La nova il·luminació del Castell de Berga s'estrenarà divendres

La instal·lació consta de 38 llums tipus led de 83,5 watts de potència

05 de novembre del 2020
Actualitzat el 06 de novembre a les 23:49h
Presentació de la nova il·luminació del Castell de Berga.
Presentació de la nova il·luminació del Castell de Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
El Consell Comarcal del Berguedà ha realitzat millores al Castell de Berga. La intervenció més destacada d'aquesta primera fase d'intervenció ha estat la instal·lació d'il·luminació a la part central de la muralla, una actuació valorada en 70.000 euros. Tal com han explicat aquest dijous el president comarcal Josep Lara i l'encara conseller comarcal de Patrimoni, Jordi Sabata.

El nou sistema d'il·luminació s'estrenarà divendres al vespre i ha comportat de la col·locació de 38 llums tipus led de 83,5 watts de potència per tal d'il·luminar el castell de nit. Cada llum va protegida amb una reixa de protecció per protegir-se d'una de les principals problemàtiques de les làmpades que van deixar de funcionar fa uns anys: el vandalisme. Els nous llums s'encendran els divendres, dissabtes i diumenges. De manera, que els caps de setmana, la silueta urbana nocturna de Berga recuperarà un element que durant molts anys va identificar-la: el castell il·luminat.  Els llums anteriors es van posar l'any 1991 i van apagar-se per sempre a mitjan de l'última dècada. 
 

Un dels nous llums de led, en primer pla. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Les actuacions per dignificar el monument no s'aturaran en aquest punt. L'ens comarcal compta amb una subvenció del Pla únic d'obres i serveis de Catalunya (PUOSC), per un import total de 101.633,18 euros, per destinar al monument, i així treure totes les construccions modernes que s'han anat afegint al conjunt original, preservar i consolidar les muralles originals i, en un futur, tornar a fer-lo visitable.

Per fer el màxim d'actuacions de millora possibles també es disposa d'un ajut de 24.184,27 euros procedents d'una subvenció de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural de la Generalitat de Catalunya 

El conseller Jordi Sabata ha recordat que la llei de Patrimoni Cultural obliga que hi hagi una visita de, com a mínim, quatre dies al mes dels Béns Culturals d'Interès Nacional (BCIN) com el Castell de Berga. "És evident que si l'espai no reuneix les condicions de seguretat adequades, no pots obrir-lo, i estem treballant en aquest sentit", ha afirmat. Lara ha subratllat que fer possibles aquestes visites "és una màxima per al govern del Consell". 

En la primera fase d'obres, que és la que s'ha executat els darrers mesos, s'ha il·luminat el perímetre de la muralla, s'ha netejat la muralla i s'ha començat a retirar vegetació que no formen part del conjunt original. També s'ha estrenat senyalització. "Hi ha feina de molts mesos al darrere perquè en teníem moltes ganes, ja que estava molt degradat", ha destacat Josep Lara. "Amb la posada en funcionament de la primera fase recuperem la magnificència d'aquestes muralles tan estimades", ha dit Lara.
 

El president comarcal Josep Lara i el conseller Jordi Sabata. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


En una segona fase, es retiraran els murs contemporanis i la piscina de l'antic hotel, i es portarà a un viver "1 o 2 anys" l'arbre de Guernica que es va plantar en l'època de l'alcalde Jaume Farguell per tal de revitalitzar-lo. Les obres costaran un 40.000 euros i s'està acabant de definir la partida de les excavacions arqueològiques. 

Durant els darrers anys, des de l'Àrea de Cultura del Consell Comarcal s'ha treballat pel futur del castell de forma consensuada amb l'Ajuntament de Berga i l'Associació d'Amics del Castell de Berga, a qui Sabata ha agraït especialment la implicació. 
 

Els llums del Castell de Berga s'encendran els divendres, dissabtes i diumenges a la nit. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a