Les bosses d’orgànica deixaran de ser gratuïtes el 31 de març

El conseller de Medi Ambient, Vicenç Linares ha explicat que “estem treballant” per aconseguir un patrocini per aquestes bosses

Redacció
23 de març del 2021
Actualitzat a les 20:04h
Bosses d'orgànica
Bosses d'orgànica | Consell Comarcal del Berguedà
A partir del 31 de març, la ciutadania i els comerços hauran de comprar les bosses compostables per separar els residus orgànics. El Consell Comarcal del Berguedà les ha estat subministrant de forma gratuïta des de l’octubre del 2018 als veïns dels 12 municipis on es fa la recollida de residus del porta a porta. Està previst que l’estoc actual de bosses arribi a 31 de març d’enguany, tot i que en funció de la demanada es podria allargar el subministrament gratuït algunes setmanes més.
 
El conseller de Medi Ambient, Vicenç Linares ha explicat que “estem treballant” per aconseguir un patrocini per aquestes bosses. De manera que “no descartem que més endavant es puguin” subministrar de nou gratuïtament. Fa poques setmanes, el Consell Comarcal va estrenar el mecenatge verd amb les bosses d’envasos de Berga que aquest 2021 pagarà l’empresa Tractaments Ecològics SA. Linares ha volgut agrair “l’esforç i la constància de la ciutadania per ajudar-nos a fer correctament el reciclatge i esperem que continuïn en la mateixa línia”.
 
Inicialment, quan es va posar en marxa el nou model de recollida de residus entre l’octubre i el novembre del 2018, es va preveure que aquestes bosses es lliurarien gratuïtament durant un any per facilitar la implantació el porta a porta, i que s’aportés la fracció orgànica en bosses compostables. Posteriorment, el Consell va decidir perllongar el període de gratuïtat en diferents ocasions. Així ha anat donant les bosses esmentades gratuïtament fins a 31 de març del 2021.
 
Es considera per tant que el nou model del recollida està implantat i consolidat, i que els ciutadans poden obtenir aquestes bosses compostables per reciclar la fracció orgànica pels seus propis mitjans comprant-les als establiments de la comarca que en venguin, o bé reutilitzant les dels comerços sempre que siguin compostables. En aquest sentit, continua sent obligatori dipositar la fracció orgànica dins del cubell corresponent amb bosses compostables.
 
6,2 milions de bosses gratis

Entre l’octubre i el novembre del 2018, 12 municipis de la comarca Avià, Bagà, Berga, Casserres, Cercs, Gironella, Guardiola de Berguedà, la Pobla de Lillet, Olvan, Puig-reig, Sant Julià de Cerdanyola i Vilada van implantar un sistema de recollida de residus porta a porta. Des d’aleshores, el Consell Comarcal del Berguedà ha subministrat als veïns d’aquests municipis 6.240.067 de bosses compostables de forma gratuïta. El cost d’aquests bosses ha estat d’uns 370.000 euros per l’ens comarcal.
 
El fet de deixar de repartir les bosses als punts d’atenció al públic suposarà que el personal podrà dedicar més temps a fer funcions informatives al carrer i seguiment i control del correcte funcionament del servei.

El Berguedà, líder en reciclatge

El Berguedà ha esdevingut la comarca amb millors resultats de la recollida selectiva a Catalunya gràcies a l’aposta d’implantar el sistema porta a porta. Les darreres dades del 2020 indiquen que els 12 municipis del porta a porta recullen de forma selectiva més del 80% de les seves deixalles. El total dels 31 municipis de la comarca se situa sobre el 64%.