La Federació Aèria Catalana gestionarà els camps d’aterratge i enlairament de parapent d’Avià i Capolat

L’Ajuntament d’Avià ha signat un conveni amb l’entitat que permetrà gaudir del servei a totes les persones federades

17 de març del 2021
Actualitzat a les 19:13h
Presentació del conveni al camp d’aterratge de cal Foubes d’Avià
Presentació del conveni al camp d’aterratge de cal Foubes d’Avià | Laura Masnou
L’Ajuntament d’Avià ha signat un conveni amb la Federació Aèria Catalana perquè gestioni els camps d’aterratge de cal Foubes i els Arbres Blancs d’Avià i el d’enlairament de la primera Maria, al terme de Capolat. Aquests camps, que fins el moment estaven gestionats per empreses privades, passen a ser de gestió pública i totes les persones federades en podran fer ús. Aquest acord ha comptat amb la col·laboració del Consell Comarcal del Berguedà i suposa el primer pas per reactivar aquest esport lligat al municipi d’Avià des de l’any 1991.

Aquest conveni preveu que el 60% de les despeses dels camps les assumeixi la Federació i el 40% restants l’Ajuntament d’Avià, que també es farà càrrec del manteniment dels espais. L’alcaldessa d’Avià, Patrocini Canal, ha remarcat que “fins ara, al ser de gestió privada, quedava bastant reduït als socis de l’empresa que ho gestionava”. En aquest sentit, el president de la Federació, Alfred Sánchez, ha explicat que creuen que el fet que ho gestioni una federació pot tenir una millor acollida perquè la gent s’hi pot sentir més còmode. Per altra banda, Abel Garcia, conseller comarcal d’Esports i de Turisme Actiu, ho ha definit com “un dia històric” perquè torna a reeixir un projecte important que “no només beneficiarà als dos municipis implicats, sinó a tota la comarca”.

Sense anar més lluny, els dies 1 i 2 de maig se celebrarà el Campionat de Catalunya i de la Lliga Nacional de Precisió, una prova en la qual els participants hauran d’aterrar en un punt determinat de les zones d’aterratge.

La presentació del conveni s’ha fet aquest dimecres en un acte que ha tingut lloc al camp d’aterratge de cal Foubes d’Avià. L’alcaldessa Patrocini Canal ha estat l’amfitriona de la trobada juntament amb el regidor d’Esports avianès Gerard Aran i Josep Mosoll, alcalde de Capolat. Hi ha assistit Alfred Sánchez, president de la Federació Aèria Catalana i membres de la junta directiva. Així mateix, també hi ha participat Josep Lara, president del Consell Comarcal del Berguedà i Abel Garcia, conseller comarcal d’Esports i Turisme Actiu.

Un referent del parapent

El municipi d’Avià ha estat des de fa més de 30 anys una referència del parapent. És una zona de vol reconeguda per la Federació Aèria Catalana des de l’any 1991, quan es va crear la primera escola de vol. Des d’aleshores s’han realitzat regularment proves de la lliga catalana de parapent i també de la lliga espanyola. Igualment ha estat punt de pas i meta d’altres competicions nacionals i internacionals.

La zona de vol també permet dissenyar proves de dificultat variable i progressiva, començant per una dificultat menor adaptada als pilots menys experimentats. L’any 2018, l’Ajuntament d’Avià va habilitar un camp d’aterratge municipal a prop de la zona esportiva dels Arbres Blancs i el va posar a disposició de tots els afeccionats a aquest esport.

Seu de competicions

Avià i Capolat han estat l’escenari de diferents proves. Per exemple, la primavera de l’any 2016, La Federació Espanyola va demanar a l’Ajuntament d’Avià poder organitzar una prova de la Copa Federació Espanyola vàlida per l’Open FAI 2 (Federació Aèria Internacional). Aquest esdeveniment va atraure més de 120 pilots estatals i internacionals. Això va tenir un impacte econòmic al poble.