Fibra òptica

El 90% de la població del Berguedà tindrà accés a la fibra òptica aquest 2021

El Govern inverteix 4,1 milions d'euros al Berguedà per connectar 5 municipis: la Pobla de Lillet, Castellar de n'Hug, Vilada, Saldes i Gósol

El conseller Puigneró amb el president comarcal Josep Lara i la delegada Alba Camps. | CCB
per Pilar Màrquez Ambròs, Berga | 9 de desembre de 2020 a les 17:59 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 de desembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha presentat aquest dimecres el projecte de desplegament de la fibra òptica de la Generalitat a la comarca del Berguedà, que consta de tres trams nous: Cercs - Vilada, Guardiola de Berguedà - la Pobla de Lillet - Castellar de n'Hug i Guardiola de Berguedà - Saldes - Gósol. 

Un cop finalitzades les obres d'aquest projecte, el 88,8% dels habitants del Berguedà disposaran d'accés a la xarxa de fibra òptica de la Generalitat aquest 2021. Això farà que el Berguedà sigui una de les comarques de Catalunya amb més percentatge de població amb connectivitat de fibra òptica de la Generalitat. El conseller Puigneró ha assegurat que la Generalitat està fent un esforç molt important per portar la connectivitat digital arreu. "Estem parlant d'una inversió de 4.193.628 euros, una xifra que dobla la inversió que s'havia fet fins ara al Berguedà", ha afirmat. 


El projecte ja s'està redactant i Infraestructures.cat disposa del pressupost per executar-lo, de manera que la previsió és que les obres es licitin a principi de l'any que ve. Segons Puigneró, "la xarxa de fibra òptica és un dels grans antídots contra el despoblament, una infraestructura que permet fixar la població al territori i teletreballar", ha dit. Puigneró ha posat l'exemple de Gósol, que arran de la Covid-19 ha augmentat població i nens i nenes a l'escola. "Per això estem accelerant els plans de desplegament i en el cas del Berguedà fem una inversió com no s’havia fet mai per arribar al 2021 a un percentatge molt alt de població", ha afegit.  El Govern ja va invertir 2.250.000 euros al Berguedà, i amb aquest projecte, en total el Govern haurà invertit a la comarca 6.443.628 euros.

La comarca passa de tenir 32.893 habitants amb accés a la xarxa de fibra òptica de la Generalitat a oferir accés a 2.150 habitants nous.


En total, s'estendran 64,6 quilòmetres nous de fibra òptica, que se sumaran als 140 quilòmetres ja existents a la comarca, i permetran connectar un total de cinc municipis nous i tres nuclis de població. D'aquesta manera, el Berguedà passa de tenir 12 municipis connectats (Bagà, Berga, Casserres, Cercs, L’Espunyola, Gironella, Guardiola de Berguedà, Montclar, Olvan, Puig-reig, Santa Maria de Merlès, Viver i Serrateix), a tenir-ne 17 amb la incorporació de la Pobla de Lillet, Castellar de n'Hug, Vilada, Saldes i Gósol. Els nuclis nous que quedaran connectats són: Maçaners, l’Espà i Sorribes. 

"Som conscients que no hem acabat la feina, que encara ens quedarà aquest 10% de població i l'objectiu és poder assolir aquests municipis entre el 2022 i el 2023, però intentant-ho prioritzar per 2022 si som al Govern, perquè és una infraestructura molt demandada", ha indicat Puigneró. Els municipis que queden fora de la connexió de fibra òptica de l'any 2021 son Avià, Borredà, Capolat, Castell de l'Areny, Castellar del Riu, Figols, Gisclareny, la Quar, Montmajor, Sagàs, Sant Jaume de Frontanyà.

El president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, ha agraït la "sensibilitat" de la Generalitat "en uns moments molt difícils i complicats" com els actuals de crisi sanitària i econòmica. "Que la fibra òptica arribi gairebé al 90% de la població del Berguedà és molt important, com diu el conseller s'ha constatat que és un factor de pes per evitar el despoblament i que beneficia els municipis de la comarca", ha incidit Lara. 

Desplegament per trams al Berguedà

En el tram Guardiola de Berguedà - Castellar de N’Hug, s'invertiran 1.300.000 euros, que serviran per estendre 20 quilòmetres nous de fibra òptica per connectar 1.254 habitants dels municipis de la Pobla de Lillet i Castellar de N’Hug.

En el tram Cercs - Vilada, s'estendran 17 quilòmetres nous de fibra òptica, amb una inversió d'1.100.000 euros, que servirà per connectar el municipi de Vilada i els seus 416 habitants.

Finalment, al tram Guardiola de Berguedà – Gósol, s’invertiran 1.793.628 euros, que serviran per estendre 27,6 quilòmetres nous de fibra òptica per connectar els 480  habitants de Saldes i Gósol. "Es connectaran tots els nuclis de població i també els polígons industrials, els càmpings, hotels i turisme rural", ha certificat el conseller. 

El desplegament de la xarxa de fibra òptica de la Generalitat de Catalunya posa a disposició del territori una infraestructura que facilita el desplegament de xarxes i cobertura a les operadores de telecomunicacions, que són les que en última instància han d'oferir el servei. 

 

Participació