El Mercat de Cooperatives Escolars del Berguedà celebra 10 anys

El projecte d’emprenedoria escolar segueix endavant havent creat 222 cooperatives en 27 centres educatius de la mà de 4.130 alumnes

Redacció
11 de maig del 2021
Actualitzat a la 13:48h
Mercat de Cooperatives Escolars del Berguedà
Mercat de Cooperatives Escolars del Berguedà | ADBerguedà
El projecte d'impuls a l'emprenedoria escolar, que començava el 2010 i realitzava el primer mercat de cooperatives el 2011, arriba a la seva 10a edició resistint a la crisi sanitària del 2020. Aquesta iniciativa impulsada per l’Agència de Desenvolupament del Berguedà amb la col·laboració de Valnalón fa 10 anys, neix amb l’objectiu de difondre i potenciar la cultura l’emprenedoria entre infants i joves per tal que adquireixin capacitats emprenedores ja des de petits.

El punt àlgid d’aquest projecte és el Mercat de Cooperatives Escolars, que en l’anterior edició no es va poder portar a terme per la covid, però que enguany es reprèn a Berga el proper 29 de maig, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Berga. Però també es realitzen 2 activitats paral·leles més per culminar les iniciatives emprenedores dels centres educatius: 1 galeria d’art a Montmajor i Olvan i 1 parada a Gironella.

Tot i que amb formats reformulats, el projecte d’emprenedoria escolar segueix endavant havent creat 222 cooperatives en 27 centres educatius de la mà de 4.130 alumnes, al llarg d’aquests 10 anys.

El president de l’ADBerguedà, Lluís Vall, afirma que “malgrat ser un any complicat amb el qual comporta el seguiment i treball en grups seguim apostant per l’emprenedoria i ho fem amb el model de les cooperatives un model d’emprendre socialment on aprendre els rols d’equip i conèixer les necessitats per emprendre i funcionar com a producte/servei”.

En els projectes d’emprenedoria d’aquest any hi ha participat 356 alumnes de 16 centres educatius, que han creat 20 cooperatives. La gran majoria d’aquests alumnes participaran en el Mercat de Cooperatives Escolar de Berga. En total 271 alumnes de 12 centres educatius que han creat 15 cooperatives. D’altra banda 2 cooperatives amb 36 alumnes de les escoles de Montmajor i Olvan, realitzaran una galeria d’art del 24 al 28 de maig als 2 municipis. L’Escola de Gironella amb la cooperativa “Giromàgics” composta per 24 alumnes han decidit realitzar una parada a la seva vila el 22 de maig.

Aquests esdeveniments són la culminació d’un projecte que ha durat tot el curs escolar i es treballa des de diferents matèries escolars de forma transversal. Per exemple, el càlcul dels costos i preus de venda dels productes des de matemàtiques, la presentació des de llengua catalana, etc. Així durant el curs escolar, els alumnes han d’assumir el rol d’empresaris, a través de crear i gestionar la seva cooperativa.