L'educació sexual, l'assetjament escolar i els TCA, eixos principals de la 8a Escola de Famílies de Berga

El programa inclou com a novetat una obra de teatre, el gener de 2024: «Bèsties»

17 d'octubre del 2023
Laura Serrat i Rosa Rodríguez presenten la 8a edició de l'Escola de Famílies
Laura Serrat i Rosa Rodríguez presenten la 8a edició de l'Escola de Famílies | Lídia López
L'Ajuntament de Berga ha lligat sis xerrades, tres activitats i una representació teatral per a la 8a edició de l'Escola de Famílies. La iniciativa, que té per finalitat donar eines als pares i mares de la ciutat en la gestió de diferents qüestions que tenen a veure amb la criança i el desenvolupament social dels fills i filles, passa a programar-se semestralment per facilitar la seva gestió. D'aquesta manera, el programa d'aquest curs, que engega la setmana vinent, fa especial èmfasi en temàtiques com l'educació sexual, els trastorns de la conducta alimentària (TCA) i l'assetjament escolar.

El tret de sortida serà el 24 d'octubre, amb la xerrada L'acompanyament a qui ocupa el rol d’agressor/a en l'abordatge del bullying a càrrec de Ramiro Ortegón, referent iCAS (Servei per a l’Abordatge Integral del Conflicte) i de SEER a la plataforma PDA Bullying. La conferència pretén acompanyar les famílies d’infants i adolescents en situacions d’assetjament escolar, així com comprendre aquests joves per ajudar-los a superar el moment de complexitat emocional que provoca. La xerrada tindrà lloc a les 18.00 hores, a l'Escola FEDAC Xarxa.

L'agenda de conferències prosseguirà amb les propostes de Mina Torres Serveto, educadora social especialitzada en educació sexual de Mediare, M'està molt bé això de les joguines no sexistes, però a mi la filla em demana nines i el fill un camió (22 de novembre); Anna Salvia, psicòloga especialitzada en educació i salut sexual, formadora i escriptora, amb Com acompanyar la sexualitat dels infants (14 de desembre); i Com ho fem, amb el porno?, també amb Salvia, el 18 de desembre.

Ja l'any vinent, el 6 de febrer se celebrarà la xerrada titulada Salut i adolescència. Trastorns de conducta alimentària, conductes de risc i sexualitat, a càrrec de Carolina de la Cruz, educadora social i psicòloga, docent de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; i, tancarà el cicle de conferències Alba Calderer Armengou, llevadora de l’Institut Català de la Salut i l’Hospital Parc Taulí de Sabadell, amb Acompanyar les primeres regles. Mites, tabús i evidència científica, el 12 de març.  


Activitats per al desenvolupament psicomotor i teatre

L'agenda de l'Escola de Famílies també inclou activitats de caràcter lúdic on poden participar els menuts. Es tracta de tres experiències que faciliten la divulgació a través del lleure i que contribueixen al desenvolupament psicomotor dels nens i nenes. La primera serà el 4 de novembre a l'Escola de La Valldan a càrrec de Chandramaioga i consistirà en un taller de ioga. El seu objectiu és aprendre a controlar l’energia, gestionar les emocions, millorar l’atenció i la concentració. La segona proposta consistirà en una sessió dedicada als jocs de falda, moixaines i cançons amb la mestra especialitzada en educació musical, Maria Antònia Pujol i Subirà (27 de gener). Finalment, Jordi Vinyoles, d'Uniso.cat, liderarà un Cercle de percussió, on asseguts en rotllana, cada persona disposa d'un instrument de percussió o altres elements que puguin sonar i hauran de seguir el batec rítmic que està sonant (24 de febrer).

Com a novetat, i amb la vocació d'arribar a un públic més juvenil i adolescent, el consistori afegeix una obra de teatre a la programació. Es tracta de Bèsties de Monica Dolan, dirigida per Pau Roca i protagonitzada per Marta Marco que parla sense embuts sobre la cultura de la hipersexualització i la pornificació dels infants. La premissa de la història és el cas que està portant una psicoterapeuta: la filla de vuit anys de la seva pacient vol posar-se pits. Així doncs, l'autora de l'obra llança, a través d'aquesta història, un punyent: I si?, en una societat en la qual la sexualitat i el gènere són una part tan important de qui som, com ens identifiquem, i com ens definim. El Teatre Municipal acollirà la representació el 21 de gener.

Aquesta programació ha estat compartida per la regidora d'Educació, Rosa Rodríguez, que ha assenyalat que totes les activitats seran gratuïtes, a excepció de l'obra de teatre. Així mateix, Rodríguez ha posat en relleu que les temàtiques tractades i idees d'activitats "sorgeixen directament de les associacions de mares i pares, les escoles i el professorat", i l'Ajuntament acaba de complementar l'oferta. En tot cas, la regidora ha recordat que les activitats estan obertes a totes les famílies de la ciutat, amb la voluntat que la proposta contribueixi a crear xarxa entre els nuclis familiars amb nens i nenes de diferents edats i centres escolars de Berga.

Per la seva banda, i en representació als pares i mares, Laura Serrat, membre de l'AFA de l'Escola Bressol Flor de Neu, ha valorat que "les propostes són molt adequades i s'adrecen a tothom". Així mateix, també ha celebrat que "és una bona oportunitat per participar i formar-nos amb temes importants que ens afectaran o ens estan afectant en la criança i l'educació dels nostres fills i filles".

La participació en els tallers requereix inscripció prèvia, enviant un correu electrònic a l'Àrea d'Educació del consistori de la capital ([email protected]). Podeu consultar el detall de la programació de la 8a Escola de Famílies de Berga, aquí.
 
Arxivat a