Sant Vicenç de Castellet s'interessa pel sistema de recollida porta a porta del Berguedà

Una delegació de l’Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet va reunir-se ahir dimarts amb els representants berguedans per explicar el canvi en el sistema de recollida

Redacció
24 de març del 2021
Actualitzat a la 13:53h
Representants berguedans i bagencs durant la recollida selectiva al Berguedà
Representants berguedans i bagencs durant la recollida selectiva al Berguedà | Consell Comarcal del Berguedà
El sistema de recollida del porta a porta que s’aplica a 12 municipis dels 31 del Berguedà des de l’octubre del 2018, ha esdevingut un model per altres administracions que volen millorar els seus índexs de recollida selectiva. Aquest dimarts a la nit, una delegació de polítics i tècnics de l’Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet van comprovar de primera mà com funciona aquest sistema que ha situat al Berguedà al capdavant dels índexs de recollida selectiva de Catalunya.

La delegació del municipi bagenc estava integrada per la regidora de Medi Ambient, Gisela Pasqual i Verònica Huguet, tècnica de Medi Ambient i Protecció Civil. I la del Consell Comarcal del Berguedà pel seu president Josep Lara, el conseller de Medi Ambient Vicenç Linares, la gerent Rosa Pujols i tècniques de l’àrea.

A la trobada, els representants berguedans van explicar als bagencs com s’ha gestat el canvi de sistema de recollida al Berguedà i l’aposta pel porta a porta que ha fet que els 12 municipis que el fan estiguin reciclant per sobre del 80%. I en el conjunt dels 31 municipis superin el 64%.

La visita va començar a les oficines del Consell Comarcal del Berguedà. Posteriorment, polítics i tècnics van poder veure com els operaris duien a terme la recollida de la fracció orgànica i paper i cartró sobre el terreny. Així mateix es va parlar amb els responsables de l’empresa concessionària i també van visitar algunes àrees d’emergència. L’Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet estudia fer un canvi de model en el seu sistema de recollida i un dels mètodes que està valorant és el porta a porta.

Un model a seguir

Des del 2019 que el Berguedà ha esdevingut un model per diferents administracions catalanes i espanyoles. Els bons resultats assolits han fet que l’Agència Catalana de Residus hagi triat la comarca per mostrar la feina realitzada perquè serveixi d’exemple per ajuntaments com el de Sant Vicenç de Castellet. Des del 2019 i fins ara han visitat el Berguedà per veure com funciona el porta a porta tècnics i polítics de Mataró, Gavà, Puigcerdà, de la Mancomunitat de la Plana i també de la Mancomunidad del Guadalquivir, entre d’altres.

El conseller de Medi Ambient, Vicenç Linares, va destacar que el Berguedà ha esdevingut un exemple per altres territoris, i va recordar que el 2018, Berga va ser la ciutat catalana més gran on es va aplicar el porta a porta.