El Centre Picasso de Gósol estrena una ruta amb audioguia i una nova imatge

L'Ajuntament i el Consell Comarcal sumaran esforços per renovar l'espai: oferirà un recorregut tancat per les sales que divulgarà la influència gosolana en el pintor

Redacció
31 de març del 2023
El Centre Picasso de Gósol
El Centre Picasso de Gósol | CCB
L’Ajuntament de Gósol renovarà el Centre Picasso, espai on s’explica l’estada que va fer-hi el pintor malagueny entre el maig i l’agost de 1906 i que va marcar un punt d’inflexió en la seva obra. A més, s’ha creat un audiovisual i l’anomenada Ruta Picasso amb audioguia, per resseguir la petjada de l’artista al poble, i alhora, estrena nova imatge gràfica. El Consell Comarcal del Berguedà ha col·laborat amb l’Ajuntament gosolà per impulsar aquest projecte, que es presentarà demà a les 17.30 hores. Concretament, l’ens comarcal hi ha destinat 9.813,10 euros gràcies a les ajudes del Pla de Foment del Turisme. Per la seva banda, el consistori hi aporta la resta de finançament fins a completar el cost total de l’obra que és de 19.626,26 euros.

Gósol aposta per la modernització del Centre Picasso. Per aquest motiu, s’ha generat nou material per fer més visible l’estada de Picasso al municipi i poder-ne divulgar la importància en la seva trajectòria artística. La intervenció consistirà a fer una renovació al centre d’interpretació: es crearà un nou recorregut tancat per facilitar l’entesa, es faran canvis en la il·luminació, s’introduiran nous elements, noves zonificacions i distribucions. Igualment, es repassaran parets i sostres de guix, acabats, paviments, pintura i senyalitzacions.

L’objectiu és crear un espai immersiu per comprendre i entendre com Gósol va influir i ajudar a reencaminar la inspiració artística de Picasso. Els colors i tractament de les obres faciliten la comprensió de l’evolució artística de l’artista fent-la gradual gràcies a la llum i dinàmica, ja que introduiran elements didàctics per totes les edats per comprendre millor els conceptes clau de l’exposició. D'aquesta manera, la renovació del centre permetrà conduir al visitant per un recorregut tancat per les diferents sales, començant per una primera contextualització mitjançant una sala amb un nou audiovisual, i seguidament dues recreacions històriques d’una rèplica d’una habitació, d’una obra del mateix Picasso i també un menjador ambientat l’any 1904.

També es podrà veure una cronografia dual per situar en el temps i mostrar els punts més significatius tant de la vida de Picasso com de la història del poble de Gósol. Finalment, es conduirà l’espectador per cinc sales mostrant l’evolució artística de Picasso i de la producció d’obres en la seva etapa gosolana fins a la creació de Les senyoretes d’Avinyó o l’acabament del retrat de Gertrude Stein.


Ruta Picasso amb audioguia

El Consell Comarcal del Berguedà també ha fet el projecte executiu de la ruta exterior de Picasso per descobrir diferents paratges del municipi: Centre Picasso, barri de la Guàrdia, Coll del cap de la Creu, les Roges, Castell, Carrer Canal, Plaça Major, Cal Tampanada i Ruta dels Segadors. Aquesta ruta permet explicar l’estada del pintor al Berguedà, l’obra que hi va realitzar i el que va representar Gósol en la seva obra posterior. A més, els visitants tindran a disposició una audioguia  en català per seguir l’empremta del pintor. Igualment, s’estrena una nova imatge gràfica del Centre Picasso.

Amb tot, demà, 1 d’abril, tindrà lloc l’estrena de les actuacions dutes a terme i la presentació de les que es faran. A les 17.30 hores es presentarà l’audiovisual i la nova ruta Picasso, i a les 18.30 hores hi haurà tallers per tothom i un refrigeri. L’acte s’emmarca dins els actes programats amb motiu dels cinquanta anys de la mort del pintor, que s’escauen el dia 8 d’abril.