Pressupost de gairebé 22 milions amb 1,8 destinats a inversió: aquests són els comptes de Berga per aquest 2023

El refinançament de la quota de l'ICO de setembre suposa un bri d'aire en uns números que, per l'increment de la despesa en els obligats, han costat d'encaixar

30 de març del 2023
Actualitzat el 04 d'abril a les 10:42h
Un moment de la compareixença d'Ivan Sànchez, Aleix Serra i Marià Miró, per exposar els pressupostos
Un moment de la compareixença d'Ivan Sànchez, Aleix Serra i Marià Miró, per exposar els pressupostos | Ajuntament de Berga
El ple de l'Ajuntament de Berga vota aquesta tarda el pressupost de 2023, en una sessió extraordinària. A grans trets, els comptes per aquest any s'eleven als 21.873.101,42 euros, xifra que suposa un increment del 6,10% respecte del pressupost de l'any passat (20,5 milions) i de gairebé el 16% en comparació amb el del 2021 (18,8 milions), i per aquest motiu, el regidor d'Hisenda, Marià Miró, ha incidit que "consolidem un increment del pressupost en els darrers anys i fem créixer el múscul econòmic de les arques municipals d'aquest ajuntament".

El regidor ha detallat que les despeses es divideixen en 29 àrees, afegint enguany la Residència, que des de l'1 de març ha passat a ser de gestió municipal. Entre totes, una de les més voluminoses és la corresponent a Habitatge, obres i serveis, urbanisme i via pública, a la qual el consistori destinarà 4,8 milions d'euros. També són rellevants les àrees de Cultura, festes i Patum, a la qual s'hi invertiran 843.000 euros; la de Promoció econòmica, fires i comerç, amb una partida de 594.000 euros; i la de Drets socials bàsics i inclusió, amb 478.000 euros.

En l'apartat d'inversions, aquest 2023 s'han projectat actuacions per un valor total d'1.760.200 euros, entre els quals destaquen les actuacions en via pública, com la millora de la mobilitat i accessibilitat de la Font del Ros, l'adequació dels accessos a l'Hospital de Berga, la primera part de la rehabilitació de la plaça de les Cols, i l'enderroc de l'edifici on antigament es situava Finques Ciutat. En equipaments, es recupera l'actuació de seguretat i per l'acústica al Teatre Municipal, s'arranjarà la façana de l'escola Santa Eulàlia, i se substituirà la gespa artificial del Camp de Futbol Municipal, on també es canviaran les lluminàries perquè siguin més sostenibles.

De fet, en matèria de transició energètica, el pressupost també preveu la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques en la zona esportiva Toni Sabata. Finalment, entre les inversions destacades, s'hi troben les intervencions en les muralles i antics portals de la ciutat, les obres per garantir l'abastament d'aigua al Santuari de Queralt i l'adquisició de mobiliari per a la Residència Sant Bernabé, en la qual també s'actuarà a la part enjardinada.


Reducció del deute i refinançament de l'ICO

El regidor d'Hisenda ha compartit que l'endarreriment en la culminació del pressupost està motivada per tres elements. D'una banda, la dificultat per encaixar l'increment dels obligats, corresponents principalment a despeses corrents i a l'increment de la massa salarial dels treballadors del consistori. En segon punt, el canvi de gestió de la Residència, que des de l'1 de març recau directament en l'Ajuntament. I en darrera instància, la "incertesa" per la quota de l'ICO que l'Ajuntament de Berga havia de donar compliment al setembre, per un import de 800.000 euros.

Segons ha exposat Miró, l'Estat ha concedit un refinançament de 10 anys amb 2 més de carència pel retorn d'aquest préstec, donades les dificultats de totes les administracions públiques  pels increments dels costos del darrer any. Per tant, el consistori obté un marge que el dota d'un pessic econòmic important per als comptes de l'any ja en curs. 

"Si no fóssim responsables, haguéssim intentat aprovar el pressupost com fos al desembre per intentar lluir aquests mesos de final de legislatura", ha valorat l'alcalde, Ivan Sànchez, que ha defensat que "se’ns podrà acusar de moltes coses al llarg d’aquests 8 anys de govern de la CUP, però jo crec que ningú ens podrà acusar de no ser un govern responsable", afegint a més que "crec que hem sigut dels més responsables que ha passat en aquesta ciutat".

En la mateixa línia, i fent referència a la situació d'endeutament municipal, el regidor d'Hisenda ha exposat que la previsió de tancament pel 2023 és de reduir el deute a 5,4 milions, rebaixant durant aquesta anualitat un total de 382.000 euros. "Tenim responsabilitat de ciutat i responsabilitat a l'hora de reduir el deute", ha asseverat l'alcalde, que ha recordat que "malauradament, amb aquesta gràfica queda molt clar perquè durant alguns anys es va poder fer ben poca cosa a la ciutat: era pràcticament impossible". "Està molt bé buscar subvencions i no ens cansem de buscar-les, però a vegades, no es poden demanar o executar perquè necessites una part de fons propis que l’Ajuntament de Berga no ha tingut durant anys", ha reiterat Sànchez, el qual ha precisat que "a vegades continuem en una situació complicada, tot i que estem en el registre de deute més baix de la història de Berga des que tenim dades".

El màxim històric de deute  del consistori berguedà va ser l'any 2014, amb 18,8 milions d'euros. A aquests, segons l'equip de govern, cal afegir-hi un deute ocult de dos milions més. Per aquest motiu, l'alcalde ha fet èmfasi en el fet que, des de l'arribada a l'alcaldia de la CUP, el deute s'ha rebaixat en 13,4 milions d'euros, és a dir, que s'ha reduït en un 71,2%.
Arxivat a