El Castell de Berga ja llueix amb la nova il·luminació

El nou sistema suposa un important estalvi d'energia respecte als llums que hi havia fa cinc anys

06 de novembre del 2020
Actualitzat el 08 de novembre a la 13:01h
La nova il·luminació del Castell de Berga des de la zona de la Rasa dels Molins de Berga.
La nova il·luminació del Castell de Berga des de la zona de la Rasa dels Molins de Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
El Castell de Berga ja llueix des d'aquest divendres amb una nova il·luminació que en reforça el seu valor patrimonial i recupera el seu perímetre com a part central de la silueta urbana nocturna de Berga. El president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, ha remarcat que la recuperada il·luminació del Castell de Berga suposa dotar "de magnificència i esplendor aquestes muralles tan estimades per nosaltres". 

Els nous llums s'encendran els divendres, dissabtes i diumenges com el Santuari de Queralt i Sant Pere de Madrona. 

El Consell Comarcal del Berguedà ha invertit 70.000 euros en aquesta fase de dignificació del bé patrimonial. S'han desbrossat zones de la muralla, s’ha millorat la senyalització, s'estan fent actuacions per fer front al vandalisme i s’ha instal.lat un nou sistema d'il·luminació amb 38 làmpades tipus led de 83,5 watts de potència. Amb aquestes actuacions es dona valor a un dels Béns Cultural d’Interès Nacional (BCIN) de Berga. Segons el conseller comarcal de Patrimoni, Jordi Sabata, una de les novetats és que els nous llums il·luminen el baluard de Sant Joan, que es va rehabilitar l'any 2015. El nou sistema suposa un important estalvi d'energia respecte als llums que hi havia fa cinc anys. 

El Consell té previst continuar invertint en l'edifici històric. En aquest sentit, hi ha previst que surti a concurs la retirada d’elements no originals del recinte (piscina de l'antic hotel i diversos murs moderns), conjuntament amb les excavacions arqueològiques. Aquestes se centraran en la part que ocupava l’antic vas de la piscina de l’hotel. Les obres en sí costaran uns 40.000 euros i s’està acabant de definir la partida de les excavacions arqueològiques. El finançament està format per 24.184,27 euros procedents d’una subvenció de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural de la Generalitat de Catalunya i la resta per diners del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC). Es disposa de 101.633,18 euros del PUOSC per al castell. El que quedi de la intervenció que es farà, s'invertirà a intentar acabar de deixar el recinte acabat perquè sigui visitable.

L'empresa que ha fet la il·luminació del Castell de Berga ha actuat també en altres monuments destacats del patrimoni europeu com el Fòrum de Roma o el Castillo d'Àvila. 
 

Els nous llums s'encendran els divendres, dissabtes i diumenges com el Santuari de Queralt i Sant Pere de Madrona. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a