La PAIC descobreix que els terrenys on es faria la incineradora són emprius, i per tant, amb ús comunitari

En molta de la documentació es fa esment a la presència d’aquests emprius i al fet que l’Ajuntament no perd els drets sobre ells

Redacció
18 de maig del 2021
Actualitzat a les 17:19h
L'antiga central tèrmica de Cercs
L'antiga central tèrmica de Cercs | Pilar Màrquez Ambròs
Des de la Plataforma Anti-Incineradora de Cercs (PAIC) juntament amb l’equip d’advocats del Fons de Defensa Ambiental i la col·laboració de la Clínica Jurídica ambiental de la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona, han dut a terme una important investigació, on s’ha descobert que els terrenys en els quals està ubicada l’antiga central tèrmica són emprius. Els emprius son un tipus de béns comunals molt comuna a Catalunya, dels quals l’Ajuntament i els veïns i veïnes en son titulars, amb dret d’aprofitament comú.

Per tota la informació recopilada, veuen que no hi ha hagut un procés clar de desafectació d’aquests emprius per tal que es venguessin com a propietat privada. En molta de la documentació es fa esment a la presència d’aquests emprius i al fet que l’Ajuntament no perd els drets sobre ells. Per tant, un cop finalitzada la vida útil de la Central, aquests terrenys havien de tornar a ser de propietat municipal amb ús comunitari.

Així, des de la plataforma consideren que la compra que en va fer primer Carbons de Berga i després les successives empreses elèctriques que l’han adquirit, fins arribar als actuals promotors de la incineradora, són irregulars i il·legítimes.

La PAIC presenta un escrit a l’Ajuntament de Cercs, per tal que dugui a terme les següents accions per recuperar aquests terrenys, en compliment de les seves obligacions legals:
  • Investigui la situació d’aquests emprius amb la finalitat de determinar-ne la seva. titularitat municipal i especificar el seu abast.
  • Els inclogui en l’Inventari de Béns Municipals.
  • Atermenar-los.
  • Faci les corresponents actuacions al Registre de la Propietat per tal d’especificar la seva titularitat municipal i delimitació concreta.
  • Recuperi d’ofici la seva possessió i procedir a la seva execució forçosa pels diversos mitjans establerts legalment com, entre d’altres, l’execució subsidiària.
  • Dicti la resolució del corresponent desnonament i, en el cas d’incompliment, procedir a la seva execució forçosa pels diversos mitjans establerts legalment com, entre d’altres, l’execució subsidiària.
  • Conservi i defensi mitjançant tota mena d'accions i recursos en defensa dels mateixos.

A més, amb aquesta mateixa acció legal animen que la facin totes aquelles veïnes i veïns del municipi de Cercs que ho vulguin, per tal de fer pressió sobre el consistori. Els advocats de la PAIC han preparat un model d’instància que podem fer arribar a aquelles persones empadronades al municipi.

Per donar detalls de tot això, hi haurà una compareixença de premsa el dijous, 20 de maig, a les 12h al local social de La Nou de Berguedà.