Les renovacions de la gratuïtat del Túnel del Cadí s’han multiplicat per 7 el 2020

És una de les dades destacades que recull la Memòria Anual de l’activitat realitzada pel Consell Comarcal

Redacció
14 d'abril del 2021
Actualitzat a les 17:07h
Dos cotxes i un camió al peatge del Túnel del Cadí (arxiu)
Dos cotxes i un camió al peatge del Túnel del Cadí (arxiu) | ACN
El 2020 el nombre de renovacions de gratuïtat del Túnel del Cadí s’han multiplicat per 7 en relació a les del 2019. Aquesta és una de les dades destacades que recull la Memòria Anual de l’activitat realitzada pel Consell Comarcal l’any 2020 que, entre d’altres qüestions, posa de manifest l’augment de les tramitacions online a causa de la pandèmia.

En total, el Consell Comarcal del Berguedà ha gestionat la renovació de 5.793 abonaments de veïns del Berguedà. El Consell ha facilitat que aquesta renovació es fes online creant un vídeo-tutorial que es pot consultar al web per explicar pas a pas com cal fer la gestió per continuar gaudint de la gratuïtat. La irrupció de la Covid-19 el març del 2020 va fer encara més important aquesta eina que ha facilitat la tramitació de les renovacions.

De la Memòria Anual del Consell Comarcal del Berguedà en destaquen altres dades. El nombre de reclamacions ateses a l’Oficina comarcal d’informació a les persones consumidores s’han incrementat un 64,7%, passant de les 159 reclamacions del 2019 a les 262 del 2020.

Pel que fa al Servei d’Informació i Atenció a les dones (SIAD) ha detectat 36 casos nous de violència masclista. També s’ha incrementat un 31% el nombre d’ajuts de menjadors socioeconòmic.

El porta a porta aconsegueix 5 guardons

El 2020, el sistema de recollida de residus del porta a porta que gestiona el Consell Comarcal del Berguedà ha obtingut 5 guardons en els Premis de Recollida Selectiva de Catalunya.

El Berguedà ha estat la comarca catalana amb major índex de recollida selectiva total el 2019 amb un 68.94%. També va liderar el rànquing de comarques catalanes amb major índex de recollida selectiva d’envasos el 2019 amb un 10,38%. Berga ha estat el municipi entre 15.001 i 60.000 habitants amb el major índex de recollida selectiva de la fracció orgànica amb un 26,11%. Berga també aconsegueix el major índex de recollida selectiva de vidre amb 7,41%. El Berguedà guanya en la categoria de municipi de menys de 1.000 habitants amb major índex de recollida selectiva de paper i cartró per Capolat amb un 25,09%.

L’augment de la recollida selectiva fa que any rere any es redueixi el nombre de tonelades de residus que van a parar a l’abocador de Font Ollera i d’aquesta manera s’allarga la seva vida útil. El 2020 s’hi van abocar 9.761,32 tonelades.

Rècord d’atencions a la OAC

L’Oficina d’Atenció al Ciutadà del Consell Comarcal va atendre un total d’11.045 persones i va realitzar 15.780 registres durant l’any 2020. L’OAC s’ha reinventat virant cap a l’atenció telemàtica per adaptar-se als protocols i garantir l’atenció i la seguretat de les persones. Amb aquest doble objectiu complert, l’Oficina d’Atenció al Ciutadà de l’ens comarcal ha atès més persones que mai.

El Consell Comarcal del Berguedà ha dut a terme diferents accions relacionades amb la Covid-19. Per exemple: en el primer estat d’alarma els operaris de les brigades del Consell van repartir mascaretes i equips de protecció individual a 30 ajuntaments i a 8 residències de la comarca.

D’altra banda, la depuradora de Berga és una de les que s’han inclòs en el programa Xarxa Sarsaigua. L’Agència de Salut Pública de Catalunya i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) han impulsat la creació i desplegament de la xarxa catalana de vigilància del material genètic del virus SARS-CoV-2 en les aigües residuals mostrejant a l’entrada d’estacions depuradores d’aigües residuals (EDAR) de Catalunya.

Finalment, un centenar d’establiments berguedans han rebut una ajuda per la taxa de recollida de residus comercials pel tancament de l’activitat econòmica per la Covid-19.