Advertisement

Barcelona en valor i Ciudad Real en volum lideren les exportacions de vi

L’OeMv diu que les exportacions de Cava van caure un -7% en volum i un -12% en valor l’any passat, però la DO Cava afirma que aquestes dades no coincideixen amb les oficials

​Catalunya incrementa les exportacions un 8,45% però el vi i el cava disminueixen un 11,53% en valor

| 17/03/2020 a les 08:45h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Mercats, exportacions, DO Cava, Cava, Vi, Exportacions
Port de Barcelona
Port de Barcelona | Pixabay
L’any passat es va tancar amb un augment de les exportacions espanyoles de vi en termes de volum (+ 6,5%), però hi va haver una destacada caiguda en termes de valor (-8%), després de caure el preu mig un -13,6%, segons un informe realitzat per l’Observatorio Español del Mercado del Vino (OeMv). Espanya es consolida, no obstant això, com a primer exportador mundial de vi en volum. S’ha reduït, però, el preu mitjà en 20 cèntims. Aquest és un informe realitzat per l’OeMv i disponible gràcies a un acord de col·laboració amb l'Organitzación Interprofessional del Vino de España.
 
Navarra, Madrid, Galícia i Andalusia van ser les comunitats autònomes que més van augmentar el valor de les seves exportacions de vi el 2019. Van incrementar per sobre de la resta el valor de les seves exportacions vitivinícoles l’any passat, amb caiguda de la facturació en altres regions amb preus més baixos a l'estar més enfocades als productes més econòmics. Balears, Canàries, Castella i Lleó i el País Basc van registrar els preus més alts. Les 50 províncies espanyoles van exportar productes vitivinícoles, 38 d'elles a un preu superior a la mitjana espanyola. Barcelona en valor i Ciudad Real en volum van liderar les vendes el 2019.
 
Les exportacions van arribar als 2.124,2 milions de litres, la qual cosa va generar 2.690,6 milions d'euros, a un preu mitjà de 1,27 € / litre en termes absoluts. Es van exportar gairebé 130 milions de litres més, però es van facturar 234 milions d'euros menys. Són els vins sense cap indicació a granel els que lideren l'augment de les vendes en volum, dels quals es van exportar 135.600.000 de litres més. Ara bé, tant els vins amb DOP a granel com els vins amb IGP a granel van tancar l'any passat amb importants pèrdues.

També el 2019 hi va haver una bona marxa per als vins de licor i d'agulla, així com per als vins amb IGP i amb indicació de varietat envasats en volum. Per mercats, ha destacat la bona marxa l’any passat al Japó i Canadà. 
 
El saldo comercial és netament favorable per a Espanya, amb 2.481,3 milions d'euros a favor, la qual cosa “suposa una bona contribució al balanç comercial espanyol”, segons l’OeMv. En l’informe es fa constar que “si observem l'evolució d'aquest saldo des de l'any 1995, quan era de 630,6 milions d'euros, veiem que, en els últims 24 anys, aquest ha augmentat un 6% de mitjana anual”
 

Foto: Quico Ortega


Discrepàncies pel que fa a les dades del Cava
 
En termes de volum, diu l’OeMv, es van reduir les vendes exteriors dels vins escumosos, dels vins amb DOP i dels vins sense cap indicació dins dels envasats, dels bag in box, i de totes les categories de vi a granel, excepte els vins sense cap indicació a granel, que lideren de forma clara l'augment registrat en volum.

Javier Pagés, ha declarat a Cupatges que aquestes dades de l’OeMv “no coincideixen amb les oficials”

Pel que fa als vins escumosos, les exportacions es va tancar l'any passat en negatiu, amb caigudes del -4% en volum, fins als 180,5 milions de litres, i de l'-12% en valor, fins als 452.700.000 d'euros. El preu mitjà també va caure (-8,6%), situant-se en els 2,51 € / litre. Pel que fa a les exportacions de Cava, amb partida aranzelària pròpia, es van situar en els 116.800.000 de litres i els 351,1 milions d'euros, és a dir, el 65% del volum i el 77,5% del valor total de les exportacions espanyoles de vi escumós. La seva evolució és pitjor en volum, amb caiguda del -7%, i similar en valor (-12%), sent menor la reducció del  preu mitjà (-6%), que s’ha situat en els 3,01 € / litre.
 
Per mercats, les pèrdues per als escumosos espanyols es registren, principalment, a França, Bèlgica, Regne Unit i Holanda, on la caiguda és tant en valor com en volum, i a doble dígit. A Alemanya, primer mercat en volum, i EUA, tercer, les vendes augmenten en volum, però a preus més econòmics, la qual cosa genera una caiguda de la facturació en els dos casos. EUA és el primer mercat en valor, amb 69 milions d'euros. En el cantó positiu, destaca Japó, amb creixements del 28% en volum i del 24% en valor, amb creixements també per Suècia i Canadà.

El president de la DO Cava, Javier Pagés, ha declarat a Cupatges que aquestes dades de l’OeMv “no coincideixen amb les oficials”, provinents de les declaracions que han fet els cellers. Javier Pagés, que diu disposar de dades “fiables”, assegura que l’any passat es van incrementar les exportacions de Cava. No és nou que hi hagi discrepàncies entre diverses dades i les que facilita el Consell Regulador de la DO Cava.
 
El director general de l’OeMv, Rafael del Rey, ha manifestat a Cupatges que creu que “el Cava té grans oportunitats  als mercats exteriors ja que els escumosos són una categoria que va molt bé a nivell mundial”. Ara bé, apunta que “no va tan bé com hauria d’anar”. En aquest sentit es mostra convençut que “cal un millor el posicionament del Cava”. Pel que fa a les dades d’exportacions espanyoles de vi de l’any passat, Rafael del Rey creu que encara s’està pagant la pujada de preus del 2018 aprofitant una caiguda de la producció. 

També us pot interessar

Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla?
Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla? | Pixabay
Laura Conde | 1 comentari
Cinc propostes ideals per acompanyar una beguda versàtil i gastronòmica com el cava.
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció de 10 vins que demostren el gran potencial del vi cooperatiu català.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés | 1 comentari
Encetem una proposta setmanal on entrevistarem els restaurants guanyadors de l'última edició del Cartaví | Sergi de Meià, del restaurant Sergi de Meià, ens explica l'actualitat i com veu el futur post Covid-19.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

 

 
Imatge il·lustrativa
El celler reafirma així la seva aposta pels Grans Reserves ecològics | Singular amplia la gamma dels monovarietals com Milesimé, Milesimé Rosé i Blanc de Noirs
Imatge il·lustrativa
La vinya a Catalunya s'encamina cap a ser majoritàriament ecològica | Les dades del CCPAE (Consell Català de la Producció Agrària Ecològica) mostren que més d'un terç de les vinyes catalanes ja són ecològiques
Barri del Molí d'en Rovira a Vilafranca.
Barri del Molí d'en Rovira a Vilafranca. | Grup Patrimoni Històric de l'Arquitectura del Vi de Vilafranca
Jordi Bes
Els diversos destins d'un barri vinícola, una casa senyorial i un celler modernista fan témer que la seva preservació es vegi compromesa, almenys tal com se'ls coneix ara | Historiadors i arquitectes fan un toc d'atenció a Vilafranca del Penedès per no malmetre el conjunt de les naus del carrer del Comerç, nascudes el segle XIX amb el ferrocarril per comerciar amb el vi
Imatge il·lustrativa
Mor sobtadament el representant de la quarta generació d'elaboradors d'escumosos de la família