El Pla de Foment del Turisme al Berguedà fa possibles inversions públiques per valor de 2.046.839 euros

Aquest import s'ha plasmat en 20 projectes de 17 municipis, amb la finalitat de mantenir el patrimoni i enfortir el model turístic de la comarca

Redacció
27 de març del 2023
Actualitzat a les 19:38h
La Torre de l'Amo de Viladomiu Nou
La Torre de l'Amo de Viladomiu Nou | El Berguedà
Els 745.415,00 euros d’ajudes gestionats pel Consell Comarcal del Berguedà a través del Pla de Foment Territorial de les anualitats 2018 i 2019, subvencionat pel Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat, han fet possibles inversions per valor de 2.046.839 euros. En concret, aquest import s'ha plasmat en 20 projectes de 17 municipis: Avià, Castellar de n’Hug, Cercs, Berga, Borredà, Gironella, Puig-reig, La Pobla de Lillet, La Nou, Montmajor, Montclar, Olvan, Saldes, Guardiola, Gósol, Vallcebre i Vilada entre els anys 2018 i 2022. Així ho ha informar el Consell Comarcal, que ha detallat que aquests municipis van proposar sengles projectes i l'organisme supramunicipal va encarregar-se de presentar una proposta conjunta d’àmbit comarcal per demanar les ajudes esmentades a la Generallitat, fer la licitació dels projectes, l’acompanyament i el seguiment. La finalitat de les actuacions és promoure el manteniment patrimonial dels municipisi enfortir el model turístic del Berguedà.

Aquestes ajudes preveuen diferents línies d’actuació. En l’àmbit de la creació d’un nou producte turístic, s’han dut a terme les següents actuacions: rehabilitació de la Torre Nova de Cal Pons (Puig-reig), el disseny d’una ruta autoguiada al centre històric de Gironella, la creació de l’itinerari d’anella verda de Berga i el camí dels jornalers d’Olvan a cal Rosal. Pel que fa a la línia de millora d’un producte turístic ja existent en el vessant del Patrimoni Cultural, s’ha creat una audioguia per seguir la petjada de l’estada del pintor Picasso a Gósol, a Gironella s’han instal·lat llum LED a edificis culturals: Torre de l’Amo de Viladomiu Nou, l’església de Santa Eulàlia, la Torre de l’església vella, la penya de la plaça de l’Ajuntament, el pont Vell, la Torre del Rellotge, la façana i la plaça de l’Ajuntament. I també a Gironella, s’ha realitzat la substitució dels antics tancaments de la Torre de l’Amo per uns de nous.

Finalment i dins l’àmbit d’actuacions de senyalització de recursos turístics que fomenten el coneixement del patrimoni cultural, s’ha actuat en millorar l’aparcament del Centre Astronòmic de Saldes, col·locar senyalització i unes cortines opaques enrotllables. A Montclar s’han fet els circuits d’orientació Descobriu Montclar.
 

Zones habilitades per autocaravanes i vehicles camperitzatsç

Les ajudes també han permès habilitar 12 punts dotats amb serveis per autocaravanes i vehicles camperitzats. La inversió per fer-ho possible ha estat de 125.000 euros. Aquests punts es troben als municipis de Castellar de n’Hug, La Pobla de Lillet, Bagà, Guardiola de Berguedà, Sant Julià de Cerdanyola, Cercs, Fígols, Borredà, Vilada, Gironella, Puig-reig i Montmajor.

Altres actuacions han estat el condicionament per reobrir la mina de petroli de Riutort a Guardiola, l’arranjament del parc de l’Escorxador de la Pobla de Lillet, l’adequació del Museu d’Art del Bolet de Montmajor, intervencions patrimonials a Coll de Pradell a Vallcebre, millores al voltant de la Ruta Picasso a Gósol.

Pel que fa al volum de la inversió en funció del municipi, destaquen els més d'1,1 milions destinats en els sis projectes impulsats a Gironella i els prop de 410.000 euros en dos projectes de Puig-reig.