Alternativa Verda celebra 30 anys de lluita contra la Central Tèrmica de Cercs

L'associació va aconseguir que la direcció de la Central Tèrmica de Cercs fos condemnada per delicte ecològic

per Redacció , 17 de setembre de 2014 a les 10:20 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de setembre de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aspecte dels boscos del Portet, afectats per les deposicions àcides dels òxids de sofre emesos per la combustió de lignits amb elevat contingut de sofre. Foto: Arxiu AV.

Ara fa trenta anys, el setembre de 1984, Alternativa Verda (AV) va exercir l'Acció Penal Popular contra FECSA pel delicte ecològic de la Central Tèrmica de Cercs, que emetia ingents quantitats d'òxids de sofre que es depositaven als boscos del Portet (Vallcebre) i ocasionaven la seva desaparició. Per recordar-ho, AV posa a disposició de la ciutadania la informació que es va publicar al llibret titulat El Delicte Ecològic de la Central Tèrmica de Cercs , l'any 1989.


Era la primera vegada que, a l'Estat espanyol, es jutjava una gran empresa elèctrica per delicte ecològic. I van ser 3 anys i mig d'intensa lluita legal i social, fins assolir que la direcció de la Central Tèrmica de Cercs fos condemnada pel delicte ecològic que estava cometent. El director va ser condemnat per l'Audiència de Barcelona a un mes de presó i a una multa de 30.000 ptes.

La sentència va ser recorreguda, i finalment el Tribunal Suprem de l'Estat espanyol va fer pública la sentència condemnatòria (30 novembre de 1990): 8 mesos de presó i multa de 1.400.000 ptes.


Una lluita exemplar, combinant l'acció legal amb la pressió social i política, que es va desenvolupar a la segona meitat de la dècada dels anys vuitanta de segle passat i que, trenta anys després, AV vol compartir amb totes aquelles persones que malden per poder viure en un món on la justícia social vagi, frec a frec, amb la justícia ecològica.

 

Participació