Els pares i mares de l'Alt Berguedà reclamen un reforç del servei de pediatria a la zona

A través d'una carta, exigeixen al Departament de Salut que recuperi l'atenció d'abans de la pandèmia i que no es produeixin més "situacions de desemparament"

08 de febrer del 2023
Actualitzat el 09 de febrer a les 14:35h
Un pediatra vacuna un nadó.
Un pediatra vacuna un nadó. | ICS Catalunya Central
Els pares i mares de l'Alt Berguedà reclamen al Departament de Salut que millori l'atenció del servei de pediatria a la zona. Mitjançant una carta signada per les AMPA i AFA dels vuit centres de primària de la regió, exigeixen recuperar la cobertura perduda d'ençà de la pandèmia i que no es torni a produir la situació de "desemparament" que es dona quan la facultativa destinada al CAP de Guardiola de Berguedà s'absenta.

Segons ha explicat a Nació Berguedà la presidenta de l'AMPA de l'Escola Serrat Voltor de Vallcebre, Amanda Sánchez, la queixa sorgeix després que en tres ocasions, s'hagin trobat que l'única pediatra de la zona agafa la baixa, marxa de vacances, o fa vaga com fa dues setmanes i, per tant, l'Alt Berguedà queda sense atenció sanitària pels infants. "Algunes famílies vam haver d'anar a Puigcerdà o Manresa perquè ni tan sols a l'Hospital de Berga hi havia pediatra", assegura Sánchez, que recorda la dificultat que això suposa en casos de persones que visquin en indrets allunyats com Gósol.

Però més enllà d'evitar que el lloc quedi desatès, les AMPA i AFA consideren que "una única pediatra no és suficient per cobrir la demanda", apuntant que la doctora pateix "sobrecàrrega de feina" pel fet que només fa atencions reduïdes al matí o a la tarda. Aquesta situació, a més, s'ha configurat després de la pandèmia del coronavirus, ja que abans el servei de pediatria es repartia entre tres municipis de la zona, fent dos dies de visita a Guardiola, dos més a Bagà, i un a la Pobla de Lillet. I encara amb més anterioritat, fins i tot es feien desplaçaments cada quinze dies als pobles més petits com Vallcebre, Gósol i Saldes. 

La missiva s'ha fet arribar a l'ICS de la Catalunya Central aquesta mateixa setmana, si bé no és la primera vegada que hi contacten. Coincidint amb una baixa laboral de la pediatra el novembre del 2022, i en un moment de gran afectació per virus respiratoris, diferents famílies van adreçar una carta a títol personal demanant la cobertura de la plaça, i segons reconeixen, es va restablir amb celeritat. Paral·lelament, també han fet arribar la queixa al Consell Comarcal del Berguedà, el qual ja ha donat resposta, ja que "malgrat que burocràticament no poden fer res, pensem que com més veus siguem podrem arribar més lluny", i amb l'objectiu final que "ho vegi algú de la Generalitat i ens facin cas, perquè ens sentim una mica abandonats".

Els signataris de la carta són: l'AFA Lillet a Güell de la Pobla de Lilletl'Associació de famílies del Pedraforca, els Pares i Mares de l’Escola de Santa Margarida de Gósol, l'AFA Escola Albiol de Sant Julià de Cerdanyola, l'AFA Escola Galceran de Pinós de Bagà, l'AFA Escola Sant Salvador de Cercs, l'AMPA Escola Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà i l’AMPA Escola Serrat Voltor de Vallcebre.