Quin és el vostre tipus de client? Estranger i autòcton?

Es Baluard obre les portes, en un any normal, al febrer o al març. En aquestes dates tenim molt client estranger; sobretot francesos, però també anglesos, americans, belgues... A partir de juny, el client canvia i comença a venir molta gent del país. Gent de segona residència. Gent molt fidelitzada. El nostre restaurant és a un primer pis, no es veu passejant. Per tant, tot el client que tenim és fruit del "boca orella", gent que ens va coneixent i s'ho diuen els als altres. Ara mateix, podent posar 50 o 60 comensals, que és la meitat del que sempre fem, tenim ple ja unes setmanes. Hi ha moltes reserves.
 

Què hi ve a buscar el vostre client al restaurant? Quin tipus de cuina feu?

Producte d'aquí, de la zona. Producte de proximitat sense maquillatges. Molt de peix, evidentment, i peix d'aquí -de Roses, de Port de la Selva...-, directament de subhasta.

I com veieu l'estiu en l'àmbit de turisme? Teniu plans?

No ho sé. No tinc ni idea de què farem aquest any. Sempre tanquem de novembre a març, però aquest any no ens plategem què farem. Aguantarem tot l'octubre si podem, ja veurem. Ara mateix hi ha molta gent a Cadaqués, i tenim bastants casos de Covid-19. Per tant, no podem pensar a massa llarg termini. Obrirem tot el que puguem.

Has tastat molts vins catalans durant el confinament? Alguna sorpresa? Alguna incorporació a la carta de vins?

He tingut massa temps i m'he passat (riu). He tastat moltes coses perquè he tingut molt de temps I m'encanta fer-ho. He tastat coses impressionants... Per exemple, un vi de Cabo de Gata, d'uns nois joves que tenen un bar I elaboren un vi fet amb raïm macabeu. Doncs l'acabo d'incorporar i ja n'hem venut 10 caixes.

I de l'Empordà?

De l'Empordà també, és clar. N'he tastat molts, del Salva de Còsmic Vinyaters i d'en Jordi, de Rim Empordà, per posar un exemple. Crec que són la nova revolució vinícola de l'Empordà. Fan vins diferents, que trenquen esquemes.
 

Els vins també han estat molt protagonistes a les xarxes... Cada dia a les 18:00 desenes de Lives d'Instagram es disparaven... Com ho has viscut?

Vaig tenir la sensació de tenir una mica de saturació. Hi havia un moment que cada hora tenia una classe diferent, com si fos a la universitat. Estava atenta a moltes xerrades en línia... Masses. Però en faig una valoració molt positiva, algunes van ser molt interessants. Jo vaig fer tastos amb elaboradors i vaig tenir converses on he après moltes coses.

Veig molts missatges de suport al comerç local a les vostres xarxes... Menja local, estima local, compra local... Que important és la consciència col·lectiva de consumir el que ens envolta oi?

Si, molt. Nosaltres vam tancar al març, havíem obert només dos dies abans. Va ser un pal. I jo des del gener no he sortit de Cadaqués... ara ja fa vuit mesos. Anar a comprar fora sempre ha sigut important, perquè tens més varietat i al final et surt més econòmic, però ara veus com aprecies que la vena tingui una botiga de mitjons i calces. Amb el tema de vins és el mateix, el poble més que mai ha fet poble. Ara hem de ser amb la gent que mai ens ha fallat, amb aquell veí que té tomàquets i te'ls porta, cosa que no havia fet mai. És el que trec d'aquesta maleïda pandèmia, una cosa molt positiva que ha tingut aquest confinament.


EL PERFIL
Un llibre: "Legado en los huesos"

Una platja: Sa conca

Un grup de música: Coldplay

Una pel·lícula: No en miro de pel·lícules

Un celler empordanès que s'ha de visitar sí o sí: Ui, n'hi ha molts. Diria que gairebé tots són imprescindibles. Martí Fabra, per exemple. És un pilar. Mas Molla, Terra Remota...

I el que t'hagi agradat més dels que hagis pogut visitar a tot el món? Can Ràfols dels Caus. Sembla que entris a un quadre d'en Dalí

El teu plat preferit: Els macarrons de l'àvia.

Un restaurant: Casamar a Llafranc

Algú que admiris i amb qui aniries a sopar? Molta gent... Tothom que em pugui explicar alguna cosa que no sàpiga.

Un vi català: Venus la Universal

Un escumós? Paciència, un ancestral de Còsmic

Acaba la frase: Als cellers catalans els falta... Creure-s'ho més. Estar orgullosos de la feina que fan.
Amb el suport de:  
 

També us pot interessar

Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla?
Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla? | Pixabay
Laura Conde | 1 comentari
Cinc propostes ideals per acompanyar una beguda versàtil i gastronòmica com el cava.
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció de 10 vins que demostren el gran potencial del vi cooperatiu català.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés | 1 comentari
Encetem una proposta setmanal on entrevistarem els restaurants guanyadors de l'última edició del Cartaví | Sergi de Meià, del restaurant Sergi de Meià, ens explica l'actualitat i com veu el futur post Covid-19.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

 
Imatge il·lustrativa
Joan Nebot
Un homenatge al fundador del celler que va triar el Penedès per a elaborar vins del màxim nivell
DO Terra Alta
DO Terra Alta | Cedida
La suma de les diferents garnatxes representa el 52% del total de la producció.
Imatge il·lustrativa
Recepta del cicle de receptes amb la DO Catalunya | Partim d'un vi negre amb criança de la DO Catalunya per fer un bikini de galta de porc
Imatge il·lustrativa
La plataforma Filmin ofereix 21 títols per poder gaudir d’un tast del festival des de casa