El Segar i el Batre d'Avià recupera una cançó i una dansa tradicional

La regidora de Cultura espera més de 1.000 visitants i que la calor no freni la participació

Redacció
10 de juliol del 2015
Actualitzat a les 18:47h

Segadors a la festa del Segar i Batre d'Avià Foto: Pere Gendrau


La festa del Segar i el Batre d'Avià, que té lloc aquest proper diumenge rememorant l'antiga tasca de la sega i la batuda dels camps, incorporarà com a novetat d'enguany, una cançó i una dansa antiga tradicional que es cantava i ballava quan, al mig de la jornada de treball, es feia una pausa. Aquest any, tot un conjunt de persones de la Comissió de la festa han fet el possible per recuperar aquesta tradició, que han musicat i completat amb lletra Pep Lizandra i Xixu Oscat. 

Segons ha explicat a NacióBerguedà la regidora de Cultura de l'Ajuntament d'Avià, Elisenda Martí, recuperar aquesta música era un projecte que s'havia intentat feia anys, però que fins l'any passat, amb la visita de Lizandra a la festa, no va acabar de donar el pas endavant. A partir d'aquell moment i durant tot l'any, s'hi ha estat treballant perquè la cançó i el ball esdevinguin un element de cohesió i entreteniment dels visitants. 

Aquesta dansa, que es ballarà en el moment de l'esmorzar, després de la sega, té la voluntat de ser una “dansa viva”, ha destacat Martí. Per això, es vol animar tothom a participar-hi, després d'una demostració inicial que realitzaran 16 persones. Tal com ha explicat, és un ball en rotllana que té molt a veure amb els gestos propis de la feina de segar, lligar i batre, que comença amb quatre petits grups que recorden els quatre pallers, però que pot encabir tanta gent com es vulgui. 

Aquest element, doncs, vol ser una de les noves característiques de la festa al voltant de de l'Església de Santa Maria d'Avià, que complementi el concert de música folk del Pont d'Arcalís, que cantaran cançons i tonades típiques de les feines del camp; la fira de productes d'artesans de pagès que cada any s'apleguen al voltant dels segadors; la demostració de cordes i de filar llana a càrrec de les famílies Clop i Riu, i Fitó-Muntada; la XIX Trobada de puntaires d'arreu de la comarca, i l'intercanvi de robes de patchwork i demostració d'aquesta habilitat. A més, durant tot el matí hi haurà figuracions de segadors, així com activitats infantils.

De cara a la tarda, el Pont d'Arcalís oferirà un concert-ball amb els temes dels seu disc dels 20 anys a la sala polivalent de l'Ateneu d'Avià; s'oferirà la degustació del Pastís del Segador remullat amb porrons de moscatell i, al vespre, ball amb Pep i Maria José. 

Així mateix, a la sala d'exposicions de l'Ateneu també es podrà visitar, durant tot el cap de setmana a la tarda, l'exposició de maquetes de maquinària agrícola del Museu del Tractor de Santpedor, de la col·lecció d'Albert Torras. 

Expectatives altes

La regidora de Cultura espera que, aquest any, la festa del Segar i el Batre compleixi totes les expectatives de l'any passat, amb més d'un miler de persones. “Esperem que vingui força gent”, ha declarat. No obstant això, també ha reconegut que, a causa de la calor, podria disminuir el nombre de públic. 

 
CANÇÓ I DANSA DEL SEGAR I BATRE D’AVIÀ

LA CRIDA:
Segadors a segar, segar, que ja comença a clarejar.

SEGAR:
Sega, sega, sega ben arràn que la palla va cara i esmola el volant, l’esclopet com a
empara és molt important. És molt important.
La mainada ja va arribant amb la cistella plena de teca abundant, que les dones a casa
han “nat” preparant. Han “nat” preparant.

LLIGAR:
Lligarem amb els vencills les espigues fent bones garbes. Lligarem amb els vencills per
què no tenim pas cordills. (bis)
(repeteix “Segar” i “Lligar”)

BATRE:
L’era ja està a punt per començar amb la batuda i amb l’ajut del bestiar el gra de la
palla es separarà. (bis).
A batre, a batre, que caigui el gra que ja és ben madur. A batre, a batre que el feinejar
és molt dur. L’era hem ben escombrat, ara ja el gra és dins de les saques, i amb la palla
restant aixecarem un paller ben gran.