L'Ajuntament de Berga situa la licitació del nou contracte de neteja viària passat l'estiu

L'oposició retreu novament a l'equip de govern la tardança en l'actualització del servei i l'endarreriment de factures, aprovades ahir mitjançant un REC

05 de maig del 2023
Actualitzat a les 11:04h
Un instant del ple ordinari de maig de l'Ajuntament de Berga
Un instant del ple ordinari de maig de l'Ajuntament de Berga | Lídia López
L'equip de govern de l'Ajuntament de Berga confia a tenir enllestit el noucontracte de neteja viària abans de l'estiu, per tal de treure'l a concurs i fer la licitació tornant del període estival. "S'està fent la feina per actualitzar el contracte i fer la licitació a continuació, cosa que podrà culminar el nou equip de govern passat l'estiu", ha apuntat el regidor de Via Pública, Aleix Serra.

La qüestió del contracte de neteja viària caducat ha sortit a debat, en el ple ordinari de maig, fruit de les propostes de Reconeixement Extrajudicial de Crèdit (REC) incloses en l'ordre del dia, que es corresponen a despeses de recursos essencials de contractes formalitzats però sense vigència, com és el cas del servei de neteja viària. En aquest sentit, l'oposició ha reclamat, una vegada més, celeritat a l'equip de govern per resoldre aquesta irregularitat, que segons assenyalen, afecta el benestar econòmic dels treballadors i l'empresa concessionària.

"És evident que les coses no s'estan fent bé quan l'empresa té quatre mesos d'endarreriment i no se li ha aplicat l'augment de l'IPC", ha ressaltat el portaveu de Junts per Berga, Ferran Aymerich, que ha alertat que amb l'acció aprovada ahir, es podrien saldar els comptes pendents del primer trimestre d'enguany, però no la factura del desembre. "Sabent que necessitaran tancar la liquidació anual per pagar les factures presentades entre el 14 i el 31 de desembre, per què no van avisar l'empresa? Així també haurien pogut cobrar ja aquell mes", ha etzibat a l'equip de govern, emfatitzant que "és urgent i s'ha de resoldre com més aviat millor".

Encara més crític ha estat el portaveu del PSC, Abel Garcia, que reclama "els contractes verbals, fraccionats i adjudicats de manera irregular són la tònica de cada dia". Garcia recorda que el contracte actual de neteja viària data de l'any 1998, i que ell mateix ja va alertar l'equip de govern de la necessitat de posar-lo al dia el 2020, si bé "han demostrat que no els importa i que no escolten perquè sempre tenen la raó absoluta de tot". Així mateix, va acusar els regidors de la CUP i ERC d'intentar aconseguir un acord in extremis ahir al matí, "per evitar el que ja es va impedir al desembre, amb mentides", fent referència a la vaga anunciada pels treballadors de la neteja, que de fet, també van ser presents ahir al ple.

Respecte de les paraules del regidor socialista, el regidor d'Hisenda, Marià Miró, ha exposat que "la mateixa definició del REC ens diu que parlem d'un contracte caducat", tot assegurant que "no he mentit mai", afegint que "sempre hem sigut molt transparents". De fet, Serra també s'ha defensat d'aquesta acusació, assegurant que "és incert", i assenyalant que "en un moment electoral, cadascú fa el seu debat, però nosaltres assumim l'endarreriment del contracte". I, finalment, l'alcalde, Ivan Sànchez, incideix que "ens hem reunit, sí, però no és el primer cop", apuntant doncs que "estem bastant en contacte amb l'empresa".

Amb tot, Miró detalla que les factures portades al ple ordinari de maig mitjançant un REC a Tractaments Ecològics, la concessionària del servei de neteja viària, sumen un import elevat pel fet que es corresponen al conjunt del primer trimestre d'enguany, i que aproximadament, implica una inversió de 40.000 euros al mes. "Com que estem fora de termini, hi ha una diferència d'uns 150.000 euros, però per això portem les factures aquí", clou el regidor d'Hisenda. Paral·lelament, i sobre el fet que als treballadors no se'ls hagi aplicat l'increment de l'IPC a les nòmines aquest 2023, Abel Garcia assenyala que aquest fet suposa "un greuge comparatiu respecte de la resta de treballadors de la casa", si bé Aleix Serra matisa aquesta afirmació explicant que "la pujada de l'IPC sobre la nòmina del treballador l'ha de pagar l'empresa, no l'Ajuntament", i que l'encàrrec del consistori és "acabar la licitació i encaixar la situació d'inflació actual per tal de no carregar-ho a l'empresa". Amb tot, la proposta de REC del servei de neteja va ser aprovada amb els vots favorables de la CUP i ERC (10) i els vots en contra de Junts per Berga i el PSC (6).
 
Arxivat a