Junts per Berga apostarà per posar al dia el POUM com a «punt clau» per aconseguir «la ciutat que volem»

Caballé ha fet referència a l'actualització d'aquest document com l'eina que permetrà desencallar qüestions com la urbanització dels Pedregals o l'ús del Cinema Catalunya

12 de maig del 2023
Actualitzat a les 20:02h
Ramon Caballé i Ferran Aymerich, aquesta tarda
Ramon Caballé i Ferran Aymerich, aquesta tarda | Lídia López
Junts per Berga ha engegat la campanya electoral de forma discreta, però decidida. I és que, en una roda de premsa convocada al seu local, el seu alcaldable, Ramon Caballé, ha compartit l'element que per a la formació esdevindrà "clau" per a aconseguir "el model de ciutat que volem": modificar el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM). "És el pal de paller del nostre programa", ha emfatitzat Caballé, que ha incidit que buscarà el màxim consens amb la resta de grups municipals per fer-lo realitat.

Tal com ha detallat l'alcaldable de Junts, l'actual POUM data del 2005, si bé "no s'ha desenvolupat res del previst". Però va més enllà, i indica que l'anterior, del 1986, "tampoc es va acabar de desplegar". En aquest sentit, per la formació és hora de posar al dia aquest document que esdevindrà la llavor des d'on es podran vehicular bona part de les iniciatives del seu programa, posant en relleu que "Junts per Berga està disposada a entomar el repte que la CUP no ha afrontat en vuit anys". I és que, segons Caballé, "fa anys que hi ha molts fronts urbanístics oberts", i la inacció de l'equip de govern es posa de manifest amb una manca de "model de ciutat".

En concret, el candidat de Junts ha posat sobre la taula les principals accions que han de derivar de l'actualització del POUM. En primer lloc, defensen que permetrà revisar les zones urbanitzables, fent referència especialment a la zona dels Pedregals, i actualitzar les regulacions urbanístiques. D'altra banda, defensen que servirà per crear espais verds i per renovar els usos dels edificis, incidint en el Cinema Catalunya. Així mateix, també fan referència a la flexibilització de la normativa de cara a facilitar l'obertura de locals al carrer Major i a l'establiment d'un nou model de mobilitat adequat per a la realitat actual.

Ara bé, un dels punts més rellevants que des de Junts incorporen i està directament relacionat amb la modificació del POUM és la urbanització de la zona sud de la Rasa dels Molins, amb un futur vial que connecti l'estació d'autobusos que allà s'hi projecta amb la C-16. Aquest fet, incideixen, és indispensable per tal que el projecte tingui sentit en aquell emplaçament. "Hem de ser incisius i contundents en defensar l'enllaç amb la C-16", ha reiterat Caballé, que s'ha mostrat esperançat que aquesta actuació permeti "revertir la situació de la Rasa dels Molins". En la mateixa línia, l'alcaldable ha afegit que tota aquesta actuació es pot enllaçar amb la urbanització de la zona que va dels Quaranta Pilans a l'institut, permetent a la ciutat créixer "amb ordre".
 

Una modificació amb consens

Malgrat la clara voluntat de fer realitat aquest nou POUM, des de Junts per Berga han insistit que ho volen fer realitat a partir del consens. Per aquest motiu, asseguren que si accedeixen al govern, s'asseuran amb totes les forces polítiques presents a l'Ajuntament després dels comicis locals per arribar a un acord conjunt que sigui beneficiós per a tota la ciutadania, amb l'esperança que l'entesa pogués ser majoritària i, fins i tot, unànime. Però no només tindran en compte els representants polítics, sinó que Caballé assenyala que volen incloure en el diàleg a altres actors com les associacions de veïns i els sectors professionals implicats, entre d'altres, per tal que el consens sigui més ampli. 

Amb tot, i encara que el cap de llista de Junts no hagi marcat un termini en el calendari respecte del temps que es pot allargar el treball per a l'actualització del POUM, sí que ha aproximat els terminis fent referència a una tasca d'entre un i dos anys de feina. En tot cas, esperen que un cop acabat, aquest document pugui tenir una vigència "d'entre 20 i 30 anys".
 
Arxivat a