Trànsit vol implementar un sistema d’avís d'animals a la carretera per evitar accidents

Durant el 2021 es van registrar prop de 5.000 sinistres per irrupció d'animals a les vies catalanes

Redacció
20 d'abril del 2022
Actualitzat a les 18:48h
Els accidents amb animals a la carretera augmenten cada any
Els accidents amb animals a la carretera augmenten cada any | Adrià Costa
El Servei Català de Trànsit planteja la instal·lació d'un sistema d’avísde presència d’animals a la carretera amb l’objectiu que no es produeixi la topada i que, si n’hi ha, sigui com més lleu millor. L’any passat a les vies catalanes hi va haver gairebé 5.000 accidents en els quals es va veure implicat un animal, prop del triple dels que es van registrar el 2014, quan se'n van produir 1.754.

La majoria d’aquests accidents, anomenats cinegètics, no acostumen a ocasionar danys personals, i quan hi ha ferits aquest són majoritàriament de poca gravetat. Així, de les 1.840 víctimes que hi ha hagut els darrers vuit anys, 1.753 van resultar ferides lleus i 80, greus. No obstant això, també han mort 7 persones en aquest període per aquest tipus d’accidents, dues de les quals en sinistres que van ocórrer el 2021.

Aquest increment dels accidents cinegètics està relacionat especialment amb l’augment de la densitat de senglars per tot el territori, així com el creixement continu del cabirol en determinades parts del país. La previsió és que aquesta tipologia d’accidents augmenti de manera preocupant els pròxims anys. És per això, que Trànsit vol millorar l'estratègia d'avís als conductors, més enllà dels senyals verticals ja existents o les actuacions en relació amb els passos específics de fauna que fan els titulars de les diverses vies o les possibles accions de control cinegètic.

En aquest sentit, vol promoure un sistema de detecció d’animals per infrarojos que s’activa només quan detecta la presència d’un animal de determinades dimensions sobre l’asfalt, moment en què emet una alerta a uns panells de senyalització lumínica intermitent situats a les proximitats de les zones de pas d’animals. Quan l’animal irromp a la calçada, els panells indiquen al conductor que cal reduir la velocitat. Aquesta mesura, que ja s'ha provat fora de Catalunya, s’instal·laria en trams de pas habitual de fauna i en vies on s’hagi detectat una acumulació d’accidents. I és que, segons apunten estudis sobre aquest sistema, té una eficàcia del 90% en la reducció de l’accidentalitat.

Què cal fer si ens trobem un animal a la carretera?
Si bé la irrupció a la calçada d’un senglar o un altre animal en llibertat de grans dimensions és un factor imprevisible –i difícilment evitable–, el comportament de la persona que condueix el vehicle és un factor determinant per evitar la col·lisió. És per això que, a banda de mantenir una adequada alerta en els trams de més risc de patir un accident amb un animal salvatge, fent cas als senyals de pas d’animals en llibertat, cal tenir en compte altres consells, com ara, moderar la velocitat, especialment en franja horària nocturna o de poca visibilitat. També en trams de via en què el camp visual es veu reduït per vegetació, arbres o camps de conreu. Sempre que es pugui, utilitzar les llums llargues. I en el cas d’un possible accident, no evitar l’impacte amb l’animal; normalment acostuma a ser més segur que topar amb un vehicle en sentit contrari o sortir de la via.