1 de 10
Infraestructures

Gironella posa fil a l'agulla per recuperar el traçat del Carrilet

L'ajuntament licitarà aquest mes els treballs pel primer tram, que va de Cal Bassacs a Viladomiu Vell

Tres aqüeductes: el de la C-16, el de l'antiga carretera de Gironella a Berga, i el del Carrilet | ACN / Nia Escolà
per ACN, Gironella | 1 de febrer de 2023 a les 15:00 |
L'Ajuntament de Gironella s'ha proposat recuperar el traçat del Carrilet, en forma de via verda. De moment, ja té l'avantprojecte des de Viladomiu Nou fins a l'entrada sud de Gironella, i aquest mes de febrer licitarà el primer tram. També vol implicar els municipis veïns de Casserres, Puig-reig i Olvan per allargar l'itinerari fins als 15 quilòmetres.

La recuperació del Carrilet a Gironella es farà en quatre trams, i el primer que veurà la llum serà el que comprèn la ruta entre les colònies de Cal Bassacs i Viladomiu Vell. L'Ajuntament ja té el projecte executiu amb un pressupost de prop de 250.000 euros, dels quals 200.000 es finançaran amb una subvenció dels pressupostos de l'Estat. La idea és que sigui realitat l'any 2024.


L'alcalde de Gironella, David Font, explica que, amb el carrilet, "es recupera un patrimoni del passat amb una mirada cap al futur", i afegeix que la iniciativa permetrà "reconnectar les quatre colònies industrials del terme, redescobrir i donar a conèixer aquest llegat industrial".

El Konvent de Cal Rosal ha col·laborat en l'assessorament paisatgístic de l'obra, ja que es tracta d'un projecte de recuperació d'espais vinculats al patrimoni i a la història de les colònies industrials. En aquest sentit, han proposat que es respecti la vegetació ja existent i s'incorporin plantes de ribera de baix consum hídric. El despatx d'arquitectura Sideral és l'encarregat de dur a terme el projecte.


El Carrilet era una línia de ferrocarril que unia Manresa amb Guardiola de Berguedà, passant per Berga. Cobria un trajecte de prop de 70 quilòmetres que passava per les moltes colònies industrials que hi ha a la vora del Llobregat. En desús des de fa anys, en alguns llocs ha quedat totalment tapat per les infraestructures que s'han anat construint, però en d'altres com a Gironella, encara és visible per on passava i ara es vol recuperar.
 

 

Participació