L'Ajuntament de Berga va tancar el 2020 rebaixant el deute un milió d'euros

El balanç econòmic del 2020 s'ha aprovat amb el vot favorable de la CUP, ERC i Junts i amb el vot en contra del PSC

Joan Obiols
03 de febrer del 2022
Actualitzat el 04 de febrer a les 7:51h
Ple municipal de Berga
Ple municipal de Berga | Ajuntament de Berga
L'Ajuntament de Berga va tancar el 2020 reduint el deute en un milió d'euros. D'aquesta manera, el gruix econòmic va passar de 8,2 milions el 2019 a 7,17 milions d'euros el 2020. Els números els ha presentat el regidor d'Hisenda, Marià Miró, aquest dijous al vespre al ple municipal del febrer i han estat aprovats amb el vot favorable de la CUP, ERC i Junts i el vot en contra del PSC.

Miró s'ha mostrat "molt satisfet" amb els resultats obtinguts i ho ha atribuït, en gran part, al context de pandèmia "que ha suposat menys despesa" i a l'increment de l'IBI. El regidor d'Hisenda ha defensat que el govern "ha complert amb els objectius marcats i es va traient la llosa del deute que acumula".

Des de l'oposició, el regidor de Junts per Berga Cesc Torrents ha valorat positivament els comptes presentats: "Els números han estat molt bons i s'ha fet una feina correcta". De totes maneres, ha alertat que el resultat econòmic és fruit d'un context de pandèmia que ha permès reduir la despesa: "Sembla que el forat s'ha tapat per qüestions externes", ha expressat Torrents.

En aquest sentit, el regidor ha posat en dubte la capacitat de l'ajuntament per afrontar economicament un escenari sense pandèmia. Així, Torrents ha preguntat a l'equip de govern "què passaria amb els comptes en un any normal"?. A la rèplica, Miró no ha volgut fer un pronòstic concret: "No m'atreveixo a avançar-li". En canvi, sí que ha augurat un tancament "molt similar" pels números del 2021.

Per la seva banda, el regidor del PSC Abel García ha lamentat que els números es presenten tard, en concret, tres 3 mesos i mig. El socialista ha recordat que el límit per a portar-los al ple era el 15 d'octubre i que acumulen fins a 9 observacions i requeriments de la Secretaria per l'endarreriment. En aquest sentit, ha demanat a Miró si s'han paralitzat els ingressos a les arques municipals a conseqüència del retard, tal com contempla la norma. El cupaire ha negat que el consistori s'hagi trobat amb la paralització dels ingressos.

Sobre la mateixa qüestió, García ha traslladat al govern que estudiaria la validesa jurídica d'aprovar els comptes tres mesos i mig després del límit establert. El regidor d'Hisenda ha defensat que el balanç econòmic "té els vots favorables de tota la comissió de comptes" i ha acusat García de "posar pals a les rodes" a l'assumpte. "Estic molt tranquil d'aprovar aquests comptes", ha tancat Miró. Pel que fa al balanç del 2021, el regidor ha assenyalat que "espera portar-lo al ple en pocs dies".

Preguntat també pels pressupostos del 2022, Miró ha indicat que es troben "en el tram final" però que "són complicadíssims de quadrar". En aquest sentit, podria convocar la sessió extraordinària corresponent "a finals d'aquest febrer".
 
Arxivat a