curiositats

​A quina temperatura hem de beure els vins?

Hem de prendre els vins negres a temperatura ambient? I els blancs i els caves, després d'una hora de congelador? Recuperem un article on us donem alguns consells bàsics per beure els vins a una temperatura correcta.

Quina és la manera més ràpida de refredar una ampolla?

| 21/08/2021 a les 09:27h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Per aprendre'n, temperatura del vi
Imatge il·lustrativa
Les temperatures de servei dels vins són determinants perquè desenvolupin tot el seu potencial. El vi més car, guardat en excel·lents condicions, pot resultar desagradable si el prenem a una temperatura poc correcta.

Contràriament al que es creu, una temperatura més elevada ajudarà, en termes generals, a apreciar les aromes. A més, augmenta la percepció dels sucres, dels àcids i dels alcohols.
Per contra, el salat, l’amarg i la sensació d’astringència són majors a temperatures més baixes. Un vi blanc molt àcid, per exemple, resulta desagradable als 18ºC, és acceptable amb 14ºC i proporciona una sensació de frescor a 10ºC. 

El mitjà més adequat per refredar el vi és la clàssica glaçonera amb gel i aigua, també si es tracta de negres. Si disposeu de poc temps, una mica de sal a l'aigua refredarà més de pressa els vins. Compte amb els vins negres a "temperatura ambient", ja que aquesta sovint és massa elevada.


A quina temperatura hem de servir els vins?


Podem seguir aquest esquema (molt genèric) per escollir les temperatures de servei: 
- ​Escumosos joves: 6ºC
- Escumosos amb llargues criances (caves grans reserves): 8º-10ºC 
- Dolços joves: 6ºC
- Dolços amb criança o amb elaboracions especials: 8º-10ºC
- Blancs joves: 6º-8ºC
- Blancs fermentats i/o criats en fusta o amb elaboracions especials: 8º-10ºC fins arribar a 12ºC en casos especials.
- Negres joves i de maceració carbònica: 14ºC
- Negres amb criança: 16ºC
- Negres amb llargues criances (reserves, grans reserves): 16º-18ºC
 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
L'anyada 2008 del Llegat de Llopart, que ja és al mercat, es pot tastar en exclusiva en una experiència amb una visita privada que el celler ha dissenyat
Imatge il·lustrativa
Pixabay
Màrius Fuertes
L'enòleg i nutricionista Màrius Fuertes contextualitza algunes "obvietats" dels aspectes nutricionals del vi
Integrants del segell col·lectiu Corpinnat
Integrants del segell col·lectiu Corpinnat
La marca col·lectiva celebra la primera edició de la Nit de Verema i insta a la Generalitat a desplegar la llei abans de la pròxima verema
Guillermo Cruz treballant al restaurant Mugaritz
Guillermo Cruz treballant al restaurant Mugaritz | Mugaritz
Guillermo Cruz hauria sostret els vins del Mugaritz per consum propi i per vendre'ls a tercers