Montse Venturós és investida primera alcaldessa de Berga amb els vots de la CUP i d'ICV

La Candidatura d'Unitat Popular demana “prudència i calma” amb les crítiques i recorda que “tothom n'ha d'aprendre” | Biarnés afirma que els Plens tindran “joc” per poder decidir sobre diferents qüestions, mentre que Altarriba recorda que haguessin volgut pactar

Aida Morales
13 de juny del 2015
Actualitzat a les 21:09h
La nova alcaldessa de Berga, Montse Venturós
La nova alcaldessa de Berga, Montse Venturós | Pere Gendrau

La nova alcaldessa de Berga, Montse Venturós Foto: Pere Gendrau


La fins el moment cap de llista de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP), Montse Venturós, ha estat investida aquest dissabte al migdia nova i primera alcaldessa de Berga, en substitució del convergent Juli Gendrau. La seva proclamació ha estat resolta gràcies als sis vots del seu partit, així com un vot que “per coherència”, segons ha manifestat a NacióBerguedà, ha donat l'únic regidor d'Iniciativa per Catalunya Verds (ICV), Joan Torres, que s'estrena per primera vegada al consistori. 

Per contra, tant els sis regidors de Convergència i Unió (CiU), els tres d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i la única del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) s'han abstingut i no han proposat cap candidat. En aquest sentit, el líder convergent, Antoni Biarnés, ha assegurat que ho han fet perquè “ha de governar la llista més votada”, tot i que ha destacat l'empat de regidors que els hagués pogut donar l'alcaldia. 

En una sala de Plens a vessar de gent, els regidors escollits han anat prometent el càrrec davant del regidor més jove i el més gran, Jordi Pujals i Francesc Xavier Francàs. Tots els membres de CiU i ERC, i un de la CUP han jurat o promès mitjançant la fórmula que l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) ha traslladat per a aquest moment, recordant la predisposició davant del nou Parlament que es constitueixi a partir del 27 de setembre, i donant suport al president del Govern que sorgeixi d'aquests comicis. Altres fórmules són les que han optat altres membres de la CUP, recordant la seva submissió “únicament” a la voluntat popular dels veïns i veïnes de Berga, i amb predisposició de treballar pel benestar, la igualtat, la independència i la justícia social dels Països Catalans. Per la seva banda, l'únic regidor d'ICV ha promès fer feina per la millora de les condicions de vida i dels drets humans dels berguedans, i l'edil socialista, Rosalia Monroy, simplement ho ha fet per imperatiu legal. De fet, la majoria de regidors han optat per aquesta precisió abans d'iniciar el jurament, recordant, en el cas del regidor de la CUP Francesc Ribera, que ho fa “fins que hi hagi una altra legalitat”. 

 

El regidor més jove i el més gran a l'acte d'investidura de la nova alcaldessa Foto: Pere Gendrau

En el seu discurs, Venturós ha recordat la tasca que assumeixen, i ha afirmat que l'entomen amb “humilitat, prudència, sinceritat i honestedat”. Concretament, ha assegurat que són aquests valors els “inherents” a la seva acció, i mitjançant els quals treballaran per fer de Berga una ciutat millor: “Hem emprès el camí amb il·lusió, però sobretot amb respecte i responsabilitat”. 

En aquest punt, l'alcaldessa ha assegurat que agafen un “compromís ferm” amb Berga, de la mateixa manera que ho van fer els primers regidors de la comarca que van lluitar contra el “jou feixista”. Per això, i blegaran, sinó que lluitaran perquè Berga tingui un futur “digne” i pròsper. 

“No és just acabar aquest recull de paraules sense agrair a totes les persones que heu fet possible un canvi”, ha declarat. En aquesta mateixa línia, i en la roda de premsa posterior, Francesc Ribera, ha donat les gràcies a tothom qui ha fet confiança, tot i no formar part de l'Esquerra Independentista. Ribera també ha demanat “prudència i calma” davant de les “crítiques ferotges”, ja que la CUP també "n'ha d'aprendre” i ningú neix ensenyat. 

Les possibilitats de les minories

El govern en minoria que ostentarà la CUP es veu, per a CiU, com una oportunitat per poder donar resposta a les més de 2.000 persones que van dipositar en ells la seva confiança, i que van apostar pel seu programa electoral. Així ho ha insinuat Antoni Biarnés, que ha destacat que, a partir d'ara, els plens tindran “joc” per poder decidir temes, “de la manera més convenient” per a la ciutat. Això, ha destacat, serà una “oportunitat per fer progressar” el programa de cada grup polític, ja que els pactes i les negociacions podran decantar la balança amb facilitat. 

 

El regidor de CiU, Antoni Biarnés, a l'acte d'investidura de l'alacaldessa Foto: Pere Gendrau

Pel que fa a l'actuació que tindrà Convergència a partir d'ara, Biarnés ha manifestat que serà “sense cap ànim de bloqueig”, però amb “actitud intensa” i de seguiment “de a prop de les regidories”, una voluntat que ha compartit Ermínia Altarriba. Segons ella, ERC seguirà la línia de la suma davant de les millors propostes, amb una “oposició atenta, persistent, crítica, propositiva i amb ganes d'arribar a acords”. 

No obstant això, Altarriba també ha volgut deixar clar que haguessin preferit que l'Ajuntament de Berga estigués liderat per un “govern estable i més representatiu”, i ha recordat que la suma del 34% dels vots de la CUP i els 14% d'ERC haguessin reforçat “l'estabilitat i la legitimitat per governar” la ciutat.

Tornar a l'Ajuntament

Tant el PSC com ICV s'han mostrat molt satisfets de tornar a tenir presència a l'Ajuntament. Els primers, després que els seus quatre regidors es donessin de baixa i deixessin de representar el partit, passant, finalment, a ERC. I Iniciativa, perquè és la primera vegada que tenen representació al consistori. 

“Recuperem la presència socialista al consistori”, ha començat declarant Rosalia Monroy. Segons ha dit, el seu partit farà una oposició constructiva i recolzarà aquelles propostes positives per Berga “més enllà dels colors polítics”. Joan Torres, per la seva banda, ha volgut agrair els 407 vots que han permès a ICV tenir representació política, i ha celebrat el “denominador comú” d'esquerres d'11 dels 17 regidors.
 

GALERIA DE FOTOS del Ple de constitució del nou Ajuntament

 

L'equip de la CUP de Berga al balcó de l'Ajuntament després de la investidura Foto: Pere Gendrau


 
Arxivat a