Berga promou l'emprenedoria entre els infants amb un Mercat de Cooperatives Escolars

El projecte arriba a l'onzena edició i compta amb la participació de 180 alumnes, que exposaran i comercialitzaran els seus productes el pròxim dissabte, 14 de maig, al passeig de la Indústria durant el mercat setmanal

Redacció
28 d'abril del 2022
Actualitzat a les 10:34h
Representants de les 5 cooperatives que formaran part de l'onzena edició del Mercat
Representants de les 5 cooperatives que formaran part de l'onzena edició del Mercat | Ajuntament de Berga
Jocs, calendaris, punts de llibre, clauers, atrapa somnis, portallapis, embolcalls pels entrepans, pots per a llapis biodegradables... són alguns dels productes que es comercialitzaran al Mercat de Cooperatives Escolars que es farà el 14 de maig, al passeig de la Indústria de Berga. Es tracta d’una iniciativa que té l’objectiu de promoure l’emprenedoria entre l’alumnat de primària a través de la creació de cooperatives a l’aula. Enguany, el projecte ha comptat amb la participació de 180 alumnes d’escoles de Berga, Casserres, Borredà i Vilada. El Mercat de Cooperatives Escolars s’integrarà al mercat setmanal i disposarà d’un espai d’exposició i venda de productes ubicat a prop de la plaça Cim d’Estela, de les 10 a les 13 h. 

Es tracta d'una aposta de l’Ajuntament de Berga per donar continuïtat al programa de Cultura Emprenedora a l’Escola que fins ara havia estat impulsat conjuntament amb l’Agència de Desenvolupament del Berguedà i que culmina amb el Mercat de Cooperatives Escolars, que aquest any celebra l’onzena edició. El regidor d’Educació, Eloi Escútia, ha destacat la importància de mantenir el projecte i ha manifestat la voluntat de continuar treballant en el projecte amb les escoles del municipi i la comarca que vulguin participar-hi en pròximes edicions. Per a Escútia, "el Mercat de Cooperatives Escolars és una proposta sòlida que encara té molt recorregut i que és valorada molt positivament pel professorat i l’alumnat. Per a nosaltres és interessant el procés d’aprenentatge que suposa per als infants la creació de les cooperatives, més enllà del resultat del producte final".

El procés de creació de les cooperatives es divideix en diferents fases que es porten a terme al llarg del curs escolar. Primerament, es fa la constitució i redacció dels estatuts de les cooperatives, després es consensua els productes que es desenvoluparan per procedir finalment a la seva fabricació i venda. L’àrea d’Educació del consistori berguedà s’encarrega d’oferir suport i acompanyament a les cooperatives a través de visites periòdiques a les escoles participants de Berga. La tècnica d’Educació, Anna Freixa, ha explicat que "l’èxit de les cooperatives es basa en la suma de les habilitats de cada nen i nena, ja que les aules són molt diverses. Per a nosaltres, és important és l’aprenentatge acadèmic, però també el personal perquè els infants aprenen a resoldre dificultats i reptes".

Freixa ha esmentat que "el projecte s’ha completat amb una visita a una cooperativa del municipi, visita que va ser molt enriquidora per ambdues parts". Els infants van tenir l’oportunitat de conèixer La Creativa, una cooperativa dedicada al disseny gràfic, la serigrafia i l’estampació tèxtil. Els nens i nenes van compartir dubtes sobre el procés de creació de la cooperativa amb les emprenedores, Elisabet Cortina i Judit Franch, que van obsequiar els infants amb xapes que incloïen els logotips de les diferents cooperatives.   

La presentació del Mercat de Cooperatives Escolars ha comptat amb la participació de representants de les 5 cooperatives de les tres escoles participants de Berga: l’Escola Sant Joan, l’Escola Santa Eulàlia i l’Escola Xarxa FEDAC. Els infants han compartit les seves experiències i han mostrat alguns dels productes que han fabricat de forma manual amb materials reciclats. Els nens i nenes participants en la presentació han estat Joan Barcons, Ib Claret, Marc García, Pol Costa, Gabriela Hada, Oleguer Palou, Abril Fernández, Mohamed Yagoubi, Òscar Arnau, Carla Caballero, Judith Olmedo, Joel Oliver i Eloi Pons.

Les cooperatives participants són: Cooperativa St. Joan KOOP SCCL – Escola Sant Joan (Berga), Cooperativa Ca la iaia – Escola Sant Joan (Berga), Cooperativa Imagina’t – Escola Santa Eulàlia (Berga), Cooperativa Colibrí – Escola Santa Eulàlia (Berga), Cooperativa Xarxa FEDAC – Escola Xarxa FEDAC (Berga), Cooperativa La Casserrenca – Escola Princesa Làscaris (Casserres) i la Cooperativa CooperActiva’t – Escola ZER Berguedà Centre (Vilada i Borredà).
Arxivat a