Els ajuts comarcals centraran una primera línia d'acció a la campanya de Nadal del comerç dels pobles grans

A principi d'any, el Consell posarà sobre la taula una segona línia d'ajuts per als municipis més petits de 1.000 habitants

03 de novembre del 2020
Actualitzat a les 15:53h
Carrer Major de Berga (arxiu).
Carrer Major de Berga (arxiu). | ADBerguedà
Els ajuts comarcals per a la reactivació econòmica es dividiran en dues línies diferenciades. D'una banda, s'estudia afavorir el consum al comerç local dels pobles més grans de 1.000 habitants amb una campanya de vals-regal per Nadal. De l'altra, es posaran sobre la taula ajudes pels municipis petits que s'acabaran d'acordar a principi d'any. Així ho ha explicat a NacióBerguedà el president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, després d'una reunió amb els alcaldes aquest dilluns. 

L'objectiu ara és treure una primera línia d'ajuts de cara a Nadal pensada pels municipis grans i mitjans amb teixit comercial consolidat com són Berga o Gironella, però també Olvan, Cercs, Casserres, Guardiola de Berguedà o Avià. ​"Hem arribat a la conclusió que hi ha diferents realitats, hi ha municipis que no disposen de teixit comercial o tenen poc comerç, i sentien que aquests diners no tindrien impacte al seu municipi", ha afirmat Lara. 

"Volem treure una campanya de cara a Nadal perquè pugui beneficiar els pobles més grans de 1.000 habitants, i amb els municipis més petits, crearem unes ajudes específiques a principis de l'any que ve", ha afegit el president comarcal.  

De les poblacions més grans de 1.000 habitants, també hi ha necessitats específiques que s'hauran d'acabar de concretar en futures reunions. Per exemple, Gironella ha demanat, una certa urgència i fórmules per prioritzar els comerços del seu municipi, perquè la campanya nadalenca a la vila comença a principi de desembre, segons l'alcalde de Gironella, David Font, ha concretat a aquest diari. 

"La nostra obligació com a governants és que els recursos que surten dels impostos dels nostres ciutadans s'acabin veient d'una manera molt directa al nostre municipi. Si hi ha d'haver una part dels recursos que es pugui destinar a un fons comarcal, també hi estem disposats, però és imprescindible fer una priorització en l'àmbit municipal", ha dit Font. L'alcalde de Gironella també ha demanat que els ajuts siguin en benefici del petit comerç, "no tenim grans indústries al municipi, per tant, hem de reforçar que tota acció vagi encarada al tipus de teixit productiu que tenim", ha reflexionat.

Gironella va tirar ja endavant ajuts directes als autònoms i a les petites empreses durant la primavera, i ara ja preveia encarar accions de suport al comerç durant la campanya de Nadal. 

El Consell Comarcal del Berguedà i l'Agència de Desenvolupament del Berguedà han d'acabar de plantejar els detalls de les dues línies d'ajut comarcal però, segons Josep Lara, la idea inicial dels xecs-regal agrada ara per ara a una majoria dels pobles grans. "S'està acabant ja de perfilar per disparar-ho", ha dit Lara. Finalment, el que no convenç tant és la proposta alternativa dels rasca i guanya que va explicar-se en l'últim Consell d'Alcaldes. 

Per executar els ajuts comarcals es compta amb 50.000 euros del Consell Comarcal del Berguedà i 50.000 euros més de l'Ajuntament de Berga, d'un paquet aprovat al plenari local per a la reactivació del consum. A partir d'aquí, la resta d'ajuntaments haurien de fer aportacions de les quals no s'ha marcat una quantitat fixa. Per exemple, Gironella també hi voldria destinar 50.000 euros i "des de l'Ajuntament d'Olvan s'ha dit que faran una regla de tres d'acord amb la seva població (per sumar-hi 2.500 euros), que crec que és un bon plantejament", ha destacat Lara. 

L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, ha valorat positivament que s'hagi acordat tenir en compte les necessitats dels municipis més petits. I ha recordat que, a la capital, és prioritari que el paquet d'ajudes de 50.000 que tenen reservades pels ajuts comarcals puguin traduir-se en accions concretes abans del 31 de desembre. "La reunió d'ahir va servir per veure les sensibilitats dels diferents municipis i per emplaçar una nova trobada per tancar la part d'ajuntaments que volen participar d'aquest primer paquet. És un bon plantejament, ens porta a consensuar una realitat comarcal que va molt més enllà de la capital i dels municipis de certa envergadura", ha emfatitzat Venturós. 

Pel que fa a la campanya de Nadal de Berga, la intenció de l'Ajuntament és tirar endavant l'ajuda per fer suport al comerç local en una època que es considera de vital importància. "Si en l'àmbit comarcal posem a treballar això abans de l'inici del mes de desembre, serà perfecte. Però si no és així, nosaltres haurem d'activar els nostres mecanismes, perquè són uns diners pressupostats per aquest any 2020, no volem traspassar aquesta partida fins al 2021, perquè necessitem fer aquest suport en aquesta campanya de Nadal", ha destacat Venturós.

L'Ajuntament de Berga i Berga Comercial han signat aquesta tardor un conveni per generar enguany una inversió de 60.000 euros al comerç de la ciutat.
 

Consell d'Alcaldes del Berguedà per via telemàtica, dimarts passat (arxiu). Foto: P. M. A.


Puig-reig aprovarà la seva línia d'ajuts locals aquest dimecres

Puig-reig va començar fa mesos a treballar en l'àmbit local una línia d'ajuts al comerç i, en aquest cas, la tirarà endavant pel seu compte. L'Ajuntament dedicarà 53.000 a vals de compra per a les famílies.

La proposta es debatrà al ple ordinari d'aquest dimecres. L'alcalde Josep Maria Altarriba ha explicat a NacióBerguedà que "des del maig que es va començar a parlar d'aquesta proposta comarcal no s'ha tirat endavant fins ara, i fins fa ben poc era una cosa ben poc definida, de manera que nosaltres vam treballar, primer, en unes línies d'ajuts per autònoms i comerços que ja es va pagar al setembre, invertint-hi uns 75.000 euros. I ara ja hem posat fil a l'agulla en unes bases per una línia d'ajuts per un import de 53.000 euros, que hem acordat amb la UBIC, i que consistirà en vals amb diners que s'entregaran a les famílies perquè consumeixin als comerços".

"És evident que participarem sempre que puguem en les iniciatives a nivell comarcal i, de fet, amb aquests ajuts locals ja hi prenem part, perquè Puig-reig també és comarca. Tanmateix, tenim unes bones bases que ja han estat redactades i consensuades amb el comerç i hem volgut mantenir-les. Són uns ajuts d'una complexitat administrativa molt alta, que hem estat treballant durant tot el mes d'octubre i ara estem a punt d'aprovar", ha valorat l'alcalde de Puig-reig. 

"No vull que quedi la sensació que Puig-reig és insolidari perquè no és cert, al contrari, hem començat a treballar per ajudar al comerç des d'un primer moment, i a final d'any haurem invertit 200.000 euros, quatre vegades més que el que hi destina el Consell", ha argumentat Altarriba. "Hem fet la feina amb temps, hi ha gent que ha treballat molt en aquestes bases i no ho podem tirar enrere. És impossible rascar d'enlloc més, perquè ho tenim lligat", ha constatat.