Gironella inaugura l'entrada sud del poble amb un parc i un mirador sobre el Llobregat

Les obres han tingut un cost total d'1.360.000 euros i s'han allargat durant 10 mesos

Joan Obiols
29 de març del 2022
Actualitzat a les 20:39h
L'acte ha comptat amb la presència de la consellera de la Presidència de la Generalitat, Laura Vilagrà
L'acte ha comptat amb la presència de la consellera de la Presidència de la Generalitat, Laura Vilagrà | Joan Obiols
L’Ajuntament de Gironella ha inaugurat aquest dimarts a la tarda, l'obra de l'entrada sud del poble que ha transformat l'espai en una illeta giratòria, un parc de 2.500 metres quadrats i un mirador sobre el riu Llobregat a l'alçada de l'antic escorxador. L'acte ha comptat amb diversos representants institucionals, entre els quals, ha destacat la presència de l'alcalde, David Font, el president del Consell Comarcal, Josep Lara, i la consellera de la Presidència de la Generalitat, Laura Vilagrà.

El projecte ha estat finançat a 5 mans: a través dels fons europeus Feder, l'Agència Catalana de l'Aigua, la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i el mateix Ajuntament de Gironella. El Consell Comarcal ha estat l'encarregat de gestionar les peticions i la licitació de l'obra. El pressupost total de l'obra ha estat d'1.368.874,56 euros i la seva execució s'ha fet en dues fases que s'han allargat 10 mesos.

La primera ha estat la construcció del mur cec per prevenir possibles riuades del Llobregat i evitar inundacions dels habitatges, amb un cost de 664.687,47 euros. Concretament, s'ha construït un mur de formigó armat, d'uns 116 m de longitud i una alçada d'uns 6 metres que protegeix l'entorn urbà. Aquesta actuació s’acabarà de completar amb la incorporació de vegetació autòctona del propi riu en un projecte conjunt amb el Konvent.

La segona fase ha consistit en la construcció d'una illeta giratòria a l'antiga carretera C-1411a, a l'entrada sud del nucli urbà; l'ampliació de la vorera oest i la creació d'un parc-mirador de 2.500 metres quadrats amb una plataforma pavimentada, bancs, vegetació i equipaments per fer esport. El cost d'aquesta segona part ha ascendit als 704.187,09 euros.
 

L’alcalde de Gironella, David Font ha valorat molt positivament l'actuació i considera que amb aquesta "s’ha transformat completament l’entrada sud del municipi, guanyant espai públic per a vianants". "Creiem que la gent aprofitarà molt aquesta zona, per fer exercici, gaudir-ne amb la família i per connectar amb el riu Llobregat", fent referència al mirador que se situa per sobre del riu.

El president del Consell Comarcal, Josep Lara ha destacat que "la suma d'esforços de dues administracions com el Consell Comarcal i l'Ajuntament de Gironella, han permès tirar endavant una obra com aquesta. Tothom hi ha posat el seu granet de sorra. Ens n'hem de sentir orgullosos". Lara ha posat de manifest que "una de les raons de ser del Consell Comarcal és donar suport als ajuntaments berguedans" i s'ha mostrat satisfet que aquesta col·laboració doni els seus fruits. El president comarcal ha agraït la implicació de totes les persones que han fet possible que aquest projecte s'hagi materialitzat.

Per la seva banda, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà s'ha mostrat satisfeta amb el resultat de l'obra i la col·laboració que ha fet el seu departament des d'un àmbit econòmic amb la injecció de 250.000 euros. Vilagrà ha defensat que la Generalitat "sempre hi serà quan es tracti de donar suport als governs locals en aquest tipus de projectes".

Una mirada turística i cultural
Aquesta obra s'emmarca dins de les actuacions de promoció turística i cultural del municipi, juntament amb les ja existents: la Ruta de les Fonts, la Ruta de l'Aigua i la Ruta del Modernisme; així mateix, enllaça amb l'antiga via del carrilet.
Arxivat a