L'Agrupació Teatral la Farsa estrena l'obra «L'Estat de setge», d'Albert Camus

La tragèdia contemporània es podrà veure el pròxim 15 i 16 d'octubre al Teatre Municipal de Berga

Redacció
28 de setembre del 2022
Actualitzat a les 17:04h
Teatre Municipal de Berga
Teatre Municipal de Berga | Ajuntament de Berga
Els pròxims dies 15 i 16 d'octubre, l'Agrupació Teatral la Farsa estrenarà al Teatre Municipal de Berga el muntatge de "L'Estat de setge", d'Albert Camus (1913 - 1960). La versió que es presentarà constitueix la primera traducció i adaptació al català de la peça de l'escriptor francès, reconegut amb el Premi Nobel de Literatura el 1957 i, per tant, la primera representació d'aquest text a casa nostra. De fet, en general es tracta d'una de les obres menys conegudes i més poc representades d'Albert Camus, si bé el mateix autor va admetre que "L'Estat de setge" era el títol que identificava millor el seu pensament i la seva literatura.

Publicada i estrenada el 1948 a París, l'obra situa l'espectador en una població costanera (una Cadis mítica a la versió original, referència que La Farsa ha obviat per insistir en la universalitat del text) que viu indiferent, relativament feliç, al ritme dels cicles de la natura i sota el conformisme d'un governador profundament immobilista. Aviat, però, una epidèmia de pesta bubònica s'escampa entre els habitants i capgira l'ordre de totes les coses: en efecte, el poder de la ciutat és usurpat per la Pesta, personificació de la malaltia en forma de dictador, i la seva secretària, encarnació de la Mort, mitjançant la qual s'imposa un nou sistema de terror.

Les actituds individuals i col·lectives davant d'aquesta situació seran determinants per al destí de la ciutat, i més especialment les decisions que prenguin els dos joves protagonistes, Diego i Victòria. "L'Estat de setge" explora, finalment, la majoria de temes presents en la literatura camusina: el valor de la vida humana, l'arbitrarietat de la mort, l'absurd, la culpa, la repressió, el silenci i la por; contraposats a l'abast del sacrifici individual a favor del col·lectiu, l'ambició de felicitat, la llibertat, la solidaritat, la pietat, el coratge, la revolta i l'amor.

L'obra, doncs, manté un lligam temàtic amb la coneguda novel·la que Camus havia escrit un any abans, el 1947, amb el títol de La Pesta. En aquest sentit, en el marc d'un món devastat per la Segona Guerra Mundial i traumatitzat per l'experiència del feixisme, el bacteri de la pesta pren també a "L'Estat de setge" el sentit metafòric dels mals propis d'una època concreta que, tanmateix, a parer de La Farsa, semblen no haver perdut actualitat.

Amb aquesta al·legoria de la política, la societat i el sistema de valors d'un moment històric determinat, Camus volgué fer entendre al públic de 1948 els motius pels quals el totalitarisme havia estat possible a Europa i les claus per a combatre'l i prevenir-lo, a més d'advertir sobre l'amenaça constant d'un ressorgiment i de denunciar la persistència de la dictadura franquista a Espanya i de la repressió estalinista al bloc de l'Est. 

La Farsa pretén, doncs, donar vida a aquesta tragèdia contemporània amb la convicció que "la cultura és el millor vehicle per a pensar el món que ens toca viure i, per tant, per a fer-nos una mica més lliures". Un equip humà d'una trentena de persones, dirigides per Marc Pujals i Lladó, treballa des del mes de març en la proposta que veurà la llum aquest octubre al Teatre Municipal de Berga: dissabte, dia 15, a les 22 h i diumenge, dia 16, a les 18 h.

Cada funció tindrà una durada de dues hores amb una pausa. Les entrades tindran un cost de 10 € per al públic adult i de 8 € per als menors de 12 anys i per als majors de 65 anys. Es podran adquirir a través de la pàgina web de l'entitat o a la taquilla del teatre una hora abans de l'espectacle.
Arxivat a