Els veïns de Berga recullen signatures contra la pujada de l’IBI i la taxa d’escombraries

La iniciativa compta amb el suport d'una majoria de les associacions veïnals

11 de novembre del 2020
Actualitzat el 12 de novembre a les 11:15h
Recollida de signatures.
Recollida de signatures. | Flickr
L'Ajuntament de Berga ha apujat l'IBI de cara al 2021 un 10,8% per "augmentar ingressos sense recórrer a més endeutament" i el Consell Comarcal del Berguedà ha aprovat un increment del 6% del rebut d'escombraries domèstiques per assumir les pujades i contrarrestar el dèficit del servei. Des que es van anunciar ambdues decisions, alguns ciutadans han mostrat el seu rebuig, i també s'hi han mostrat en contra les entitats del sector empresarial a través d'un comunicat conjunt. 

Veïns de Berga han iniciat ara una recollida de signatures en paper, amb el suport de la majoria d'associacions veïnals. La representant de l'Associació de Veïns del Capdamunt de la Vila, Roser Farràs, ha lamentat l'increment dels impostos i ha assegurat a NacióBerguedà que "moralment, que hagin fet això, en aquests moments tan difícils de crisi sanitària i econòmica, ha dolgut a molta gent". També s'han expressat en el mateix sentit altres líders veïnals consultats com Ramon Fontquerni de l'associació dels Pedregals. "És un moment molt inoportú per apujar impostos, hi ha famílies que o bé no cobren o tenen familiars malalts", ha assegurat Fontquerni.

"Tot plegat, fa sensació, i a més crec que és així, de falta de sensibilitat. Des del Consell Comarcal, ens han reiterat que la pujada del rebut de les escombraries és només de 7 euros, però han de pensar que hi ha persones que tenen un sou ínfim perquè amb la pandèmia no poden treballar", ha argumentat el president veïnal dels Pedregals. Fontquerni ha expressat que "ens sembla molt malament que tant l'Ajuntament de Berga com l'ens comarcal hagin decidit apujar impostos per a 2021, i ho hagin anunciat amb tan pocs dies de diferència sense haver establert abans un diàleg amb la ciutadania". 

Fa poc menys d'una setmana, un grup de propietaris de bars i restaurants va iniciar una recollida de signatures per protestar pel tancament de l'hostaleria, contra la pujada d'impostos i per reclamar més suport de l'administració local, amb què han sumat unes 1.600 firmes. "Era un document molt centrat en les demandes del sector de l'hostaleria, i va ser llavors quan algú va plantejar que els veïns també haurien de recollir signatures per fer evident el rebuig general contra la pujada d'impostos", ha explicat Farràs.

"Va haver-hi ciutadans a nivell particular que ens van demanar a les associacions que els ajudéssim a recollir firmes i per això ens hi hem sumat i estem portant-ho a terme", segons Farràs.

Roser Farràs ha apuntat que qualsevol persona que vulgui firmar contra l'augment dels impostos, pot dirigir-se a una majoria de les Associacions de Veïns de la ciutat, ja que disposen de fulls de signatures o els poden indicar on trobar-ne. Aquests fulls s'han repartit a hores d'ara a botigues, forns de pa i perruqueries, entre altres establiments. 

El text en contra de la pujada d'impostos rebutja "els augments de l'IBI i del rebut d'escombraries" i exigeix "a l'Ajuntament de Berga i al Consell Comarcal del Berguedà més sensibilitat amb els ciutadans en uns moments tan difícils com els que estem passant". 
 

Un dels fulls de recollida de signatures en un establiment de Berga. Foto: Cedida


"No hi ha voluntat de fer cap gest"

A Berga hi ha un total de 14 associacions de veïns. "Som plataformes molt importants de recepció de les inquietuds de la gent, el mínim seria haver parlat amb nosaltres abans dels respectius increments", ha recordat Ramon Fontquerni. "Ja que ens apugen l'IBI, hem de dir que a la ciutat hi ha moltes coses que no funcionen i que no se solucionen com la neteja al barri vell o el fet que encara no s'hagi fet l'actuació al Parc del Lledó que es va votar als pressupostos participatius", ha exposat el president dels Pedregals.

Des de les associacions de veïns s'han reunit recentment amb el president del Consell Josep Lara i el conseller de Medi Ambient, Vicenç Linares, per intentar frenar la pujada la taxa d'escombraries domèstiques, i així mateix també han expressat els seus neguits al regidor de l'àrea a Berga, Eloi Escútia. Fins i tot, han plantejat contactar amb un gabinet d'advocats "per estudiar si tot plegat es pot impugnar".

La sensació, segons ha afirmat Fontquerni, és que des de les administracions local i comarcal "no hi ha voluntat de fer cap gest". 

Les signatures contra l'increment d'impostos es recolliran a diferents botigues i establiments de Berga durant tota aquesta setmana i la que ve. 
Arxivat a