Endesa inverteix 1,5 milions d'euros a la subestació elèctrica de Cercs per absorbir més demanda

Els treballs beneficien 34.000 clients de 36 municipis del Berguedà, Solsonès, Bages, Alt Urgell i Osona

Redacció
05 de desembre del 2022
Actualitzat a les 11:28h
La subestació es troba dins la central tèrmica de  Cercs
La subestació es troba dins la central tèrmica de Cercs | ADBerguedà
Endesa finalitza els treballs de renovació tecnològica i digitalització de la subestació elèctrica de Cercs (amb 25 kV de potència), ubicada dins l’antiga central tèrmica. L'objectiu és millorar la qualitat i la continuïtat del servei elèctric a 34.000 clients, repartits entre les comarques del Berguedà, el Solsonès, l’Alt Urgell, el Bages i Osona. L’actuació permet deixar les infraestructures a punt per poder absorbir més demanda.

Els treballs han suposat una inversió d’1,5 milions d’euros per part de la companyia i beneficiaran un total de 36 municipis: tots els del Berguedà (menys Viver i Serrateix), la Coma i la Pedra, Guixers, i les Llosses (Solsonès), Gaià (Bages), Josa i Tuixén (Alt Urgell) i Lluçà (Osona).

El projecte ha consistit en la reforma de tots els equips de la xarxa de 25 kV de la instal·lació: les cabines de maniobres i els sistemes de protecció i de comunicacions. Per poder realitzar-ho, s’han planificat i executat descàrrecs programats no simultanis de les línies de mitjana tensió per evitar-ne sobrecàrregues. També s’ha actuat en els transformadors que alimenten aquestes línies. Per complir amb tota la tasca han fet falta dos anys de feina ininterrompuda. Ara, els nous parcs estan connectats als dos transformadors que té la subestació, amb una potència total instal·lada de 80 MVA

Les noves cabines -25 en total- disposen a partir d’ara de cel·les blindades amb tecnologia d’última generació que tenen nombrosos avantatges respecte a les anteriors, la qual cosa es tradueix en un guany en seguretat i en facilitar la configuració de les maniobres que s’hagin de dur a terme a la subestació. Aquests nous equips estan dotats d’elements de maniobra encapsulats en un gas de característiques especialment aïllants que redueix la necessitat de manteniment. 

El sistema de control i protecció de la subestació està integrat i telecomandat, de manera que tot el funcionament està monitorat en tot moment, fet que permet l’avís de fallada abans de causar interrupció del subministrament. Això possibilita anticipar-se a alimentar el servei de forma alternativa sense que els clients ho arribin a percebre.