1 de 10

L'ACA declara la prealerta per sequera al pantà de la Baells

L’escenari de prealerta no comporta cap tipus de restricció, però incrementa l'ús de recursos no convencionals i la preparació dels plans d'emergència

Pantà de la Baells | Josep Sala Francàs
per Redacció, Berga, Catalunya | 21 de febrer de 2022 a les 18:40 |
Aquest article es va publicar originalment el 21 de febrer de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha decretat aquest dilluns, l'estat de prealerta per sequera als embassaments del sistema Ter Llobregat i la capçalera del Llobregat -la Baells, la Llosa del Cavall, Sant Ponç, Sau, Susqueda i el Pasteral- que abasteixen Barcelona i la seva Àrea Metropolitana. 

L'embassament de la Baells se situa al 52,8% de la seva capacitat, molt lluny del 86% de fa un any o del 91% de mitjana dels últims cinc anys. A escala nacional, les conques catalanes se situen al 54% de la seva capacitat, una situació de sequera que preocupa i que no sembla que tingui un final. La predicció meteorològica dels pròxims 7 dies, no indica canvis importants i manté l'escenari de l'anticicló amb temperatures suaus i per sobre de la mitjana per l'època. De fet, la cortina de precipiaticions que va afectar el país la setmana passada, ha estat insignificant i no ha revertit els indicadors de sequera.


Des de principis del mes de febrer, quan les reserves dels embassaments del Llobregat i del Ter es van situar per sota del 60% (actualment estan al 56%), es van començar a activar de manera automàtica mesures amb l'objectiu de reduir el ritme de descens dels embassaments, incrementant la producció de les dessalinitzadores, que actualment funcionen al 85% (abans del llindar de prealerta, el seu règim de producció era del 30%).

Sense restriccions, de moment


En l'escenari de prealerta no hi ha previstes restriccions en cap dels usos i les mesures van encaminades, principalment, a l'ús de recursos no convencionals (dessalinització), la preparació per a una possible activació dels pous de sequera i l'aigua regenerada, a més de comprovar els plans d'emergència amb les administracions locals i les entitats d'abastament d'aigua per anticipar-se a un escenari d'alerta.
 

 

Participació