Gironella estrena una ruta sobre el Modernisme i el creixement urbà

L’itinerari recorre el nucli històric, l’avinguda Catalunya, Cal Bassacs, Viladomiu Vell i Viladomiu Nou

Roger Simon
26 de març del 2021
Actualitzat a les 16:35h
Acte de presentació de la ruta del Modernisme a Gironella
Acte de presentació de la ruta del Modernisme a Gironella | Roger Simon
L’Ajuntament de Gironella ha presentat avui la nova ruta anomenada Modernisme i creixement urbà. Una mirada al patrimoni de Gironella i la nova pàgina web de turisme visitgironella.cat, en marc d’una campanya de promoció turística del municipi.

L’acte ha tingut lloc a l’Espai Santa Eulàlia de Gironella amb la presència de Lluís Vall, regidor de Turisme i David Font, alcalde de Gironella. El regidor Vall ha afirmat que “no som conscients del modernisme que tenim al Berguedà i comença a ser hora que comencem a reivindicar el modernisme”.

La ruta del Modernisme planteja un recorregut per 15 elements senyalitzats del municipi, amb l’objectiu d’acompanyar el visitant en la descoberta de l’arquitectura gironellenca de finals del segle XIX i inicis del XX. A més, s’han instal·lat 15 tòtems en les diferents ubicacions i que contenen informació històrica i una petita valoració dels trets patrimonials de l’element. Aquesta informació de cada element es pot ampliar a través de codis QR que condueixen a l’aplicació de l’Ajuntament de Gironella.

L’itinerari recorre el nucli històric de la vila i després es dirigeix a l’avinguda de Catalunya, tot realitzant una ruta circular que inclou els 12 primers edificis senyalitzats. El recorregut fa parada a Cal Melcior, Cal Don, El Cau, l’Església Nova de Santa Eulàlia, el Local Parroquial – El Centre, Cal Claudi, la Torre de Cal Metre, El Purgatori, l’Av. Catalunya, 99 Cal Vilamari, l’Hotel, i l’Av. Catalunya, 40-42.

Els tres darrers punts del recorregut inclouen la Torre de l’Amo de Cal Bassacs, la Torre de l’Amo de Viladomiu Vell i la Torre de l’Amo de Viladomiu Nou. Vall ha afegit que “la ruta es pot dividir en dos trams, l’urbà de 2 quilòmetres, i el de les colònies de 8,5 quilòmetres”, i serà accessible a peu o en bicicleta, vorejant el riu Llobregat o bé en vehicles particulars.

La ruta senyalitzada sobre modernisme i creixement urbà ha comptat amb la col·laboració del Consell Comarcal del Berguedà i ha estat possible gràcies a un pressupost de 47.174 euros finançats en el marc de la convocatòria de Plans de Foment Territorial de Turisme 2018. La ruta s'emmarca dins del projecte de país de la Diputació de Barcelona Les Vies Blaves i també amb el finançament de 8.000 euros de la Diputació dins el catàleg de serveis de la xarxa 2020.

La nova pàgina web visitgironella.cat

Paral·lelament s’ha presentat la nova pàgina web de turisme visitgironella.cat que inclou tota l’oferta turística del municipi. A més, compta amb la voluntat de donar a conèixer el municipi de Gironella a través de les xarxes socials, no només pel canal oficial de l’Ajuntament sinó també pel portal web i xarxes socials específiques de turisme.   

Aquest portal complementa l’APP de Gironella i permetrà conèixer la història amb un eix cronològic, les festes i tradicions del municipi segons les èpoques de l’any, i també les costums. A més, el visitant podrà conèixer els edificis més emblemàtics del municipi i les rutes existents a hores d’ara.

El conseller Vall ha conclòs que “de mica en mica volem anar oferint diverses experiències més enllà de les que discorren pel riu i les colònies, cal que fem entrar els visitants de Gironella i apreciïn la bellesa i el valor de l’arquitectura singular”.
 
Arxivat a