El govern de Berga presenta un pressupost de 18,7 milions per al 2021, un 7% més alt

Els comptes suposen un increment de més d'un milió respecte als d'enguany

29 de desembre del 2021
Actualitzat el 30 de desembre a les 20:03h
El regidor d'Hisenda de Berga, Marià Miró (arxiu).
El regidor d'Hisenda de Berga, Marià Miró (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
Berga presenta per al 2021 un pressupost de 18,7 milions d'euros, més d'un milió d'euros més alt que el de 2020 (+6,96%). El capítol d'inversions és de 5 milions d'euros, d'entre els quals hi ha 1,9 milions destinats a equipaments, eficiència energètica i via pública i 3,4 milions d'urbanitzacions i expropiacions pendents. Així ho han explicat aquest dimarts el regidor d'Hisenda de Berga, Marià Miró, i el regidor d'Urbanisme, Via Pública, Obres i Serveis, Aleix Serra, en una roda de premsa per donar els detalls dels comptes de l'any que ve. El pressupost s'ha aprovat durant el ple extraordinari celebrat aquesta tarda amb els vots favorables de l'executiu de la CUP i el suport dels dos regidors d'ERC, que el gener s'incorporaran al govern. Junts per Berga hi ha votat en contra i el PSC s'ha abstingut. 

Marià Miró ha volgut emfatitzar el fet que les inversions del pressupost del 2021 busquen "resoldre mancances endèmiques de la ciutat" i "no satisfan cap caprici polític". Segons Miró, aquest és "un pressupost ambiciós amb inversions necessàries". El regidor ha recalcat que s'han prioritzat les inversions a les escoles públiques, el teatre municipal, la zona esportiva, el barri vell i la millora de carrers. Miró ha defensat que és un pressupost que ofereix "estabilitat" a Berga, malgrat la situació econòmica difícil del consistori.

El regidor d'Hisenda ha destacat que "aquests comptes per a l'any vinent garanteixen els drets dels veïns i veïnes de la ciutat". Segons ha assegurat, "hem estat treballant durant setmanes aquests pressupostos, de manera que consolidem la despesa ordinària de l'ajuntament per afavorir la vida i el manteniment de la ciutat i abordar les inversions que són necessàries". Les inversions augmenten en 600.000 euros pel que fa a la millora de la via pública i pugen 180.000 euros a les escoles, 20.000 euros en cultura i 36.000 en museus. També hi ha diners previstos per adaptar l'ajuntament al teletreball i la gestió d'expedients.

Pots consultar les principals partides d'inversió en el següent document:  

Inversions Principals de Berga l'any 2021 by Naciodigital on Scribd




Així mateix, es destina una partida "simbòlica" inicial de 20.000 euros per un pla de xoc. Aquesta quantitat s'incrementarà en funció de les necessitats de la crisi sanitària i econòmica dels pròxims mesos i a mesura que s'hagin de suspendre actes previstos al calendari com fires i Patum. I s'ha previst una partida de 20.000 per iniciar el procés "de municipalització de l'aigua" que es vol portar a terme d'aquí a 2 anys, quan s'acabi la concessió actual. 

700.000 euros de préstec

Miró ha volgut destacar que l'Ajuntament de Berga demanarà un préstec d'uns 700.000 euros per finançar les obres de més importància. "És una xifra que no és casual perquè aquest any en el pressupost hi ha previst amortizar 800.000 euros, per tant encara que acabem utilitzant tots aquests diners, continuarem reduint el deute, com és el nostre compromís electoral", ha apuntat el regidor d'Hisenda. "Tot i que una mica menys, però reduïrem deute. Tornar deute no és fer màgia, sinó gastar menys, i això ha passat tot aquest mandat. Ara podrem finançar inversions molt necessàries, mentre continuem desendeutant-nos", ha matisat Miró. 

L'Ajuntament de Berga té actualment una carència dels crèdit ICO i disposa de dos anys més (el 2022 i el 2023) per afrontar-ne el pagament, de 4,7 milions d'euros. La intenció de l'executiu locals és negociar un refinançament per allargar-ho més enllà del 2025.

Resoldre les urgències de la ciutat

El regidor d'Urbanisme, Aleix Serra, ha explicat que els nous objectius per a 2021 "no són grans projectes estratègics de la ciutat", que sí que van tirar-se endavant el 2020 com la Torre de la Petita o la connexió del clavegueram a la Rasa dels Molins, sinó que es tracta "de les urgències pendents de resoldre a les escoles i en equipaments com el teatre i la zona esportiva i el barri vell" i subvencions que s'han aconseguit. 
Arxivat a