El Col·legi d’Arquitectes organitza visites al Xalet del Catllaràs i als Jardins Artigas de la Pobla de Lillet

Tindran lloc el dissabte, 19 de juny, dins del cicle Arquitectours, una iniciativa per donar a conèixer l’arquitectura del territori i posar en valor el seu patrimoni

Redacció
09 de juny del 2021
Actualitzat el 11 de juny a les 16:54h
El Xalet del Catllaràs i els Jardins Artigas de la Pobla de Lillet
El Xalet del Catllaràs i els Jardins Artigas de la Pobla de Lillet | Col·legi d'Arquitectes de Catalunya
El Col·legi d'Arquitectes de Catalunya organitza pel dissabte, 19 de juny, una visita dins del cicle “Arquitectours”, una iniciativa per donar a conèixer l’arquitectura del territori i posar en valor el seu patrimoni. En aquesta ocasió la visita serà a dos indrets del Berguedà on hi va deixar la seva empremta l'arquitecte Antoni Gaudí.

El punt de trobada serà el Santuari de Falgars, a les 9 del matí, per anar des d’aquí al Xalet del Catllaràs, on l’arquitecte Ramon Calonge, director de les obres de rehabilitació de l’edifici, explicarà les actuacions que s’hi ha fet fins ara. Tot seguit s’anirà fins a l’estació de la Pobla, per pujar al tren del Ciment i fer la visites dels Jardins Artigas.

A principis del segle XX Eusebi Güell i Bacigalupi va fundar al Clot del Moro, la primera fàbrica de ciment Pòrtland de Catalunya, coneguda amb el nom d’Asland. Per a alimentar-ne els forns s’utilitzava el carbó que s’extreia de les mines del Catllaràs; la considerable distància entre el nucli de població de La Pobla de Lillet i l’explotació minera va portar Eusebi Güell a encarregar, a l’arquitecte Antoni Gaudí, la projecció del Xalet del Catllaràs com a habitatge pels treballadors i enginyers de les mines.

Durant la seva estada a la Vall de Lillet, Gaudí es va allotjar a casa dels Srs. Artigas, propietaris d’una de les fàbriques més pròsperes de l’època. En agraïment a l’hospitalitat rebuda, Gaudí els va regalar el disseny d’un jardí en un terreny que la família tenia just davant la seva casa i fàbrica tèxtil. D’aquí van néixer els Jardins Artigas, obra on natura i arquitectura es fusionen en perfecta harmonia.

Horari

9:00h. | Sortida des del Santuari de Falgars (punt de trobada)
9:25h. | Visita Xalet del Catllaràs
10:30h. | Sortida del Xalet direcció a l’estació de Tren del Ciment
11:20h. | Hora màxima per arribar a l’estació i pujar al Tren
11:30h. | Tren de la Pobla de Lillet als Jardins Artigas
11:44h. | Visita guiada als Jardins Artigas
13:07h. | Tren dels Jardins Artigas a la Pobla de Lillet
13:20h. | Arribada a l’estació de la Pobla de Lillet

La visita és gratuïta i oberta a tothom, amb inscripció prèvia a [email protected]  fins al dijous, 17 de juny (les places són limitades).