Ferrocarrils cedeix la locomotora que va fer un dels darrers viatges del carrilet a l'Ajuntament de Guardiola

El consistori destinarà uns 18.000 euros en el trasllat i restauració d'una màquina que Josep Lara considera peça clau de la història del municipi

10 de gener del 2023
Actualitzat a les 19:21h
Montse Barniol, Toni Segarra i Josep Lara, al lloc on s'exposarà la locomotora Alstom 705.
Montse Barniol, Toni Segarra i Josep Lara, al lloc on s'exposarà la locomotora Alstom 705. | Lídia López
L'alcalde de Guardiola de Berguedà, Josep Lara, i el president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Toni Segarra, han formalitzat avui el conveni per a la cessió per part d'FGC al consistori de la locomotora Alstom 705, la màquina que va fer un dels darrers viatges de tren amb sortida a Guardiola de Berguedà en la línia coneguda popularment com el carrilet. D'aquesta manera, s'ha culminat una voluntat de l'ajuntament, que ha treballat durant anys per tal d'assolir la cessió d'una peça que, segons Lara, forma part de l'essència del municipi.

"Avui és un dia històric i molt important per a nosaltres", ha celebrat l'alcalde, que ha reconegut sentir-se molt emocionat per la fita. I és que, tal com ha posat de manifest, "Guardiola no existiria sense el tren. És la nostra llavor com a poble". En aquest sentit, Lara ha fet referència a les històries humanes que envolten la locomotora i la línia, en concret, de tots aquells que "van venir a Guardiola per guanyar-se la vida", així com per l'anècdota d'un Pablo Picasso que també va pujar en un tren del carrilet per anar a Gósol a fer-hi una estada.

Per la seva banda, Segarra ha asseverat que Ferrocarrils, com a empresa pública, té unes obligacions i deures, com és el cas de la divulgació i compartir el patrimoni amb la ciutadania. "No va de trens, sinó que va de persones, de mobilitat sostenible i de territori, i accions com les d'avui contribueixen al territori i a fer país", ha incidit el president d'FGC.

En definitiva, Segarra ha declarat que l'exposició de la locomotora a Guardiola de Berguedà afavorirà que els joves reflexionin sobre la mobilitat sostenible i que es qüestionin la història. Per tot plegat, tot i reconèixer que el mèrit del conveni és de l'equip anterior al capdavant de Ferrocarrils, ha apuntat que "jo entomo la tasca amb molta satisfacció i orgull, i tinc moltes ganes de veure-la exposada".
 


Uns 18.000 euros per transportar i restaurar la peça
Segons ha detallat Josep Lara, l'objectiu és restaurar la locomotora Alstom 705 amb la iconografia originària. La màquina data de l'any 1965, i va prestar servei al carrilet entre el 1966 i el 1972, data del darrer trajecte de la línia. Posteriorment, l'aparell va estar en funcionament en altres serveis i tasques, i va ser donada de baixa definitivament l'any 2020. Aleshores, la seva funció estava centralitzada al Port de Barcelona.

Tal com ha reconegut l'alcalde, el seu transport des de les instal·lacions d'FGC on ara es troba fins a Guardiola serà "laboriós", ja que es tracta d'una peça de 48 tones. Així, la seva arribada a la comarca, que Lara assegura que serà durant aquest mes de gener, requerirà un dispositiu especial que fa mesos que s'està treballant i que inclourà desplaçaments en horaris nocturns i algun tall puntual del trànsit per garantir la mobilitat de l'aparell.

Aquest transport especial tindrà un cost aproximat d'entre 5.000 i 6.000 euros, mentre que els treballs de restauració s'estimen en una forquilla entre 10.000 i 12.000 euros, situant al voltant dels 18.000 euros la partida per a poder exposar la locomotora. "Els diners en són igual, perquè recuperem un emblema del poble", ha reiterat l'alcalde. 

Així, un cop estigui a punt, la màquina serà exposada al carrer de l'Estació, per on antigament passava la via del tren, i a tocar de l'edifici de l'antiga estació de Guardiola. I, a més de la locomotora, també s'hi col·locaran 12 metres de via. En aquest sentit, com que se situarà a l'exterior, s'hi instal·larà una pèrgola per tal de protegir l'aparell de les inclemències meteorològiques.

A l'acte de cessió de la locomotora també hi han assistit la delegada del Govern a la Catalunya Central, Montse Barniol, i el director de Planificació Estratègica i Prospectiva d'FGC, Carles Casas.